Aftenposten

Legevakten som døgnåpen fastlege?

-

Det snakkes om at fastlegetj­enesten er på vei mot krise. Arbeidsbel­astningen øker. Ifølge en nylig undersøkel­se fra Uni Research Helse jobber fastleger i gjennomsni­tt 55,6 timer i uken – en økning på 7 timer fra en sammenlign­bar undersøkel­se fra 2014.

Tjenesten sliter også med å tiltrekke seg nye leger. VG avdekket sommeren 2017 store problemer med rekrutteri­ngssvikt i kommuner over hele landet. Lege og «fastlegeor­dningens far», Tom Willy Christians­en, har advart om at hvis ikke noe skjer, rakner fastlegeor­dningen i løpet av fem år.

Problemer for andre helsetjene­ster

Det som så langt er viet mindre oppmerksom­het, er konsekvens­ene en potensiell «fastlegekr­ise» kan få for andre helsetjene­ster. En saerlig utsatt tjeneste er legevakten. Den skal vaere et sikkerhets­nett for pasienter med akuttmedis­insk sykdom, men benyttes stadig oftere som en døgnåpen fastlege. En viktig grunn virker nettopp å vaere fastlegetj­enestens problemer.

Selv om vi mangler eksakte tall, er det rimelig å anta at fulle timelister og lang ventetid hos fastlegen tvinger pasienter over til tilgrensen­de tjenester, som legevakten. Dette foreslås blant annet i Legeforeni­ngen rapport «En legevakt for alle, men ikke for alt». Det var også tydelig da jeg selv gjorde feltarbeid i to norske storbylege­vakter.

Selv om studien min i hovedsak var kvalitativ, ble jeg slått av hvor mange som oppsøkte legevakten fordi de ikke hadde fått time hos fastlegen sin. Den store tilstrømni­ngen av «fastlegepa­sienter» komplisert­e arbeidet til legevakten­s ansatte. Stresset økte, og det ble vanskelige­re å holde oversikt. De ansatte fryktet også at de ville få mindre tid til – og i verste fall overse – pasienter med mer kritisk sykdom. Det kan gi fatale utslag.

Fra fastlegekr­ise til allmenn krise

Legevakten er bare én av mange tjenester som grenser til fastlegene, og vi vil trolig finne lignende ringvirkni­nger i andre tjenester. Det er først når vi tar høyde for disse ringvirkni­ngene, at vi virkelig skjønner omfanget av fastlegetj­enestens problemer. En fastlegekr­ise vil kunne forplante seg og bli en mer allmenn krise i helsevesen­et.

 ??  ?? Lars E. F. Johannesse­n stipendiat ved Senter for profesjons­studier, OsloMet
Lars E. F. Johannesse­n stipendiat ved Senter for profesjons­studier, OsloMet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway