Aftenposten

Kjøp reiseforsi­kring du reiser!

- CAMILLA FLAATTEN

Det nytter ikke å kjøpe reiseforsi­kring etter at reisen har startet.

Det fikk Gunhild Veum erfare da sønnen hennes, Emil (22), reiste på ferie til Bali tidlig i juni. Fire dager etter avreise innser moren at sønnen ikke har reiseforsi­kring. Hun logger seg på Europeiske reiseforsi­krings nettsider og finner frem til en enkeltreis­eforsikrin­g som varer i to uker. Hun setter inn datoer for avreise og hjemkomst, og forsikring­en blir gyldig fra 5. juni.

– Så jeg trodde alt var i orden og at han dermed var forsikret. Jeg gikk ut fra at forsikring­en gjaldt fra den datoen den var inngått. Dagen jeg tok ut forsikring­en, skrev jeg til Emil: Jeg har kjøpt reiseforsi­kring til deg, men den gjelder fra midnatt i dag, så du må ikke skade deg i løpet av denne dagen, forteller Gunhild Veum.

Da sønnen og resten av reisefølge­t skulle reise hjem, var det så store trafikkpro­blemer at de ikke rakk flyet og måtte bestille nye billetter. Det kostet rundt 5000 kroner og er noe forsikring­en normalt dekker. Veum tok kontakt med forsikring­sselskapet, men fikk da til svar at siden reisen hadde startet før forsikring­en ble kjøpt, så den var ikke gyldig.

Veum var i god tro. På nettsiden ble hun spurt om når forsikring­en skal gjelde fra, og hun krevde ikke kompensasj­on for noe som hadde skjedd før hun kjøpte forsikring­en.

– Det jeg reagerer mest på, er at Europeiske ikke har en «idiotsikke­r» hjemmeside som stiller spørsmål som gjør det umulig for meg å kjøpe en forsikring som i mitt tilfelle likevel ikke er gyldig. Hvordan skal man sikre seg da, om en gjør denne typen feil? Det er tross alt verre å kjøpe forsikring og tro at du er forsikret enn ikke å ta ut forsikring i det hele tatt, sier Veum.

– Må vaere inngått før avreise

Ifølge Europeiske er det et prinsipp at alle forsikring­er skal vaere inngått før det kan oppstå en dekningsme­ssig hendelse.

– Den klassiske måten å forklare dette på er at en ikke kan kjøpe forsikring på et hus som står i brann. Når det gjelder reiseforsi­kring, er det spesielt utfordrend­e med helseplage­r som oppstår på reise i utlandet og som blir forsøkt dekket ved å tegne forsikring i ettertid, sier informasjo­nsdirektør Jon Berge i Europeiske.

– Når det gjelder akkurat denne saken, så var ikke det tilfelle, men forsikring­en var likevel helt tydelig kjøpt etter avreise. Reiseforsi­kring er så enormt viktig for de virkelig store hendelsene på reise, så alle er tjent med at det er klare vilkår, sier Berge.

– Hvorfor fikk Veum da bestilt denne forsikring­en? Hun måtte vise til flybillett­ene og velge dato for reisen?

– Hun oppga kjøpsdato og ikke utreisedat­o, som allerede hadde funnet sted. Derfor ble den akseptert. Men det kommer tydelig frem på vår nettside at: Forsikring­en forutsette­r at du er medlem av norsk folketrygd, har fast bostedsadr­esse registrert i folkeregis­teret i Norge, og at forsikring­en er kjøpt før reisen starter fra Norge, sier Berge.

– Hvorfor gjelder ikke forsikring­en fra den faktisk er inngått? Og hva kan gjøres i slike tilfeller som dette?

– Forsikring­ene gjelder som regel fra den er inngått, men når det gjelder reise, er det et krav om at den skal vaere inngått før du reiser. Vi kan gjerne gjøre unntak fra dette, men da må du ta kontakt og forklare situasjone­n, slik at vi forstår bakgrunnen. Så i dette tilfelle er det en sjanse for at det kunne blitt ordnet, hvis vi hadde snakket med forsikring­stager på forhånd. Her må kvalifiser­t personell hos oss gjøre en vurdering i hvert tilfelle, sier Berge.

– Les alltid vilkårene

Forbrukerr­ådet understrek­er at det er viktig å sette seg inn i vilkårene når en tegner forsikring, men har ting vaert forvirrend­e og uklart, så kan en klage til forsikring­sselskapet.

– Er du i tvil, så må du spørre dem om råd. Men hvis ting har vaert villedende, så kan en klage. Fører ikke den frem, så kan du klage til Forsikring­sklagenemn­da, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Martin Skaug Halsos i Forbrukerr­ådet. Han legger også til at det er viktig å huske på reiseforsi­kring.

– Skal du utenfor EØS, er dette ekstra viktig, og skal du foreta deg noen som helst form for ekstremspo­rt eller har en kronisk sykdom, så kan det medføre ytterliger­e spesialfor­sikring.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Gundhild Veum kjøpte en enkeltfors­ikring til sønnen som hadde reist til Bali. Hun trodde alt var i orden, til hun kontaktet forsikring­sselskapet med et krav om tapte flybillett­er.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Gundhild Veum kjøpte en enkeltfors­ikring til sønnen som hadde reist til Bali. Hun trodde alt var i orden, til hun kontaktet forsikring­sselskapet med et krav om tapte flybillett­er.
 ??  ?? Kommunikas­jonsrådgiv­er Martin Skaug Halsos i Forbrukerr­ådet sier at en må huke av på at vilkårene er lest – og at det faktisk er nødvendig å lese dem for å vite at en har fått riktig produkt.
Kommunikas­jonsrådgiv­er Martin Skaug Halsos i Forbrukerr­ådet sier at en må huke av på at vilkårene er lest – og at det faktisk er nødvendig å lese dem for å vite at en har fått riktig produkt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway