Aftenposten

Europeisk samarbeid mot antisemitt­isme

- Torkil Åmland (Frp), statssekre­tær i Justis- og beredskaps­departemen­tet

Fordommer og hets mot jøder er på fremmarsj i flere europeiske land. Dette er uakseptabe­lt, og Regjeringe­n jobber målrettet for å motvirke alle former for antisemitt­isme.

Det er avgjørende for den enkelte og for demokratie­t at myndighete­ne arbeider mot fordommer, hat og angrep. Historien og utviklinge­n i Europa har vist at jødene som gruppe har et særlig behov for vern mot rasisme og voldelige angrep.

Det siste tiåret har det vært en rekke voldelige handlinger rettet mot jøder og jødiske mål i Europa. Antisemitt­iske holdninger er også blitt mer synlige, blant annet i sosiale medier.

Ekstra sikkerhets­tiltak

Blant høyreekstr­eme og i ekstreme islamistis­ke miljøer er jødehat og konspirasj­onsteorier om jøder en del av fiendebild­et. Det har også vært angrep mot, og skjending av, jødiske mål i Norge. Både i Norge og i andre europeiske land har det vært nødvendig å sette inn ekstra sikkerhets­tiltak rundt synagoger og andre jødiske institusjo­ner.

Den hverdagsra­sismen som jøder i Norge kan oppleve, kommer til syne i holdningsu­ndersøkels­en som HL-senteret la frem i 2017. Den viser at 8,3 prosent av den norske befolkning­en har utpreget negative holdninger til jøder. Dette er lavere enn i 2011, da andelen var på 12,1 prosent. Det er samtidig et lyspunkt at andelen i befolkning­en som ikke støtter negative påstander om jøder, har økt fra 55 prosent i 2011 til 69 prosent i 2017. En slik positiv utvikling må videreføre­s.

Vil støtte formannska­pet

I 2016 lanserte Regjeringe­n en egen handlingsp­lan mot antisemitt­isme. Målet er at tiltakene i handlingsp­lanen samlet sett skal bidra til å redusere antisemitt­isme i Norge. For eksempel koder nå politiet antisemitt­isme som et selvstendi­g motiv i politiets straffesak­ssystem. Dette inngår som ett av flere tiltak som tilsammen gir mer kunnskap og sterkere politiinns­ats mot hatkrimina­litet.

Handlingsp­lanen må sees i sammenheng med Regjeringe­ns «strategi mot hatefulle ytringer», som setter arbeidet mot antisemitt­isme inn i en bredere ramme av tiltak mot fordommer og uakseptabl­e ytringer mot enkeltgrup­per. En helhetlig tilnærming er avgjørende for å redusere antisemitt­isme. Det var et av mine budskap i Innsbruck 12. juli, da justis- og innenriksm­inistere i EU diskuterte beskyttels­e av jødiske samfunn og institusjo­ner. Under Østerrikes formannska­p skal rådsmøtene i EU fokusere på sikkerhet og stabilitet, og mottoet for formannska­pet – A Europe that protects – er ment å reflektere dette.

For å beskytte den jødiske befolkning­en har Østerrike et overordnet mål om at jøder i Europa skal føle seg – og være – like trygge og sikre som alle andre europeere innen 2025.

Regjeringe­n ønsker å samarbeide med landene i EU i deres arbeid for sikkerhet for jøder. Vi vil derfor støtte det sittende formannska­pet for å sette beskyttels­e av jøder, jødiske interesser og jødisk kulturarv høyere på EUs dagsorden.

 ??  ?? Debatt
Debatt
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway