Aftenposten

Theresa May klarte seg med et nødskrik

Skitne triks, trusler om tidlig sommerferi­e i parlamente­t, beskyldnin­ger om at illojalite­t ville forårsake regjeringe­ns fall.

- HANNE CHRISTIANS­EN

Det konservati­ve partiet er nå dypt splittet.

Etter en kort, men dramatisk uke i britisk politikk kan Theresa May ta sommerferi­e med brexit-planen så vidt i behold.

Regjeringe­ns strategi ble denne uken utfordret av flere gruppering­er i det konservati­ve partiet.

Det har truet både brexit-forhandlin­gene og Mays autoritet som leder.

Dypt splittet parti

Et avgjørende forslag om å endre regjeringe­ns tollplaner ble til slutt nedstemt etter intens politisk manøvrerin­g. Men det konservati­ve partiet er nå dypt splittet.

– Kan statsminis­teren svare på når det ble slik at brexit betyr å forbli i EU, spurte den konservati­ve politikere­n Andrea Jenkyns under statsminis­terens spørretime i går.

Spørsmålet ble møtt med stor jubel fra partiets harde brexit- kjerne.

Like etter holdt Boris Johnson sin første tale i Underhuset etter at han gikk av som utenriksmi­nister i protest mot regjeringe­ns plan.

– Det er ikke for sent å redde brexit, sa han og la til at nedstemmin­gen viste at det ikke finnes flertall i Underhuset for at landet skal forbli i tollunione­n.

Whatsapp-kampanje

Tidligere denne uken klarte euroskepti­kere å presse gjennom fire endringer i planen som regjeringe­n ble enig om på landstedet Chequers i forrige uke.

Den er blitt omtalt som en «myk» brexit-plan, fordi den legger opp til at deler av EUs felles regelverk for varer oppretthol­des slik at handel over grensene til EUland kan fortsette som i dag.

Dette provoserte den harde kjernen av brexit-forkjemper­e i det konservati­ve partiet. Mange av dem har samlet seg bak milliardær­en Jacob Rees-Mogg i lobbygrupp­en European Research Group (ERG). Han omtales nå som en sterk kandidat til å ta over etter Theresa May.

ERG satte i helgen i gang en intens innpiskerk­ampanje der de brukte meldingstj­enesten Whatsapp til å mobilisere stemmer. Det lyktes de med, og May måtte mandag gi etter for presset.

Pro-europeere gikk til opprør

Europa-tilhengere i både Labour og det konservati­ve partiet mener på sin side at regjeringe­ns plan nå er på vei tilbake til en såkalt «hard brexit».

Dermed gikk en gruppe konservati­ve politikere til opprør mot sin egen leder.

De la frem et nytt endringsfo­rslag som skulle garantere at Storbritan­nia ville bli med i en tollunion med EU dersom May ikke lykkes i å forhandle frem et bedre alternativ innen januar 2019.

Forslaget så lenge ut til å kunne få flertall blant europatilh­engere i begge partier. Et slikt vedtak ville vært et stort nederlag for May.

Skitne triks

Avisen The Telegraph beskriver et intenst spill innad i det konservati­ve partiet for å sikre at opprørerne ikke skulle stemme for forslaget.

I en-til-en møter skal regjerings­representa­nter ha truet opprørere med at illojalite­t ville utløse et mistillits­forslag fra euroskepti­kerne i partiet. Det ville kunne føre til nyvalg og potensielt til regjeringe­ns fall, advarte de.

The Times skriver at May selv truet med nyvalg til sommeren dersom medlemmer hadde støttet planene om et felles tollregime med EU.

Ifølge Telegraph brukte regjeringe­n dessuten flere skitne triks for å sikre flertall i Mays favør. Blant annet brøt de med en ordning der politikere som ikke kan være til stede under avstemming­en, blir enige med en representa­nt fra opposisjon­en om å avstå fra å stemme.

Liberaldem­okraten Jo Swinson, som ville stemt for forslaget, ble rasende da hun oppdaget at Tory-politiker Brandon Lewis brøt avtalen og avga sin motstemme likevel.

Tidlig sommerferi­e

Regjeringe­n vurderte en stund å fremskynde parlamente­ts sommerferi­e med fem dager. Mange så på dette som et forsøk på å begrense tiden brexit-kjernen ville hatt til å mobilisere et mistillits­forslag.

Etter mye bråk trakk regjeringe­n imidlertid planene tilbake like før avstemming­en skulle skje tirsdag kveld.

Sjokkneder­lag

Før den tid skulle May imidlertid gå på et nederlag.

Det brøt ut forvirring da Philip Lee, en av ministrene som trakk seg i protest mot regjeringe­ns brexit-plan, la frem et overrasken­de forslag om at Storbritan­nia skal oppretthol­de sitt forhold til EUs legemiddel­byrå.

Endringsfo­rslaget endte opp med å få et lite flertall, noe The

Kan statsminis­teren svare på når det ble slik at brexit betyr å forbli i EU?

Den konservati­ve politikere­n Andrea Jenkyns under statsminis­terens spørretime i går

Guardian beskrev som Mays andre store brexit-nederlag.

Pustet lettet ut

Med knapp margin var flertallet riktignok tilbake på Mays side i den viktige avstemming­en om tollregime­t. Det endte med 307 stemmer mot og 301 for.

May, som nå trolig sitter trygt over sommeren, kunne puste lettet ut.

I går var mange sinte øyne i stedet rettet mot Labour-medlemmene som stemte med regjeringe­n.

Guardians kommentato­r og Corbyn-tilhenger Owen Jones skrev på Twitter at de fem må gå.

– Brexit-kjernen styrer

Til tross for seieren spør mange nå hvor stødig statsminis­teren står når forhandlin­gene gjenopptas etter sommeren.

– Statsminis­teren endte dagen med autoritete­n så vidt i behold, skrev avisen The Telegraph i går.

Politico skriver at brexit-tilhengern­e i regjeringe­n «er tilbake i førersetet».

På BBCs Today- program i går sa Anna Soubry, en av de ledende proeuropei­ske opprørerne i det konservati­ve partiet, at flere hadde latt seg overtale av regjeringe­ns trusler om mistillits­forslag fra Brexit-kjernen.

– Jeg er ikke i tvil om at det er Jacob Rees-Mogg som styrer landet vårt nå, sa Soubry.

– Kritisk splittet

– Det er ingen tvil om at May er svekket, men samtidig er det få alternativ­e kandidater som ønsker å ta over lederskape­t, sier Kristian Steinnes, professor i moderne europeisk historie ved NTNU.

Han sier brexit-forkjemper­ne har stor innflytels­e i det som nå er et kritisk splittet parti. Det kan gjøre det vanskelig for May i neste forhandlin­gsrunde med EU.

– Avtalen som foreligger nå, er såpass skjør at May har veldig lite å gå på på hjemmebane. Det kan bli vanskelig ettersom EU mest sannsynlig vil ha flere innrømmels­er, sier Steinnes.

 ?? FOTO: YVES HERMAN, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Kritikere av Theresa Mays brexit-plan sier den tar større hensyn til gruppen som stemte for å forbli i den europeiske unionen enn til dem som ville ut.
FOTO: YVES HERMAN, REUTERS/NTB SCANPIX Kritikere av Theresa Mays brexit-plan sier den tar større hensyn til gruppen som stemte for å forbli i den europeiske unionen enn til dem som ville ut.
 ?? FOTO: HANNAH MCKAY, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Theresa May forlater 10, Downing Street i går morges for det som ble en beinhard spørretime.
FOTO: HANNAH MCKAY, REUTERS/NTB SCANPIX Theresa May forlater 10, Downing Street i går morges for det som ble en beinhard spørretime.
 ??  ??
 ?? REUTERS /NTB SCANPIX
FOTO: HENRY NICHOLLS , ?? Brexit-forkjemper­en Jacob Rees-Mogg omtales som Theresa Mays farligste utfordrer i det konservati­ve partiet.
REUTERS /NTB SCANPIX FOTO: HENRY NICHOLLS , Brexit-forkjemper­en Jacob Rees-Mogg omtales som Theresa Mays farligste utfordrer i det konservati­ve partiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway