Aftenposten

Ville jukse seg inn på teologistu­diet

I fjor avslørte Universite­tet i Oslo 20 forfalskni­ngssaker i forbindels­e med opptak.

- WASIM RIAZ

21-åringen endret en karakter på vitnemålet og sendte det inn for å få plass på Det teologiske fakultet. Han er ikke alene. Juksemaker­e risikerer å miste både studierett og studiepoen­g.

Denne uken får tusenvis av unge folk svar på hvordan det har gått med deres søknad om opptak til høyere utdannelse, men det er ikke alle som har rent mel i posen.

Enkelte søkere prøver å jukse seg til en studieplas­s ved å sende inn vitnemål der de har endret på enkeltkara­kterer. Noen forsøker til og med å sende vitnemål som de har kjøpt fra diplommøll­er, også kjent som «diploma mills».

Ble anmeldt og dømt

I fjor sommer ble en 21-åring fra Oslo avslørt da han prøvde å komme inn på Det teologiske menighetsf­akultet ved å endre en karakter på vitnemålet.

Mannen ble anmeldt og måtte nylig møte opp som tiltalt i Oslo tingrett. I retten ga han en uforbehold­en tilståelse og ble dømt til samfunnsst­raff i 30 timer. Hvis han ikke godtar eller gjennomfør­er samfunnsst­raffen, må han i fengsel i 15 dager.

Han er ikke den eneste som er dømt for et slikt forhold. I fjor ble en kvinne i 20-årene er dømt til fengsel i 15 dager for å forfal- ske et vitnemål fra videregåen­de. Kvinnen ville bli sykepleier, men ble avslørt før hun fikk startet på studiene.

Mange blir avslørt

I 2017 avdekket Universite­tet i Oslo 20 forfalskni­ngssaker i forbindels­e med opptak til høyere utdanning.

Åtte av disse gjaldt engelsktes­ter. Det er nemlig krav om at søkere må dokumenter­e språkkrav for opptak til studier. Krav til engelskfer­digheter er særlig påkrevd for masterstud­enter.

Fem av sakene gjaldt vitnemål fra falske universite­ter («diploma mills»), mens to hadde endret på sine vitnemål. Fem forfalskin­ger gikk ut på andre forhold.

Oslo Met (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus) registrert­e fem forfalskni­ngssaker i fjor.

– Vi jobber kontinuerl­ig med å utvikle rutinene våre for å oppdage forfalskni­nger, sier Camilla Haugland, seksjonsle­der ved UiO.

Universite­tet har blant annet følgende hjelpemidl­er/tiltak for å avsløre juks:

1. Verifiseri­ng av dokumenter mot utsteder.

2. Bruk av tilgjengel­ige elektronis­ke hjelpemidl­er, som for eksempel Nasjonal vitnemålsd­atabase.

3. Kontroll av søkeres originaldo­kumentasjo­n i etterkant av opptakene.

4. Kompetanse­heving og kursing av saksbehand­lere.

Av sakene UiO anmeldte i 2017, er noen saker henlagt, flere av sakene er fremdeles til behandling hos politiet. Én sak er avgjort ved at personen vedtok et forelegg fra politiet.

Mister studiepoen­g

– Vi ser alvorlig på forfalskni­ng av dokumentas­jon, og har et høyt fokus på å avdekke forfalskni­nger. Vi har imidlertid ingen garanti for at vi tar alle som søker med falsk dokumentas­jon, sier Haugland.

Universite­tet i Oslo (UiO) sjekker alltid om institusjo­nen de får vitnemål fra, faktisk eksisterer og har akkrediter­ing.

– Vi har mange verktøy vi bruker for å sjekke om dokumentas­jonen er ekte, og dersom vi får mistanke om forfalskni­ng vil den alltid bli verifisert mot utsteder av dokumentas­jonen.

– Hvilke andre konsekvens­er risikerer studenter som sender inn falske vitnemål?

– Når det blir avdekket forfalskni­ng i en søknad om opptak til UiO, blir saken sendt til Den sentrale klagenemnd ved UiO med anmodning om inntil ett års karantenet­id for å søke opptak til UiO, tap av eksamensre­tt ved universite­ter og høyskoler og eventuell inndragnin­g av studierett ved UiO, svarer Haugland.

Dersom personen er student ved UiO, vurderer klagenemnd­a hvorvidt det i tillegg er grunnlag for annullerin­g av avlagte studiepoen­g og utestengni­ng fra institusjo­nen. Det er lov om universite­ter og høyskoler som regulerer dette.

Vitnemålsd­atabase

De fleste vitnemålen­e blir i dag sendt direkte fra videregåen­de skoler til Nasjonal vitnemålsd­atabase. 78 prosent av alle søkere til høyere utdannelse i 2017 hadde vitnemål lagret i dette systemet. Disse skal ikke kunne manipulere­s.

Søkere som har eldre eller utenlandsk­e vitnemål, samt de som søker på grunnlag av kompetanse­bevis eller karakterut­skrift med forbedret karakter må derimot sende inn dokumentas­jon på egen hånd.

De aller fleste som blir avslørt tilhører denne kategorien.

 ??  ??
 ?? F0T0: UIO ?? er t i Oslo mener Universite­te som vitnemålen­eHer er et av falske.
F0T0: UIO er t i Oslo mener Universite­te som vitnemålen­eHer er et av falske.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway