Aftenposten

Hyller Mandela med korsang i Sør-Afrika

- HILDE BJØRHOVDE

Først sang de til gull i verdens største korkonkurr­anse i Sør-Afrika. I dag hyller de Nelson Mandela under markeringe­n av hans 100-årsdag.

Ungdomskor­et Defrost Youth Choir fra Hedmark sang under sin dirigent Thomas Chaplin til gull i begge sine klasser under verdens største korkonkurr­anse World Choir Games i Pretoria i forrige uke.

Koret fikk høye poengsumme­r og nådde gullnivå i de to klassene blandet ungdomskor og pop. World Choir Games omtales som kor-verdenens svar på De olympiske leker.

Besøkte Mandelas hus

Korgull og konkurrans­e var stor stas for de unge sangerne, men ekstra minnerikt var korets besøk i Nelson Mandelas hus i Soweto for et par dager siden.

For å aere den store frihetskje­mperen og statsleder­en, fremførte koret sangen Invictus i Mandelas hus. Sangen synger de også på en tilstelnin­g nord for Johannesbu­rg i dag, når hele verden markerer at det er 100 år siden Nelson Mandela ble født.

Sangen er spesialskr­evet til Defrost av den sveitsiske komponiste­n Ivo Antognin for å hylle Mandela. Stykket er basert på et dikt av William Ernest Henley, som Mandela brukte som inspirasjo­n for seg og sine medfanger i årene på Robben Island. Teksten slutter slik: «I am the master of my fate, I am the captain of my soul.»

Sammen med lokalbefol­kningen

– Det har vaert mange sterke opplevelse­r for ungdommene på denne turen, saerlig møtet med befolkning­en i slummen i Soweto, sier korets pressetals­person Torill Hoffshagen på telefon fra Sør-Afrika. Hun forteller at når koret har sunget afrikanske sanger, har mange blitt med i sangen og danset.

– Jeg er så stolt av ungdommene. Vi har jobbet hardt dette året for å bygge det menneskeli­ge rammeverke­t, som er helt avgjørende for å prestere på topp musikalsk nivå her i Sør-Afrika, sier dirigent Thomas Caplin.

I tillegg til å konkurrere har Defrost opptrådt på to konserter i Sør-Afrikas hovedstad Pretoria. Nå er det noen dager med ferie og safari før de vender hjem til Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway