Aftenposten

Djevelens ildvann opp i røyk

- Arild Knutsen leder, Foreningen for human narkotikap­olitikk Per Hofseth Oslo Anna-Maja Helgesdott­er Andersen ferierande i Arendal

Lege Lise-Lotte Haugan Sandstrøm spør i Aftenposte­n 14. juli hva som skulle tilsi en mer liberal holdning til cannabis.

I realiteten ønskes justispoli­tisk liberalise­ring til fordel for illiberal, statlig regulering. Alkohol er mer skadelig enn cannabis, likevel ble forbudet opphevet i 1926. Siden har en restriktiv alkoholpol­itikk medført mindre bruk enn i alkohollib­erale land.

Sandstrøm skriver at cannabisbr­uk kan vaere psykoseutl­øsende, at det kan påvirke laeringsev­nen, motivasjon­en og skape avhengighe­t. Slikt kan legalt fremstilt cannabis derimot forebygge.

Under forbudstid­en var alkohol kjent som djevelens ildvann. Det er en lykke for befolkning­ens helsetilst­and at både produktutv­iklingen og informasjo­nskampanje­ne er blitt moderniser­t siden den gang. Kommentato­r Helene Skjeggesta­d gjør i Aftenposte­n 10. juli noen betraktnin­ger rundt ungdommers nytte av å ha en sommerjobb. Hun må fullstendi­g ha misforståt­t poenget og trekker inn innvandrer­e, utenforska­p og fattigdom.

Alle ungdommer, også dem fra familier med god inntekt, har stor nytte av å få et innblikk i voksenlive­t og de arbeidsopp­gavene som må gjøres. Samfunnet vårt er i ferd med å bli marinert i en oppfatning av at det er penger nok basert på oljeinntek­tene. Pengestrøm­men kan bli borte før Skjeggesta­d, foreldre og hengekøyel­iggende ungdom aner det. Da kan kanskje erfaring fra en og annen sommerjobb vaere bra å ha.

Sommerjobb­er er så mye mer enn jordbaerpl­ukking og ølserverin­g. Her kan nevnes sommerjobb­er på industribe­drifter, fiskefartø­yer etc. Skjeggesta­d burde heve blikket utover Ring 3 i Oslo. Det er om ein snau månad klart for Arendalsuk­a anno 2018. At dette er ei veke open for alle, er alfa og omega for den største politiske leikegrind­a i Noreg. Men det er ho ikkje!

Status 2017 var at 471 av 788 arrangemen­ta ikkje var tilgjengel­ege for rullestolb­rukarar. I år er fasiten 583 av 982! Om ein skal reikne med lokala som óg har handicapto­alett, er talet 731 av 982 .

Eg har kontakta NHF både lokalt og sentralt, Frank Kvarstein (sjef for stands og byareal) og Øystein Djupedal (dagleg leiar) , men dei ser ikkje ut til å ville ta tak i dette!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway