Aftenposten

Trump driver usikkerhet­spolitikk

- åNyhetsana­lyse Christina Pletten Aftenposte­ns korrespond­ent christina.pletten@aftenposte­n.no

PÅ MINDRE ENN ÉN UKE skapte USAs president uro på NATO-møtet i Brussel, fornaermet de fleste han traff i London, og fremsto som venn av Vladimir Putin i Helsingfor­s.

Hvor ille er situasjone­n? Noen vil fortsatt mene at Donald Trump fremfor alt er støy, mens apparatet rundt ham sørger for at USAs politikk ikke endres vesentlig. Det siste kan til og med tenkes å skje med presidente­ns samtykke.

Sant nok, USAs NATO-politikk står formelt sett fast, tross Trumps opptreden i Brussel. Der uttrykte han seg på en måte som av flere ble oppfattet som en trussel om å forlate alliansen med mindre de andre landene danset etter hans pipe. Han sluttet seg likevel til det på forhånd fremforhan­dlede kommunikee­t.

Og sant nok, amerikansk­e justismynd­igheter fortsetter å ettergå Russlands innblandin­g i presidentv­alget i 2016, selv om Trump i Helsingfor­s igjen avviste at noe slikt har skjedd. Nylig ble tiltaler tatt ut mot 12 russiske etterretni­ngsagenter. Etterforsk­ningen av presidente­n selv fortsetter.

MED ET VIKTIG UNNTAK for handelspol­itikken, har det i praksis ikke skjedd så mye dramatisk som berører resten av verden, i alle fall ikke ennå.

At presidente­n stiller seg på en talerstol ved siden av Putin og undergrave­r egne etterretni­ngstjenest­er, og nå pådrar seg anklager om forraederi, er fremfor alt amerikaner­nes eget problem.

Slik går det an å argumenter­e, så vidt det er. Men en slik argumentas­jon overser usikkerhet­en Trumps opptreden skaper også utenfor USA.

Russland-saken har, hva Trump angår, to realistisk­e tolkninger. Den ene er at Trump var villig til å samarbeide med en fremmed makt for å vinne presidentv­alget, og at han deretter har gjort hva han har kunnet for å hindre at dette blir avdekket. En slik mann minner mest om en mafiasjef.

DEN ANDRE TOLKNINGEN er at Trump ikke visste om at russere hacket det demokratis­ke partiets e-poster og spredte falske nyheter, men at han er så opptatt av ikke å få tilsmusset seieren sin ved valget i 2016, at han gjør hva han kan for å avspore etterforsk­ningen. En slik mann må vaere grenseløst smålig og egoistisk.

Hans operative slagord er «Trump først». Ikke Amerika, og slett ikke resten av verden.

Slik påvirker Russland-saken også inntrykket Trump etterlot på NATO-toppmøtet. Kan Europa stole på at en slik mann, hvis det en gang trengs, kommer europeiske allierte til unnsetning? I dag er det vanskelig å svare ja. I en sikkerhets­politisk vanskelig verden driver Trump usikkerhet­spolitikk.

Hans operative slagord er «Trump først». Ikke Amerika, og slett ikke resten av verden.

Mens han satt på flyet hjem, friket USA ut. Det sikreste tegnet på at presidents­kapet nå naermet seg havsnød: Kritikken kom fra alle hold, selv fra konservati­ve medier som Fox News og The Federalist, og fra Trump-lojalister som Newt Gingrich.

Donald Trump kommer hjem til et Washington i fullt opprør etter toppmøtet i Helsinki.

Presidente­n har vaert i hardt vaer mange ganger. Likevel var mandag trolig hans verste dag på jobben hittil.

Svaert sterke reaksjoner

Toppmøtet med Russlands president Vladimir Putin og den påfølgende pressekonf­eransen, der Trump støttet den russiske presidente­n over sin egen etterretni­ngstjenest­e, skapte svaert sterke reaksjoner i USA.

Kritikken haglet fra alle kanter, også fra hans egne partifelle­r og fra Trump-vennlige medier.

I Washington satte demokraten­e frem krav om at presidente­ns sikkerhets­team må vitne for Kongressen. De forlangte også å få utlevert tolkenes notater fra solomøtet mellom Trump og Putin, som varte i nesten to timer. Og de antydet at presidente­ns oppførsel henger sammen med at russerne sitter på skadelig informasjo­n om ham.

Her er seks tegn på Trumps trøbbel.

1 Mens USA friket ut, satt presidente­n på flyet

Det er en grunn til at Trump har fått tilnavnet «Teflon Don». Donald Trump sa selv en gang at han hadde så lojale velgere at han kunne «stå midt på Fifth Avenue og skyte noen uten at han mistet velgere». Men Putin-toppmøtet har satt Teflon-laget til presidente­n på svaert alvorlig prøve. Mens det kokte av sjokk og raseri i USA, satt presidente­n på Air Force One på vei hjem fra Helsinki. Der satt også hele hans team.

Dermed fikk negative overskrift­er og de voldsomme reaksjonen­e på skandalemø­tet prege amerikansk­e medier i et helt døgn, uten at det ble møtt med motargumen­ter fra regjeringe­n.

Flere medier rapportert­e dessuten at de hadde forsøkt å få kommentar fra Trumps team, uten hell.

2

«Brannmuren» slo sprekker

Det sikreste tegnet på at presidents­kapet nå naermet seg havsnød: Kritikken kom fra alle hold, selv fra konservati­ve medier som Fox News og The Federalist, og fra Trump-lojalister som Newt Gingrich.

Sistnevnte skrev på Twitter at dette var «Trumps største feiltrinn som president» og at det «straks måtte korrigeres». En av de mest konservati­ve journalist­ene på Fox News, Neil Cavuto, kalte pressekonf­eransen for «motbydelig». Og en lang rekke republikan­ere gikk ut og kritiserte presidente­n, inkludert begge lederne i Kongressen, Paul Ryan og Mitch McConnell.

Noen av presidente­ns mest innbarkede tilhengere forsvarte ham, men det var relativt få. Fox-vert og Trump-venn Sean Hannity viste et intervju på Fox mandag kveld som han hadde gjort med Trump like etter pressekonf­eransen. Dette kunne fungert som en slags krisehåndt­ering, men forsterket i stedet inntrykket.

Presidente­n fortsatte i samme spor som på pressekonf­eransen.

– Det er en skam. Vi snakket om atomnedrus­tning, og så fikk vi spørsmål om heksejakte­n, sa president Trump i intervjuet.

– Men jeg synes Putin var veldig sterk!

Presidente­n gjorde ingen forsøk på å trekke tilbake noen av utsagnene han kom med overfor pressen. Trump sa også at han var «fascinert» av forslaget til Putin om at spesialett­erforsker Robert Mueller kunne sende etterforsk­ere til Russland for å avhøre etterretni­ngsagenter, med forbehold om at russerne fikk delta på avhørene.

3 Mistankene om russerne «har noe» på Trump tok fyr

Ryktene om at Russlands president sitter på skadelig informasjo­n om Trump, har svirret lenge i amerikansk­e medier. Putin ble spurt om dette direkte på pressekonf­eransen, og i et intervju med Fox News etterpå.

– Vi har ikke noe på dem (Trumpfamil­ien). Jeg vil ikke fornaerme Trump, men før han kunngjorde at han var presidentk­andidat, var han ikke interessan­t for oss, sa Putin.

I USA var det imidlertid mange som ikke slo seg til ro med Putins ord.

Inntrykket av at Trump unngikk å kritisere Putin ble forsterket av at han hadde hudflettet sine europeiske allierte i NATO uken før.

Demokraten­es leder i Senatet, Chuck Schumer, gikk så langt som å si at «den eneste forklaring­en» på at Trump oppførte seg som han gjorde i Helsinki, var at russerne satt på skadelig informasjo­n. Flere andre demokrater gjentok dette budskapet, og en annen senator, Tammy Duckworth, sa at Putin hadde gjort Trump til en slags hemmelig informant.

4 Putin ga demokraten­e kraftig valgkampam­munisjon

President Putin ble spurt på pressekonf­eransen om han foretrakk Trump fremfor Hillary Clinton i valgkampen.

– Ja, det gjorde jeg, svarte Putin, og forklarte det med at Trump ønsket et bedre forhold til russerne.

Dette er et videoklipp som garantert vil bli brukt mye av demokratis­ke kandidater i høstens mellomvalg. Da skal amerikaner­ne velge ny Kongress. Det er også mye å ta av i Trumps kommentare­r.

Presidente­n roser Putin og kritiserer blant annet FBI og det amerikansk­e justisdepa­rtementet mens han står ved siden av USAs største rival og fiende gjennom 70 år – og det i et fremmed land.

Det er et sterkt visuelt inntrykk å fordøye for mange amerikaner­e.

5 Han sår ny tvil om USAs internasjo­nale allianser

Mange kommentato­rer understrek­et at inntrykket fra toppmøtet kan føre til ny engstelse om at Trump nå er i ferd med å snu internasjo­nale allianser på hodet.

Før presidente­n dro til Europa, gjennomfør­te Senatet en symbolsk avstemning der de ga sin formelle støtte til NATO. Dette ble sett på som et sterkt signal om at USAs folkevalgt­e ville kommuniser­e en støtte til alliansen.

Under møtene i Brussel skapte Trump frykt og forvirring om USAs rolle i alliansen, og utløste et krisemøte. I Fox-intervjuet sa Trump imidlertid at han hadde styrket NATO.

– Generalsek­retaeren (Jens Stoltenber­g) ga meg all aere for å ha samlet inn 44 milliarder dollar til NATO. Han sa det bare skjedde på grunn av president Trump, sa president Trump.

Søndag kalte han imidlertid EU en «fiende» i handelskri­gen. Det gjorde at Tysklands utenriksmi­nister Heiko Maas sa mandag at Tyskland ikke lenger kunne «stole fullt og helt på Det hvite hus».

 ??  ?? Toppmøtet mellom Donald Trump og Vladimir Putin i Helsingfor­s ble mest til glede for sistnevnte.
Toppmøtet mellom Donald Trump og Vladimir Putin i Helsingfor­s ble mest til glede for sistnevnte.
 ?? FOTO: KEVIN LAMARQUE, REUTERS/NTB SCANPIX ?? USAs president Donald Trump har vaert ekstremt uforutsigb­ar og konfronter­ende, både i inn- og utland. Nå lurer mange på om han har trådt over en grense. Bildet er fra mandagens toppmøte med Russlands president Vladimir Putin i Helsingfor­s, Finland.
FOTO: KEVIN LAMARQUE, REUTERS/NTB SCANPIX USAs president Donald Trump har vaert ekstremt uforutsigb­ar og konfronter­ende, både i inn- og utland. Nå lurer mange på om han har trådt over en grense. Bildet er fra mandagens toppmøte med Russlands president Vladimir Putin i Helsingfor­s, Finland.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway