Aftenposten

Jon Sveindal

- Tommy Sandsmark

Aftenposte­ns tidligere bridgespal­tist Jon Sveindal avga dessverre sin siste melding natt til fredag 13. juli, 72 år gammel, etter en lang og hard kamp mot kreften.

Jon Sveindal ble født i Moss i 1946. Han studerte ved Handelshøy­skolen i Bergen og jobbet der som laerer resten av livet. I mer enn 25 år var han bridgespal­tist i Aftenposte­n, helt til sykdommen hindret ham.

Det er gjennom bridgen han er best kjent. Han hadde et uomtvistel­ig talent og ble en av Norges beste spillere. Han spilte 25 NM-finaler og vant syv norgesmest­erskap, spilte 20 sesonger i 1. divisjon og vant fire seriemeste­rskap.

Jon var anerkjent og meget respektert også i internasjo­nal bridge, ikke bare som en spiller i verdenskla­sse, men også som kommentato­r, coach, kaptein og ikke minst bridgejour­nalist. Høydepunkt­ene hans var seiere i nordisk mesterskap 1980 og 1998, EM-bronse i 1993 og 2015 og ikke minst sølv i VM i 1993.

I 2014 kom diagnosen som ga ham ett år igjen å leve. Men som ved bridgebord­et ga han aldri opp, selv om motstander­en var formidabel. Han utkjempet sitt livs hardeste kamp i over fire år. Med sin ukuelige optimisme, mot, humør og en enorm livsvilje greide han lenge å stagge sykdommen.

Til tross for at helsen var skrøpelig, var hjernen intakt. Dette beviste han ved å vinne bronse i EM i Tromsø 2015. I 2017, to år etter prognosesl­utt, vant han først KM i Hordaland og deretter bronse i par-NM samme år! Det ble dessverre hans siste medalje.

Som bridgeskri­bent var han en ener, med et skarpt øye for gode poenger og en aerlig, uredd og språklig sikker penn. Jon vant journalist­priser både hjemme og ute, også den gjeve «Ranik Halles AErespris». Han gjorde så visst ikke skam på sine berømte forgjenger­e i Aftenposte­n, oberst Johannes Brun og Ranik Halle.

Jon ønsket å bruke sin siste tid hjemme sammen med sine aller naermeste: Susi, døtrene Linn og Anneli, barnebarn og resten av familien. Han satte stor pris på all støtten han fikk gjennom en lang sykdomsper­iode, fikk en fredelig og verdig avslutning på livet og dermed også tid til å ta et skikkelig farvel med alle sine kjaere.

Vi som stolt kan kalle oss Jons venner, husker ham som varm, fargerik og utadvendt, og som en som lett vant nye venner. Vi har mistet et raust og inkluderen­de medmennesk­e, og våre varmeste tanker og medfølelse går først og fremst til familien.

Vi lyser fred over Jon Sveindals minne. Han var en meget god venn for svaert mange og vil bli husket lenge for det han var.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway