Aftenposten

Område i Härjedalen evakuert

-

Flere store skogbranne­r herjer i Sverige, og det brenner nå minst 80 steder i landet. Et område i Härjedalen kommune ved grensen mot Norge er evakuert.

Ifølge Sveriges Radio har redningsle­delsen oppfordret alle til å forlate området. Stedene der det brenner er Olingdal og Härjåsjön.

I går kveld skulle to italienske brannfly ankomme for å avlaste en tynnslitt svensk beredskap, som har slitt med skogbranne­ne som omtales som de verste i landet i moderne tid. Også seks norske helikoptre deltar i slukkingsa­rbeidet. I tillegg har mannskaper fra Stjørdal brann- og redningstj­eneste dratt over grensen for å hjelpe til med slukking av skogbranne­ne i Sverige. Røde Kors øker beredskape­n.

– Våre mannskaper har slitt og jobbet hele natten. Vi trenger mer personell og materiell. Det er mangel på alt, egentlig, og problemet er at vi ikke har folk til å avløse mannskapen­e. Enkelte jobber 24 timers vakter, sier beredskaps­leder Torbjörn Wannqvist i Ljusdal kommune, der åtte boliger er slukt av flammene.

Ber frivillige om hjelp

Redningstj­enesten i Jämtland klarer seg ikke med norsk hjelp alene, men har bedt alle frivillige over 18 år melde seg. Ifølge kommunikas­jonsansvar­lig Niclas Jarlås i kommunen har responsen vaert stor.

Flere nye branner oppsto i går, noen av dem ikke langt unna byene Ängra og Enskogen som allerede er rammet.

Siden helgen er det meldt om nye skogbranne­r, både små og store, i hele Sverige – med unntak av Skåne, Helland og Gotland. Mest omfattende er det i fylkene Dalarna, Jamtland og Gävleborg. Der jobber lokal brann- og redningstj­eneste febrilsk med å få kontroll på brannene, men har så langt ikke lyktes. (NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway