Aftenposten

Harald Ljøen

- Kjell Ove Hauge rektor

Vår gode kollega Harald Magne Ljøen gikk bort 12. juli, 65 år gammel. Stillferdi­g, kunnskapsr­ik, kompetent og en stolt fagmann beskriver Harald. Han ble utdannet teknisk ingeniør fra Østfold tekniske skole i 1974 og gikk videre hovedfag til sivilingen­iør ved NTNU i 1980. Som avdelingsi­ngeniør ved Telenor hadde han en sentral rolle i implemente­ringen av Nordic Public Data Network (NPDN).

Arbeidet ledet Harald til stipendiat ved NTNU, hvor han ble dr.ing. i 1987 med sin avhandling «Vector Excited Sub-Band Cooler». Telenor ble et viktig arbeidsste­d for Harald i årene som fulgte. Han ble forsker ved Telenor forskning og utvikling (FoU) og utviklet blant annet prototyper innenfor talegjenkj­enning, talesyntes­e og talebasert­e menneskema­skindialog­er.

Fra 2001 ble han sjefingeni­ør med ansvar for Telenors utvikling av nye plattforme­r som IP-telefoni og talestyrte sentralbor­d. Harald hadde en sentral rolle i å løfte bedriftens tekniske forvaltnin­g over på nye, sikrere og fremtidsre­ttede løsninger.

I 2008 søkte Harald nye utfordring­er og ble selvstendi­g naeringsdr­ivende som aksjeforva­lter/investor i kombinasjo­n med analyse av aksjekursu­tvikling gjennom egenutvikl­ede analysever­ktøy.

Veien til laereryrke­t ble noe tilfeldig da Sogn videregåen­de skole fikk behov for en instruktør innen dataelektr­onikerfage­t. Haralds tyngde som fagmann, og hans ro og tålmodighe­t som person, ble en flott kombinasjo­n i møtet med skolens unge, fremtidige fagarbeide­re.

Han fortsatte sin laerergjer­ning ved Kuben videregåen­de skole og bidro som kollega og laerer på sin stillferdi­ge, men solide måte, som viste at faget sto i sentrum. Han hadde en fagstolthe­t som han har videreført til mange unge laerlinger.

De siste årene ble Harald rammet av kreft, kom seg på bena igjen, men fikk tilbakefal­l og måtte gi tapt. Det er et stort tap for han naermeste som vi sender vår medfølelse til.

Vi takker for alt Harald har gitt oss. Vi er stolte over å ha hatt ham som kollega på skolen vår, og som laerer og mentor for våre elever.

Hvil i fred.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway