Aftenposten

Tagging – en evig forbannels­e?

-

Jeg blir så inderlig forbannet av å se på denne tilgrising­en/forsøpling­en av Oslo og av andre byer, forårsaket av uansvarlig­e og umodne ungdommer. Bare Universite­tet i Bergen brukte 2 millioner kroner i løpet av tre år på å fjerne tagging. Hvor mange millioner blir det på landsbasis? Forsøpling, ødeleggels­er og store utgifter – og aktivitete­n virker ikke å ha gått ned.

Bøter og straff, men?

Strafferam­men for å bli tatt for tagging kan vaere bøter eller fengsel i inntil ett år, og medvirknin­g straffes på samme måte. Hvis skadeverke­t er grovt, kan man etter straffelov­en paragraf 352 straffes med bøter eller fengsel i inntil seks år.

Det har også forekommet større bøter hvor taggeren er blitt bøtelagt med flere hundre tusen kroner. Den høyeste boten som er gitt til en tagger, var rett i underkant av 1 million kroner.

Til tider avsettes det husvegger til fri avbenyttel­se for tagging og graffiti. Jeg har ingen tro på at det hjelper. Selv vakre trehus, historiske bygninger og fine steinmurer grises til av vettløse taggere.

Det ser ikke ut til at myndighete­ne prioritete­r dette høyt nok. Tagging har foregått i mange tiår nå, og i år ser det verre ut enn noensinne.

Mine forslag er:

Spraybokse­ne selges kun på få, autorisert­e steder. Kjøperne må vaere over 18 år, og de må oppgi navn og adresse. Netthandel med spraybokse­r stanses. Dette bør bli et prinsipp som alle land i Europa blir enige om.

Tagging må tas opp til diskusjon i klasseromm­et.

Natteravne­ne bør gjøre en innsats.

Taggere som blir tatt, settes til å fjerne griseriet!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway