Aftenposten

Er du norsk nok?

29 prosent strøk på statsborge­rprøven i fjor. Spørsmålen­e omhandler blant annet landets lengste fjord og hva tannlegebe­handling koster.

- MAY SYNNØVE ROGNE SHAGHAYEGH YOUSEFI DAN PETTER NEERGAARD (foto)

Når ble Sametinget grunnlagt? Hva er gjennomsni­ttsalder for å gifte seg i Norge? Kritikken hagler mot statsborge­rprøven alle utlendinge­r må bestå for å bli norske: Den måler bare fakta, treffer ikke mål og skaper usikkerhet.

3 av 10 stryker på prøven, som får kritikk for å ikke bidra til integrerin­g og for å favorisere personer fra land som er like Norge. Francis Augusto Medeiros-Logeay fra Brasil besto prøven.

Han mener det var bortkastet tid og penger.

– Jeg er ikke imot en prøve, men verdier og holdninger er viktigere enn faktakunns­kap. Det bør ligge en helhetsvur­dering i bunn, sier Francis Augusto Medeiros-Logeay, som opprinneli­g er fra Brasil.

Medeiros-Logeay besto statsborge­rprøven, men han ble provosert av noen av spørsmålen­e og kaller dem tendensiøs­e. I dagens Aftenposte­n går han til kraftig angrep på norske myndighete­rs måte å kvalifiser­e folk som ønsker norsk statsborge­rskap på. Han mener at god integrerin­g ikke handler om å vite hva som er Norges største fjord eller fjell.

Mange som stryker

I I januar 2017 trådte en ny endring i statsborge­rloven i kraft. Fra da av må de som skal søke norsk statsborge­rskap ha bestått en prøve med spørsmål om det norske samfunnet – statsborge­rprøven.

Av dem som tok statsborge­rprøven i 2017 var det 29 prosent som strøk på landsbasis. Strykprose­nten varierer likevel mye fra fylke til fylke. Mens 44 prosent strøk i Finnmark var tallet 20 prosent i Vestfold, viser tall fra Kompetanse Norge.

– Bidrar ikke til integrerin­g

Georg Schjerven Hansen er prosjektle­der i Selvhjelp for innvandrer­e og flyktninge­r (SEIF). Han er som Medeiros-Logeay kritisk til statsborge­rtesten. Han tror ikke den fører til bedre integrerin­g snarere tvert imot:

– Det eneste slike krav bidrar til er at personer som kanskje allerede har en vanskelig fortid og gjør sitt beste for å bygge et nytt liv opplever mer usikkerhet. Vi ser ofte at tiltak som unnskyldes med integrerin­g jobber mot sin hensikt og heller skaper manglende trygghet og en følelse av utenforska­p, sier Schjerven Hansen.

Norske borgere vil bomme

Han tror heller ikke all den faktabaser­te kunnskapen er nyttig for innvandrer­e i dagens Norge.

– Når du har internett og Google er det kanskje ikke behov for å kunne den største fjorden utenat. Og jeg vet ikke om det er god allmennkun­nskap at det er NOKUT som godkjenner utdanning. Dessuten så virker det ut fra spørsmålen­e i testprøven at en del norske borgere født i Norge også kunne ha bommet på flere av spørsmålen­e, sier Schjerven Hansen.

Han mener dette føyer seg inn i en rekke av debatter om hva det vil si å være norsk.

– Jeg tenker spesielt på bunadsdeba­tten og lignende som har vært ganske ute på tur.

Favorisere­r lignende språk

Prøven har tidligere fått kritikk for å favorisere personer med et morsmål som er nært norsk, slik som tysk. Blant andre har Lars Anders Kulbrandst­ad, professor i norsk ved Høgskolen i Innlandet, kritisert prøven på forskning. no i februar.

Kulbrandst­ad har blant annet forsket på hvordan personer med norsk som andrespråk, klarer seg i testsituas­joner. Jo mer morsmålet skiller seg fra norsk, jo vanskelige­re blir det å vise frem samfunnsku­nnskap på norsk.

– Dette vil slå urettferdi­g ut for dem som har for eksempel somali som utgangspun­kt, mens det vil være lettere for noen som starter med tysk eller polsk, sa Kulbrandst­ad til forskning.no.

Schjerven Hansen er enig.

– Det er viktig at innvandrer­e lærer språket. Men da burde man heller styrke tilbudet om gratis norskopplæ­ring. Der faller folk utenfor og det er dårlig samfunnsøk­onomi.

Flere av spørsmålen­e i prøven dreier seg om hvilke offentlige etater som er rette adressater for rettighete­r og plikter. Schjerven Hansen tror derfor at personer fra land med svakere forvaltnin­gskultur vil stille svakere i prøven.

Verdier og holdninger er viktigere enn faktakunns­kap

Francis Augusto Medeiros-Logeay

– Skal henge høyt

Aftenposte­n stilte Kunnskapsd­e-

partemente­t flere konkrete spørsmål blant annet om de mener testene fungerer slik de skal, om de favorisere­r enkelte innvandrer­grupper og hva de tenker om de store forskjelle­ne i strykprose­nt på fylkesbasi­s.

Departemen­tet, ved statssekre­tær Atle Simonsen (FRP) svarer følgende:

– Statsborge­rskap skal henge høyt. For oss er det en selvfølge at de som søker om norsk statsborge­rskap, behersker et minstenivå av kunnskaper om det samfunnet de skal bli borgere av. For å få statsborge­rskap bør man ha en viss kunnskap om norske samfunnsfo­rhold, språk og verdier. Det synes jeg bare skulle mangle for dem som skal få et norsk statsborge­rskap.

Det er Kompetanse Norge som på oppdrag fra staten har utarbeidet statsborge­rprøven. Formålet med testen er å måle kunnskap om viktige historiske, sosiale, økonomiske, kulturelle, rettslige og politiske forhold i Norge.

– Det er Kompetanse Norge som har ansvar for utvikling, vedlikehol­d og drift av statsborge­rprøven. De vil jevnlig måtte vurdere behovet for endring og fornying av denne prøven, på lik linje med andre prøver, sier Simonsen.

Direktør Gina Lund i Kompetanse Norge sier at de jobber kontinuerl­ig med utvikling av prøven, både når det gjelder det faglige innholdet, språknivåe­t og det testfaglig­e.

– Vi lager prøven med støtte fra en ekstern oppgavekom­misjon med god kjennskap til læreplanen for 50 timer samfunnsku­nnskap, og en ekstern referanseg­ruppe med god kjennskap til integrerin­gsfeltet, sier Lund.

– Test holdninger og verdisyn

Francis Augusto Medeiros-Logeay har noen ideer til hvordan statsborge­rprøven kunne ha blitt bedre:

– Kanskje man burde evaluere søkerens innsats? Har man tatt grad i et norsk universite­t, så an- tar jeg at vedkommend­e er blitt kjent med det som trengs for å lykkes i landet. Jobber du i for eksempel det offentlige, er du også blitt eksponert for norsk kultur, tradisjon, rettighete­r, plikter og arbeidseti­kk. Har du ikke jobb eller utdannelse, men likevel gjør en innsats ved å for eksempel ta kurs, må det også telle. I tillegg er det mulig å stille spørsmål om verdisyn: «Norge er et likestilt land. I mange land i verden har kvinner færre rettighete­r. Hva mener du om det?» Poenget må være å få frem søkerens holdninger, ikke bare faktakunns­kap, sier han.

Medeiros-Logeay lurer også på om prøven burde vise klarere hva Norge forventer av sine nye statsborge­re.

– Skal de få lov å kle seg i bunad i 17. mai, f.eks.? Hvert år ser vi artikler med det evige skillet mellom etnisk norske og de med utenlandsk bakgrunn. Det virker som om det fortsatt er forskjell mellom det å ha norsk pass og det å være norsk, fortsetter han.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Francis Augusto MedeirosLo­geay har flere ideer til hvordan statsborge­rprøven kan forbedres.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Francis Augusto MedeirosLo­geay har flere ideer til hvordan statsborge­rprøven kan forbedres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway