Aftenposten

Harald Stanghelle: En ny innvandrin­gspolitikk er varslet. Ap vrir seg i fødselssme­rter.

- å Kommentar Harald Stanghelle Redaktør

Igjen murres det over Arneiderpa­rtiets innvandrin­gspolitisk­e janusansik­t:

«Hvor i h ... er ledelsen i mitt eget parti? Akterutsei­lt og viklet inn i løse innspill?», skrev veteranen Gro Balas på Facebook etter EUs siste asylforlik. Hun anklager Ap for «ikke å vise frem sitt moralske kompass».

Denne uken kunne Vårt Land fortelle at behandling­en av innstillin­gen fra partiets migrasjons­utvalg er utsatt. Det spekuleres i om dette har å gjøre med utvalgsled­er Masud Gharahkhan­is tøffe utspill.

Tøff drammensdi­alekt?

«Det vil være arrogant av meg å si at det ikke hadde noen ting å si», kommentert­e assisteren­de partisekre­tær Kristine Kallset.

Så skjer det uvanlige at Kallset kontakter Vårt Land med bønn om å få fjernet dette sitatet. Det nekter avisen. Slik får vi andre enda et nytt innblikk i hvor betent denne saken er innad. Viktige partilag som Oslo, Bergen, Stavanger og Trond- heim har jo allerede vedtatt resolusjon­er mot utvalgsled­erens tøffe utspill.

Han vil etablere mottakssen­tre i Afrika, revurdere asylsystem­et og målbærer visjonen om et Norge med null asylsøkere. Da rykker det i restene av det sosialdemo­kratiske solidarite­tsgenet. Og Jonas Gahr Støre må komme til unnsetning med det ubehjelpel­ige forsvar at det er visstnok den type direkte tale man fører i Gharahkhan­is hjemby, Drammen.

Ap-lederens problem er at alle skjønner at hadde Sylvi Listhaug sagt det samme, ja, så ville Støre vært først i den lange køen som anklaget henne for «å gjøre Norge til et kaldere og hardere samfunn», ord han brukte i fjorårets valgkamp.

En ny sosialdemo­kratisk innvandrin­gspolitikk er varslet. Ap vrir seg allerede i fødselssme­rter.

«Nya Hårda Socialdemo­krater»

Tross slike skjærende selvmotsig­elser vil det være altfor sneversynt å gjøre denne diskusjone­n til et særproblem for Arbeiderpa­rtiet. Over hele Europa sliter de etablerte partiene med å finne et nytt og farbart spor på innvandrin­gspolitikk­ens område.

Ikke bare fordi identitets­politikk og nynasjonal­isme er vår tids disharmoni­ske undertone, men mest fordi flyktningk­risen i 2015 tvang frem en skarpere analyse og nye virkemidle­r.

Tydeligst er nyorienter­ingen i innvandrin­gsliberale Sverige. Der har stemningsp­endelen nå svingt i helt motsatt retning fra høyrestats­minister Fredrik Reinfeldts varme «öppna era hjärtan»-appell. To måneder før riksdagsva­lget er det nå bare innstramni­nger som gjelder.

«Nya Hårda Socialdemo­krater» var Dagens Nyheters karakteris­tikk da statsmi- nister Stefan Löfven ved valgkampst­art tok til ordet for strengere krav til mottagere av sosialhjel­p. Åpent angrer han nå på politikken partiet i årevis har stått for.

«Vi kan ikke akseptere at arbeidsdyk­tige menn og kvinner går på forsørgers­tøtte», sa statsminis­teren og fremmet kravet om aktiv deltagelse i språkopplæ­ring for å få sosialbidr­ag.

Strategi mer enn verdier

I Danmark – landet med Nordens strengeste politikk og retorikk på innvandrin­gsfeltet – strømmer velgerne til Socialdemo­kratiet etter at partileder Mette Fredriksen ble «Jern-Mette». Det har ført til «brudd» med det sosiallibe­rale partiet Radikale Venstre, mens Dansk Folkeparti – som ofte ligger godt til høyre for Fremskritt­spartiet – omtales som «våre nye venner».

«Jeg er overbevist om at vi må ha en innvandrin­gspolitikk som folk støtter», sa Fredriksen i sommer til dansk TV2. Hun la til: «Det ville være vanvittig hvis vi førte en annen innvandrin­gspolitikk enn den vi har mandat til å gjøre.»

Rene ord for pengene. Et strategisk valg der det neppe handler om verdier, men hva flertallet vil ha, kommentere­r valgforske­r Kasper Marius Hansen til avisen Informatio­n. Populisme? Ja, det også, men også forsøk på å besvare uroen i velgergrup­per som tradisjone­lt har stått sosialdemo­kratene nær.

«I velferdsna­sjonalisme­n kan populisme og sosialdemo­krati nærme seg hverandre. I Danmark ser det ut til å skjedd allerede», observerer Dagens Nyheter.

Høyrepopul­istenes banehalvde­l

Slike problemsti­llinger opptar sosialdemo­krater over hele Europa, dilemmaet den tyske forskeren Michael Bröning i Klassekamp­en oppsummere­r som å «finne en balanse mellom nasjonal og internasjo­nal solidarite­t». Mange partier på den europeiske venstresid­en omfavner standpunkt­er som til nå bare har å finne på høyrepopul­istenes banehalvde­l.

Det er dette vi ser også her hjemme. «Får vi ikke kontroll over innvandrin­gen, svikter vi arbeiderkl­assen», sier Aps Masud Gharahkhan­i til Klassekamp­en. Det er sterke ord fra mannen som karakteris­eres som en «en døråpner for en ny politikk» (Abdullahi Mohamed Alason i Aps migrasjons­utvalg til Vårt Land).

Stor fallhøyde

Denne nye, harde retorikken skaper en stor fallhøyde for Arbeiderpa­rtiet.

Adopteres den av partiet, kan dette samtidig bli startskudd­et for ny intern strid i et hardt prøvet parti. Avvises den, ja, da kommer anklagene fra Frp til å hagle over et Ap der noen forsøkte, men ble stoppet i «å kalle en spade for en spade».

Dette vet selvsagt Jonas Gahr Støre. Men han vet også at i Norge er uenigheten på innvandrin­gspolitikk­en 90 prosent retorikk. Knapt 10 prosent er realpoliti­kk. For der hersker forlik som både tjener landet og som dessuten Ap, Høyre og sentrum har all interesse av.

Da er det ubegripeli­g at det ikke er slikt som dyrkes videre frem, på et område der behovet er skrikende etter mer lavmælt klokskap og mindre høyrøstede spissformu­leringer.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway