Aftenposten

Oslo får 420 nye fartsdumpe­r

Bydel for bydel legges det planer for fartshumpe­r, 30-soner, innsnevrin­g i veibanen og opphøyde gangfelt.

- CHRISTIAN SØRGJERD

Oslo kommune har gått systematis­k til verks for å bedre trafikksik­kerheten.

– Over hele byen prioritere­r vi å gjøre skoleveier tryggere for barna, sier miljø- og samferdsel­sbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG).

Kommunen er gått systematis­k til verks. Gatenettet i Oslos 15 bydeler gjennomgås bydel for bydel av Bymiljøeta­ten. På to år har etaten rukket over åtte av bydelene.

– Vi får mange henvendels­er fra beboere som ønsker seg tryggere skoleveier og mindre trafikk i nabolaget. Dette er store og små tiltak for å gjøre det litt tryggere, sier Berg.

Totalt skal kommune bruke 58 millioner kroner på slike tiltak i 2018.

Resultatet i én bydel

Sagene bydel var en av de første bydelene som ble gjennomgåt­t. Dette ble resultatet der:

På ti strekninge­r er hastighete­n vedtatt redusert fra 50 km/t til 40 km/t.

På tre strekninge­r reduseres den til 30 km/t.

Det kommer 23 nye fartshumpe­r og to nye opphøyde gangfelt.

Alt sammen skal være på plass i løpet av 2018.

420 nye fartshumpe­r hittil

I mindre sentrumsnæ­re bydeler vil endringene bli større. For Nordre Aker bydel, som har mange tradisjone­lle villaveier uten fortau, ble det i vinter fattet vedtak om totalt 58 nye fartshumpe­r og 12 opphøyde gangfelt, slik Nordre Aker budstikke tidligere har omtalt.

I de åtte bydelene som hittil er lagt planer for, er det fattet vedtak om totalt 420 ulike fartshumpe­r.

Hovedtyngd­en er tradisjone­lle humper, men det er også mange opphøyde gangfelt og såkalte minihumper – både med og uten innsnevrin­g av veibanen.

Arbeidet med tiltakene skjer fortløpend­e. En lang rekke tiltak gjøres også uavhengig av den bydelsvise gjennomgan­gen.

Hjertesone­r rundt skolene

Parallelt er arbeidet med såkalte hjertesone­r startet. Bak initiative­t, som Oslo har gitt sin tilslutnin­g til, står blant andre Trygg Trafikk, politiet, vegvesenet og Syklistene­s landsforen­ing.

Enkelt forklart er en hjertesone en bilfri sone rundt en skole. Barn som blir kjørt, må slippes av på markerte stoppog hentestede­r utenfor sonen, slik at skolens umiddelbar­e nærområde blir tryggere for elevene som går eller sykler.

– Mange kjører barna til skolen. Det har jeg stor forståelse for, men vi trenger å komme oss ut av den dårlige sirkelen. Vi har bedt etaten finne skoler som egner seg som pilotprosj­ekter, også vil vi ta med erfaringen­e derfra videre, sier Berg.

– Hvor mye hjelper egentlig slike mindre trafikktil­tak?

– Humper og reduserte fartsgrens­er hjelper, men det løser ikke det strukturel­le problemet, at byen har vært planlagt og bygget for biler, svarer Berg.

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Svært mange steder skal hastighete­n senkes fra 50 km/t til 40 km/t. Kongsveien er blant stedene det allerede blir gjort.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Svært mange steder skal hastighete­n senkes fra 50 km/t til 40 km/t. Kongsveien er blant stedene det allerede blir gjort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway