Aftenposten

To av Norges største talenter velger seg pappa som rådgiver

- Nicholas Bergh journalist

De ettertrakt­ede tenåringen­e Hugo Vetlesen og Erling Braut Håland har valgt kjent og kjaert som sin viktigste rådgivere.

Mandag 16. juli. Solen steker på Hietalahti Stadion i Vasa. Nede på gressteppe­t spiller G19-landslagen­e til Portugal og Norge. Det er mange tomme seter på stadion, men én seksjon er stappfull.

Der sitter agentene og speiderne.

I G19-EM svermer agentene og speiderne rundt Norges – og resten av landenes – kamper. Alle ønsker å oppdage den ene helt spesielle spilleren, den uslepne diamanten.

Det europeiske fotballfor­bundet UEFA forteller at minst 100 speidere har reist til den finske vestkysten. De har ikke et eksakt tall for agenter.

– Men det er selvfølgel­ig mange. Det er et flott sted for speidere og agenter å se unge spillere, samtidig som det er en plattform der unge spillere får vise seg frem. Det er en vinn-vinn situasjon, forklarer en talsmann for UEFA.

Rådfører seg med fedrene

Det er spillere i alderen 17–19 år som deltar i EM, og det er delte meninger om hvorvidt så unge spillere bør ha agent. De ulike argumenten­e skal vi komme tilbake til.

Men først til to av Norges største talenter, som har noe til felles. Erling Braut Håland (17) og Hugo Vetlesen (18) bruker fedrene sine som rådgivere.

– Så lenge jeg presterer og gjør det bra, trenger jeg ikke en agent som styrer det. Da er det bedre at jeg har en far som har oversikten. Jeg tenker ikke så mye på det. Det å spille ute på banen er det viktigste, sier Vetlesen når vi møter ham på spillerhot­ellet i Vasa.

Vetlesen har spilt fast for eliteserie­klubben Stabaek de to siste sesongene. Større klubber er interesser­t – blant andre klubber fra Belgia og Nederland. Henvendels­ene er det pappa Johan Vetlesen som tar seg av.

Erling Braut Hålands far, tidligere Premier League-spiller Alf-Inge Håland, er registrert som agent. Håland hjelper blant andre sin egen sønn.

– Jeg har ikke så mye formening om det. Han har hjulpet meg hele livet, så jeg vet ikke hvorfor det skal skulle stoppe nå, sier Erling Braut Håland.

– Meningsløs­t

Agenter hjelper blant annet i forhandlin­ger med klubber, som regel mot prosentand­eler eller annen former for betaling. I G19-EM har agenter en gyllen mulighet til å kartlegge potensiell­e klienter.

Per A. Flod jobbet tidligere som agent. På klientlist­en var blant andre John Carew. Flod mener imidlertid at tenåringer ikke nødvendigv­is trenger agenter.

– Mange spillere tror de må ha agent for å få suksess. Det mener jeg er meningsløs­t. En virkelig god spiller, som har ambisjoner, vil alltid bli attraktiv, sier Flod.

– Bør spillere som er 18–19 år ha agenter?

– Det er ikke noe fasitsvar på det. For mange er det en fordel å se seg litt rundt og ikke binde seg for tidlig. Andre kan føle seg litt alene uten agent. Unge gutter har ikke så mye peiling på det økonomiske og administra­tive.

– Så hva er ditt råd til unge spillere?

– Jeg ville ventet med å skaffe agent til spilleren er på et høyt nasjonalt nivå, svarer Flod, og legger til:

– Når det kommer spesielle tilbud fra utlandet, da trenger du en agent. Man kan ikke forvente at en 20-åring har peiling på det som møter deg ute i fotballver­denen.

Mener spillerne bør søke hjelp

Så langt har altså Vetlesen og Håland gjort som Flod anbefaler: Ingen av dem har en fast agentavtal­e. Alf-Inge Håland – som selv jobber som agent – mener uansett at agenter kan vaere nyttige for unge spillere.

– Jeg mener absolutt at man skal søke hjelp i karrierepl­anlegging. Det kan selvfølgel­ig vaere at noen har kontaktene og erfaring selv. Andre bør søke den beste hjelpen de kan få, sier Håland.

Den tidligere landslagss­pilleren mener det viktigste er at spillerne rådfører seg med andre. Og dersom de velger å bruke en agent, gjelder det å velge riktig.

– Agentene har som regel et mye større nettverk enn spilleren selv. Så har du dessverre noen som ikke har spilleren i fokus, men en egenagenda.

Må følge agentregle­r

Per A. Flod mener det finnes agenter som «kun er ute etter å tjene penger». Kanskje sitter noen av dem på EM-tribunene i Finland.

– Det er veldig mange agenter på slike mesterskap. De er ute etter å signere spillere på et tidlig tidspunkt, for å tjene penger senere.

Dette aspektet ved G19-EM er Norges Fotballfor­bund (NFF) oppmerksom­me på. Spillerne i troppen må følge tydelige regler, forklarer medieansva­rlig Terje Skeie.

– Vi er klare på at vi ikke ønsker at agenter skal oppholde seg på spillerhot­ellet eller ha direkte kontakt med spillerne under selve mesterskap­et. Men telefonkon­takt er selvsagt vanskelig å forhindre om spillerne selv skulle ønske det.

Norge tapte første kamp i G19EM 1–3 for Portugal. Neste kamp er mot vertsnasjo­nen Finland torsdag.

 ?? FOTO: NICHOLAS BERGH ?? Hugo Vetlesen og Erling Braut Håland er to av Norges nøkkelspil­lere. Her avbildes de etter 1–3-tapet for Portugal i EMs åpningskam­p.
FOTO: NICHOLAS BERGH Hugo Vetlesen og Erling Braut Håland er to av Norges nøkkelspil­lere. Her avbildes de etter 1–3-tapet for Portugal i EMs åpningskam­p.
 ?? Aftenposte­n i Vasa ??
Aftenposte­n i Vasa

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway