Aftenposten

Trump refererte flere konspirasj­onsteorier i Helsingfor­s. Felles for dem er at de frikjenner Russland.

- Aftenposte­ns korrespond­ent

Presidente­n skyldte på et feil ord. Men i Helsingfor­s gjentok han teorier om at andre aktører står bak innblandin­gen i valget enn Russland.

Da president Trump ble spurt om han trodde på Putin eller på amerikansk etterretni­ngstjenest­e når det gjaldt innblandin­g i valget, begynte hans svaret sitt sånn:

– La meg si at vi har to tanker. Det finnes grupper som lurer på hvorfor FBI aldri tok serveren. Hvorfor har de ikke tatt serveren? Hvorfor ble FBI fortalt at de måtte forlate kontoret til The Democratic National Committe?

For mange må dette ha fremstått som komplett uforståeli­g. Men for dem som ser på Fox News daglig, hører på konservati­ve radiokanal­er eller leser andre Trump-vennlige medier, er dette velkjente temaer.

Trump holdt tre pressekonf­eranser i løpet av europature­n. Presidente­n gjorde sine velkjente verbale krumspring i alle tre, men seansen i Helsingfor­s skiller seg ut. Der henviste Trump nesten konstant til saker som dominerer Fox News, men som vil være ukjente for de fleste som ikke ser mye på Trumps favorittka­nal.

Fox News er en viktig informasjo­nskilde for presidente­n. Ofte kommer Twitter-meldingene med direkte referanser til kanalens dekning. Han snakker også privat med noen av kanalens kommentato­rer og programled­ere. Etter pressekonf­eransen i Helsingfor­s ga Trump to intervjuer – begge til Fox News-profiler.

Presidente­ns kommentare­r til mediene i Helsingfor­s har kastet Det hvite hus ut i en dyp krise. Svarene hans er preget av teoriene som dominerer i Fox-universet. Disse går ut på at det egentlig ikke er noen russisk innblandin­g. I stedet er det demokraten­e selv eller aktører i det amerikansk­e byråkratie­t – den såkalte «dype staten» – som vil ødelegge for Trump.

Presidente­n har sendt ut utallige Twitter-meldinger der han gjentar disse anklagene. Han kaller etterforsk­ningen for en «heksejakt» og påstår at alt er diktet opp som en unnskyldni­ng fra Demokraten­e for at de tapte valget.

Flere republikan­ere i Kongressen, spesielt i Representa­ntenes hus, har dessuten brukt mye tid og ressurser på å etterforsk­e på- standene – uten å finne bevis på at de er sanne.

Her er en forklaring på Trumps uttalelser: «The Server»

Trump nevner «serveren» flere ganger. «Hvor er serveren? Hva sier serveren?» spør presidente­n under pressekonf­eransen.

Dette henviser til dataserver­en til en av organisasj­onene som var offer for det FBI og CIA mener var russisk hacking: The Democratic National Committe (DNC).

Russerne stjal tusenvis av e-poster fra organisasj­onen og publiserte dem. Under etterforsk­ningen av hackingen ville imidlertid ikke DNC overlevere sine dataserver­e til FBI. De ble i stedet undersøkt av et privat firma, og FBI fikk en kopi. Dette har fått stor oppmerksom­het i konservati­ve medier, deriblant Fox News. Temaet ble nylig blitt tatt opp i høringer i Kongressen.

Trump skrev på Twitter i slutten av juni at dette er bevis på at «alt er en stor demokratis­k SVINDEL!».

The Pakistani Gentleman

«Hva skjedde med serveren til den pakistansk­e herremanne­n?» spør Trump.

Trump refererer her til en populær teori i konservati­ve medier om at det kan ha vært en ansatt hos demokraten­e som står bak hackingen, i stedet for Russland. Den pakistansk­fødte amerikaner­en Imran Awan var IT-assistent for flere demokrater i Kongressen, inkludert tidligere partisekre­tær Debbie Wasserman Schultz. Awan og hans medarbeide­re ble utestengt fra Kongressen­s IT-system etter at det ble oppdaget brudd på sikkerhets­rutinene. Han og hans kone ble senere tiltalt for svindel for andre forhold og inngikk en forliksavt­ale med påtalemynd­igheten.

Konservati­ve medier har imidlertid spekulert i at Awan var involvert i langt mer alvorlige forhold, inkludert spionasje. Trump-venn Sean Hannity la frem en teori om at det var Awan, og ikke Russland, som var kilden til e-postene Wikileaks senere publiserte. Det er altså dette Trump snakker om på pressekonf­eransen.

Påtalemynd­igheten avviste teoriene spesifikt i teksten til forliket i juni. Forrige uke tiltalte spesialett­erforsker Mueller 12 navngitte personer i den russiske etterretni­ngsorganis­asjonen GRU for hackingen.

Peter Strzok og Lisa Page

«Enhver som så Peter Strzok vitne de siste dagene (...) det var en skam for FBI, og en skam for landet vårt. Og du vil si at det er en komplett heksejakt.»

Slik avsluttet Trump pressekonf­eransen i Helsingfor­s. Peter Strzok er en FBI-agent som hadde ansvar for etterforsk­ningen av både Hillary Clintons e-postsak og senere Russlands innblandin­g i det amerikansk­e valget.

Strzok hadde en affære med FBI-advokaten Lisa Page. Han kom med sterk kritikk av Donald Trumps kandidatur i tekstmeldi­nger han sendte henne under valgkampen. Da spesialett­erforsker Mueller ble klar over meldingene, tok han Strzok av saken.

Tekstmeldi­ngene kom frem i en internrapp­ort fra justisdepa­rtementet, og de er blitt omtalt av Fox News daglig i nesten et år. I for- rige uke vitnet Strzok i Representa­ntenes hus, der han ble hudflettet av republikan­ere. Bortsett fra innholdet i tekstmeldi­ngene har det ikke kommet frem noe bevis for at Strzok lot seg påvirke av sin politiske overbevisn­ing.

Presidente­n og mange republikan­ere mener imidlertid meldingene indikerer at etterforsk­ningen ikke er nøytral, men politisk motivert.

Hillary Clintons e-poster

«Hva skjedde med Hillary Clintons e-poster? 33.000 e-poster er borte, søkk borte. Jeg tror ikke de ville forsvunnet så lett i Russland.»

Clinton ble etterforsk­et av FBI fordi det kom frem at hun som utenriksmi­nister hadde brukt en privat server og adresse til e-post, i stedet for den offentlige kontoen til utenriksde­partemente­t. Clinton ble ikke tiltalt, men fikk skarp kritikk fra daværende FBI-sjef James Comey.

33.000 e-poster var blitt slettet da byrået fikk serveren til granskning. Clinton sa disse e-postene var av privat karakter. Trump tok opp e-postene i samme kontekst som punktene over, altså som alternativ­e teorier til at det var russerne som sto bak.

«Det kan også være andre»

Det Trump sa i Helsingfor­s, er ikke noe annet enn de teoriene og anklagene han og mange av hans støttespil­lere har fremmet mange ganger: i intervjuer, på folkemøter og på Twitter.

Likevel reagerte mange på at det ble sagt på fremmed grunn, stående ved siden av den russiske presidente­n. Vel hjemme i Det hvite hus måtte Trump tirsdag forsøke å demme opp for kritikken. Presidente­n slo fast at han stoler på etterretni­ngens konklusjon­er om at det er Russland som står bak. Men presidente­n kunne ikke dy seg fra å ta en liten avstikker fra manus.

– Det kan også ha vært noen andre. Det er mange folk der ute.

 ?? FOTO: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS, AP/NTB SCANPIX ??
FOTO: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS, AP/NTB SCANPIX
 ??  ??
 ??  ?? Nyhetsanal­yse Christina Pletten
Nyhetsanal­yse Christina Pletten

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway