Aftenposten

NYE MAMMA MIA INGEN PERLE

Linken mellom handling og sanger er syltynn, mener Erlend Loe.

- BERTIL VALDERHAUG MARI MJAALAND

. . . men det er øya der filmen ble spilt inn

Vis er øya du helst skulle ha funnet før resten av verden gjorde det. Den er både vakker og innbydende.

Spørsmålet er hva som skjer med idyllen når øyas fortreffel­ighet nå skal rulle over filmlerret­ene verden over i den nye Mamma Mia- filmen, som har kinopremie­re i morgen.

Hellas? Nei, Kroatia.

Selv om handlingen på Mamma Mia! Here We Go Again påstås å finne sted i Hellas, så er det faktisk filmet i Kroatia denne gangen. På Vis, den av de kroatiske øyene som ligger lengst fra fastlandet.

Lenge var den en uoppdaget herlighet. Fortsatt er det ganske stille og rolig sammenlign­et med andre reisemål, men sannsynlig­vis er det bare stille før stormen.

Christian Grønli, administre­rende direktør i reiseselsk­apet Ving, forteller at slike «nye» steder har bred appell.

– Uoppdagede perler er det fortsatt mange av, men når «nyheten» om noe nytt sprer seg, skaper det stor interesse. Sosiale medier og medier generelt skaper oppmerksom­het, og folk vil gjerne oppdage det «uoppdagede» før det er for sent, sier han.

Forventer stor interesse

Når folk tas med fra det ene vakre Vis-stedet til det andre i Mamma Mia! Here We Go Again, vil nok øya bli like populær som Skopelos og Skiathos. Det var på disse to greske øyene den første Mamma Miafilmen ble spilt inn for ti år siden.

Nordmenn lar seg, som turister flest, gjerne inspirere når de skal velge destinasjo­n for ferien. Grønli forteller at de i Ving opplevde en sterk økning i interessen for

de greske øyene etter den første Mamma Mia- filmen.

– Effekten var stor og varte i flere år. Folk var særlig opptatt av kirken der bryllup i filmen fant sted. Det er nok den enkeltfilm­en som har hatt størst påvirkning på våre kunder.

I januar i år kjøpte nordmenn pakkereise­r for over en milliard kroner, og reiseselsk­apet Apollo meldte at Skiathos var reisemålet med høyest vekst blant deres reisemål. De opplevde 25 prosent økning.

Ving-direktør Grønli mener det er litt tidlig å slå fast, men forventer også stor interesse for Vis i tiden fremover.

– Vi ser at folk gjør grundige undersøkel­ser når det kommer til hvor filmer faktisk er spilt inn. Kroatia er allerede et stort reisemål, som vokser år for år, men det kan føre til mer oppmerksom­het rundt akkurat denne øyen, tror Grønli.

Ingen tilfeldigh­et

Det var nok ikke uten grunn Mamma Mia! Here We Go Again ble spilt inn på Vis, øya som lenge var Jugoslavia­s største marinebase.

Aftenposte­n var der rett før premieren på den populære filmen med kjente skuespille­rnavn som Pierce Brosnan og Stellan Skarsgård. Idyllen slår mot deg når du tar fergen fra Splitforbi de velkjente turistøyen­e Brac og Hvar. Videre ut i Adriaterha­vet på vei mot Italia ligger den 90 kvadratkil­ometer store øya og skinner i solskinnet.

 ?? FOTO: JONATHAN PRIME, UNIVERSAL PICTURES ?? Rosie (Julie Walters), Sophie (Amanda Seyfried) og Tanya (Christine Baranski).
FOTO: JONATHAN PRIME, UNIVERSAL PICTURES Rosie (Julie Walters), Sophie (Amanda Seyfried) og Tanya (Christine Baranski).
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Stiniva ligger bortgjemt i en bukt som du når enklest med båt.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Stiniva ligger bortgjemt i en bukt som du når enklest med båt.
 ??  ??
 ?? FOTO: BERTIL VALDERHAUG ?? Et mer idyllisk bord enn på restaurant­en Konoba Jastzera i Komiza er det nesten ikke mulig å få.
FOTO: BERTIL VALDERHAUG Et mer idyllisk bord enn på restaurant­en Konoba Jastzera i Komiza er det nesten ikke mulig å få.
 ?? FOTO: BERTIL VALDERHAUG ?? Dette er lyset fra himmelen som skinner inne i fjellet på Blue Cave.Les anmeldelse­nav Mamma Mia: Here we go againpå neste side
FOTO: BERTIL VALDERHAUG Dette er lyset fra himmelen som skinner inne i fjellet på Blue Cave.Les anmeldelse­nav Mamma Mia: Here we go againpå neste side
 ?? FOTO: UIP ?? Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård og Colin Firth er alle med i Mamma Mia 2.
FOTO: UIP Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård og Colin Firth er alle med i Mamma Mia 2.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway