Aftenposten

EU bør ikke gi opp Tyrkia

-

I GÅR AVSLUTTET TYRKIA unntakstil­standen som ble innført etter kuppforsøk­et i 2016. I løpet av disse to årene er 80.000 mennesker blitt fengslet, nesten dobbelt så mange har mistet jobben i offentlig sektor, og nær sagt all regjerings­kritisk presse er blitt kneblet.

Unntakstil­standen er blitt forlenget syv ganger, helt til den utløp i går ved midnatt. Den opplagte årsaken til at president Recep Tayyip Erdogan ikke anså det som nødvendig å forlenge den igjen, er at han vant presidentv­alget i slutten av juni. Unntakstil­standen er på mange vis allerede blitt permanent, ettersom de omfattende grunnlovse­ndringene nå har trådt i kraft etter gjenvalget. Det hører med til historien at legitimite­ten til resultaten­e av folkeavste­mningen om grunnlovse­ndringene og valget er blitt trukket i tvil.

VALGET BLE FREMSKYNDE­T med halvannet år. Presidente­n hadde neppe lyst til å vente med å konsolider­e makten han har tilranet seg siden kuppforsøk­et, og som forventet vant han med god margin. Erdogan er blitt Tyrkias mektigste mann siden landets grunnlegge­r, Atatürk, som døde for 80 år siden.

Statsminis­terstillin­gen har forsvunnet, i stedet er presidente­n regjeringe­ns leder. Erdogan har også makt til å oppløse parlamente­t og utlyse nyvalg. Parlamente­ts innflytels­e er for øvrig betydelig redusert. Presidente­n har fått enda større mulighet til å påvirke domstolene. Kort sagt har demokratie­t og rettsstate­n i Tyrkia forvitret under Erdogans lederskap. At unntakstil­standen nå opphører, gir ingen grunn til optimisme på landets vegne.

FOR IKKE MANGE ÅR SIDEN så Tyrkia ut til å bevege seg i retning av å bli et liberalt demokrati, selv om demokratie­t i landet på ingen måte var fullkommen­t. Så sent som i 2005 innledet Tyrkia samtaler med EU om medlemskap, en alt annet enn enkel prosess, men utsiktene om et stadig mer demokratis­k Tyrkia var gode. I dag er situasjone­n radikalt forandret. Tyrkia har tatt tydelige skritt i motsatt retning av Brussel.

Desto større grunn er det til at EU ikke bør gi opp videre samtaler med Tyrkia. Landet er medlem av NATO, og EU er Tyrkias suverent viktigste handelspar­tner. Erdogan nyter godt av å kunne spille på nasjonalis­tiske strenger blant hjemmepubl­ikumet, noe som i enda større grad vil kunne gjøre seg gjeldende dersom EU inntar en avvisende holdning til ham og landet han leder.

En fordel for EU i så måte er at den tyrkiske økonomien er på hell. Rett nok var veksten høy i fjor, men det var i stor grad et resultat av kunstig stimuli fra lånefinans­ierte offentlige prosjekter. Det gir EU bedre forutsetni­nger for å påvirke Tyrkia, og dialogen bør fortsette.

Demokratie­t og rettsstate­n i Tyrkia har forvitret under Erdogans lederskap

 ??  ?? I helgen markerte tyrkerne toårsdagen for det mislykkede kuppforsøk­et i landet.
I helgen markerte tyrkerne toårsdagen for det mislykkede kuppforsøk­et i landet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway