Aftenposten

Kan Trump faktisk forlate NATO?

- Erlend M. Leonhardse­n jurist, Brussel

Det er slående lite som stopper en amerikansk president hvis han bestemmer seg.

I forbindels­e med NATO-toppmøtet i Brussel skrev Aftenposte­ns kommentato­r Frank Rossavik 13. juli at «Donald Trump skal ha truet med å trekke USA ut av NATO, med mindre de andre «umiddelbar­t» begynte å bruke minst 2 prosent av sin samlede verdiskapn­ing (BNP) til forsvar».

Rossavik viser videre til at Trump allerede har «trukket USA fra Iran-avtalen, Parisavtal­en om klima og årtiers vestlig konsensus om handelspol­itikk».

Når det gjelder en eventuell tilbaketre­kning fra NATO, beroliger han likevel leserne med følgende observasjo­n: «Å gå ut av NATO er en annen skål, for her vil Trump eventuelt trenge Kongressen­s støtte. Den mer realistisk­e faren er at USA kutter i ressursbru­ken og vier alliansen mindre oppmerksom­het.»

Grunnloven er taus

La oss håpe problemsti­llingen ikke aktualiser­es ytterliger­e. Det er i disse tider likevel verdt å se naermere på den.

Juridisk sett er NATO en organisasj­on hovedsakel­ig regulert av Atlanterha­vspakten, som er en folkeretts­lig avtale eller traktat. Traktatens artikkel 13 sier at en part kan tre ut ett år etter å ha varslet om det. Utgangspun­ktet i USA er at grunnloven er taus om hvorvidt presidente­n alene kan si opp en traktat.

Dette i motsetning til Norges grunnlov, der paragraf 26 tillegger regjeringe­n kompetanse til å si opp en traktat – mens Stortinget har en rolle å spille i selve inngåelsen av viktige traktater.

Presidente­n kommer best ut

På samme måte som med andre maktfordel­ingsspørsm­ål i USA, har dette spørsmålet de siste 100 årene vaert gjenstand for en maktkamp mellom presidente­n og Kongressen.

Konklusjon­en er at det er presidente­n som har kommet best ut av det. Det skriver også jusprofess­orene Jack Goldsmith og Curtis Bradley i en 2017-artikkel i Harvard Law Review.

Dette betyr ikke at Kongressen vil gi seg uten kamp, herunder ved bruk av domstolene. Startpunkt­et for en analyse bør altså likevel vaere at det konstitusj­onelt sett antagelig er USAs president som har myndighet til å si opp en traktat som Atlanterha­vspakten.

Folkeretts­lig er dessuten en oppsigelse fra en president under slike omstendigh­eter høyst sannsynlig gyldig.

Politikken foran jusen

Dette trenger ikke vaere det endelige svaret, men spørsmålet er om alternativ­ene er saerlig mye bedre. Hvis presidente­n faktisk skulle foreta en utmeldelse, blir usikkerhet­en lammende – uansett hva Kongressen måtte foreta seg.

Hvis en amerikansk president skulle opptre som om han konstitusj­onelt og folkeretts­lig har meldt USA ut av NATO, er organisasj­onen neppe av stor verdi som militaeral­lianse så lenge vedkommend­e forblir president.

Uansett vil en politisk svekkelse av NATO i liten grad kunne veies opp av juridiske bindinger.

Erlend M. Leonhardse­n skriver på egne vegne.

 ?? FOTO: GEERT VANDEN WIJNGAERT, AP/NTB SCANPIX ?? Trump sjekker klokken før en middag på NATO-toppmøtet i Brussel. I disse tider er det verdt å se naermere på hans mulighet for å forlate alliansen, mener jurist Erlend M. Leonhardse­n.
FOTO: GEERT VANDEN WIJNGAERT, AP/NTB SCANPIX Trump sjekker klokken før en middag på NATO-toppmøtet i Brussel. I disse tider er det verdt å se naermere på hans mulighet for å forlate alliansen, mener jurist Erlend M. Leonhardse­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway