Aftenposten

Forsøkte å grave seg ut av grotten

- INGER LISE HAMMERSTRØ­M CAROLINE ENGE

Den siste uken har de fått behandling på sykehus.

I går ble de 12 guttene og treneren deres skrevet ut, én dag tidligere en planlagt. Da ventet møte med pressen. Der fortalte de om hvordan de overlevde 17 døgn i en grotte i Thailand.

– Etter to dager begynte vi å føle oss svake, sa en av spillerne, ifølge CBS News. Han forklarte at de ikke hadde noe mat, men at de fant en kilde med rent vann i grotten.

Gikk ned fire kilo

Før pressekonf­eransen fikk guttene ifølge AP møte vennene sine og gi de en klem.

Møtet med pressen startet med at legene informerte om guttenes helsetilst­and. De er både fysisk og mentalt klare for å bli skrevet ut fra sykehuset, var konklusjon­en.

I løpet av de opptil 17 dagene i grotten har guttene gått ned i gjennomsni­tt fire kilo. Under sykehusopp­holdet har de lagt på seg tre kilo.

De ankom pressekonf­eransen iført fotballdra­kter. De virket avslappet og glade, og vinket og hilste med den tradisjone­lle thailandsk­e wai-hilsenen, med håndflaten­e mot hverandre.

Forsøkte å grave seg ut

Verden holdt pusten mens redningsar­beidere og dykkere kjempet mot tiden for å få alle 13 ut før den trange grotten ble fylt med vann og tømt for oksygen.

Det har vært delte meninger om trener Ekapol Chantawong­s dømmekraft da han tok med guttene inn i grotten. Men han har fått skryt for å ha holdt motet oppe og bidratt til å beholde roen i gruppen.

Under pressekonf­eransen fortalte han at de på den fjerde eller femte dagen bestemte seg for å prøve å grave seg ut av grotten.

– Vi kunne ikke bare sitte og vente, vi måtte prøve å finne en vei ut. Vi gravde på tur og klarte å grave fire–fem meter inn i grottevegg­en, fortalte Chantawong.

– Vi drakk mye vann før vi begynte å grave, for å fylle magene. Og så gravde vi på skift helt til det ble kveld, fortsatte han.

Det første glimt av håp

En av guttene beskrev hvordan de reagerte da britiske dykkere etter ti dager endelig fant dem, inne i den oversvømte grotten.

– Vi hørte folk som snakket. Vi var ikke sikre på om det var en hallusinas­jon, så ble det stille, men så innså vi at det var virkelig, fortalte en av gutteneHan sier han ble sjokkert da den første dykkeren kom opp av vannet.

– Det var et mirakel. Det var det første glimt av håp, sier han.

Han sa også at dykkerne ga dem det første håpet om at de kunne bli reddet ut.

Noen av guttene hadde lungebeten­nelse da de ble reddet ut, men ifølge helseminis­teren ble de raskt bedre, skriver The Guardian.

Guttene skal etter planen får reise hjem til familiene sine i dag.

Var redd for å få kjeft

En av guttene sa ifølge NBC News at han først og fremst var redd for at han kom hjem for sent.

– Jeg var redd jeg skulle få skjennepre­ken av moren min, sa han.

Flere har uttrykt bekymring for hvordan guttene vil takle den enorme medieoppme­rksomheten etter at dramaet i grotten er over.

Thailandsk­e myndighete­r holdt derfor pressekonf­eransen i håp om at den største interessen legger seg.

– Vi vil bidra til mindre offentlig nysgjerrig­het. Vi arrangerer den pressekonf­eransen, slik at guttene kan gå tilbake til sine vanlige liv etterpå, sier en talsperson for myndighete­ne til Reuters.

 ?? REUTERS/NTB SCANPIX
FOTO: SOE ZEYA TUN, ?? Guttene så ut til å være i god form da de møtte pressen etter en uke på sykehus.
REUTERS/NTB SCANPIX FOTO: SOE ZEYA TUN, Guttene så ut til å være i god form da de møtte pressen etter en uke på sykehus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway