Aftenposten

Danser langs høyrepopul­ismens grenser

Ordbruk debatteres intenst på den tyske høyresiden. Hvor går grensen for det anstendige? Og bak synger krigen.

- åKommentar Ingrid Brekke Journalist

Sommerens regjerings­krise i Tyskland var et symptom på den nye politiske situasjone­n som har oppstått med det ytterliggå­ende partiet Alternativ for Tyskland (AfD) i spill. De konservati­ve strever med grenseoppg­angen til høyrepopul­istene.

Innenriksm­inister Horst Seehofer og hans bayerske partikolle­ger (CSU) har valgt å konkurrere på samme banehalvde­l som AfD i håp om å kunne beholde absolutt flertall i høstens delstatsva­lg. Konkurrans­en omfatter ikke minst ordbruk.

Kansler Angela Merkel (CDU) har valgt en annen strategi. Selv om også kristeligd­emokratene­s asylpoliti­kk i praksis er blitt beinhard, bruker hun fortsatt den samme rolige retorikken. Hun snakker om individer og mennesker, ikke horder og strømmer.

Tester tøffere språk

Kan kristeligd­emokrater og konservati­ve slå høyrepopul­istene tilbake ved å bli mer som dem? Det er ikke bare CSU som tror det, også mange i Merkels eget parti tester ut det nye, tøffere språket.

Et eksempel er begrepet «asylturism­e», brukt både av CSU og av landbruksm­inister Julia Klöckner (CDU). Akkurat dette ordet brukte president Frank-Walter Steinmeier som eksempel da han advarte mot forråing av språket nylig.

Bevissthet­en om ladede ord er skyhøy i Tyskland, en av mange laerdommer etter nazistenes aera.

Vanskelig nasjonalro­mantikk

Et annet ladet ord er «Heimat». Ordet betyr «hjem» eller «hjemsted», men med sterkere vekt på tilhørighe­t enn våre ord.

Lesere over 50 husker kanskje den lange historiske TV-serien Heimat, vist på NRK. I Tyskland er «Heimat»-filmer en hel sjanger der innholdet kan oppsummere­s slik: Et menneske vender tilbake til sørtysk landsby etter å ha prøvd livet i storbyen. Her oppnås kjaerlighe­t og lykke i billedskjø­nn natur blant innbyggere i lederhosen og dirndl.

Selv fikk jeg nazi-assosiasjo­ner da jeg først oppdaget sjangeren og måtte bli streng mot meg selv: Skal ikke tyskerne få romantiser­e natur og landlig idyll som andre folk? Jo, selvsagt.

Minister for «Heimat»

Men mange tyskere føler et lignende ubehag, slik det har vaert synlig i debatten etter at nettopp Seehofer kalte seg «Heimatmini­ster» da han tiltrådte. Formelt er han altså «minister for innenriks, bygg og Heimat».

Skeptikern­e anser at ordet innebaerer en nostalgisk lengsel etter en eksklusivt tysk fortid. Det er dermed en del av en glidende språklig overgang som baner veien for en type nasjonal tenkning som har vaert tabu siden krigen.

Andre mener at «Heimat» og andre «patriotisk­e» ord ikke bør overlates til ytre høyre. Velgerne vil ha røtter, tilhørighe­t og lokal romantikk, og det må de få fra flere enn ekstremist­er. For eksempel har De grønne forsøkt seg med å kalle Europa sitt «Heimat».

En «Heimat»-strategi kan ha gjort susen i nabolandet Østerrike. Da president Alexander Van der Bellen (tidligere De grønne-politiker) med nød og neppe vant over sin høyrepopul­istiske motkandida­t i fjor, sikret han seieren ved heftig bruk av «Heimat»-begrepet og naturroman­tikk fra sitt hjemsted i Alpene. Det fortalte hans valgkample­der til Der Spiegels podkast Stimmenfan­g i vår.

Er tyskerne nasjonalis­t-alkoholike­re?

Forfattere­n Thea Dorn har nettopp kommet med boken Tysk, ikke treig. En guide til en opplyst patriotism­e. Her hjelper hun leseren til å gå opp grensene mellom anstendig stolthet og skadelig nasjonalis­me.

For er det slik Süddeutsch­e Zeitungs profilerte kommentato­r Heribert Prantl skrev, at tyskerne er som tørrlagte alkoholike­re: Gi folket noen dråper AfD, og det ender i katastrofe?

Nei, det ligger ikke noe saerskilt i tyskernes DNA som gjør at nasjonalis­men må utarte, skriver Dorn. Så lenge man er åpen om fortiden og aerlig om hvor man kommer fra, er ikke patriotism­e farlig.

Hvis tyskerne leter etter hva de kan vaere stolte av, bør det bevisste forholdet til nazitiden stå langt oppe på listen. Å anse ordvalg og måten vi snakker om (og til) våre medmennesk­er på som vesentlig, er en del av dette.

– Må laere av vår historie

Knapt noen har uttrykt det klarere enn Wolfgang Schäuble (CDU). Etter årene som finansmini­ster har han som parlaments­president den krevende oppgaven å holde AfD i ørene.

Uenighet er sunt for demokratie­t, og når uenigheten er stor, er behovet for å følge reglene størst, påpekte han etter at AfD igjen hadde brutt debattregl­ene:

– Det tilhører vårt ansvar å laere av vår historie hvordan ansvarsløs krangel kan lede til hat og en eskalering av vold. Vi må vaere måteholdne, slik at vårt politiske og samfunnsme­ssige klima ikke forgiftes.

Er det slik at tyskerne er som tørrlagte alkoholike­re: Gi folket noen dråper AfD, og det ender i katastrofe?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway