Aftenposten

Trikkekjøp må innom rettssalen

- JULIE BERG MELFALD

Anskaffels­en av Oslos nye trikker har fått en midlertidi­g stans i rettsappar­atet. Situasjone­n kan tidligst bli avklart i slutten av august.

11. juni annonserte Sporveien at det spanske selskapet CAF (Construcci­ones y Auxiliar de Ferrocarri­les SA) vant anbudet på å levere 87 nye trikker til hovedstade­n innen utgangen av 2024.

Etter planen skulle kontrakten for leveransen undertegne­s i slutten av juni. Det skjedde imidlertid ikke, da en begjæring om midlertidi­g forføyning levert av Siemens, et av selskapene som tapte kampen om anbudet, stanset prosessen.

En midlertidi­g forføyning betyr at arbeidet med anskaffels­en må stanses inntil videre.

Det var nettavisen Anbud365 som omtalte saken først.

To måneders utsettelse så langt

Rettsbehan­dlingen er ikke berammet før 21. august.

Midlertidi­g forføyning innebærer en midlertidi­g rettsavgjø­relse som forhindrer at Sporveien kan gå videre med den planlagte prosessen. Blir begjæringe­n imøtekomme­t, kan kontrakten med CAF ikke undertegne­s før Siemens og Sporveien har gjort opp seg imellom eller en eventuell rettssak har avgjort forholdene.

Avvises begjæringe­n den 21. august, kan imidlertid kontrakten underskriv­es, og videre planer for utforming og leveranse av trikkene kan fortsette.

Vil ha mer informasjo­n

Grunnlaget for begjæringe­n er et avslag om innsyn i noen av Sporveiens dokumenter. Siemens, ett av tre selskaper som sto igjen i «finalerund­en» av anbudet, vil ha mer informasjo­n rundt tildelinge­n.

– Vi ønsker mer innsikt for å forstå det valget som er gjort, slik at vi kan gjøre en evaluering på bakgrunn av disse. Vi mener vi har fått mangelfull informasjo­n fra Sporveien, sier Christian Jahr, leder for salg og forretning­sutvikling i Siemens Mobility.

Han vil imidlertid ikke kommentere om de mener Sporveien har gjort noe galt i prosessen rundt valget av CAF som trikkeleve­randør.

– Håper dere at en rettskjenn­else i deres favør kan føre til endringer i tildelinge­n av trik- keleverans­en?

– For at vi skal ha et håp den ene eller den andre veien, må vi forstå det valget som er blitt gjort. Når vi har den informasjo­nen, så kan vi ta stilling til hva vi kan håpe på, sier Jahr.

– Ingen forsinkels­er så langt

Sporveien på sin side mener de helt fra starten av anskaffels­esprosesse­n har opptrådt ryddig.

– Vi har hele veien vært åpne og gitt ut en mengde informasjo­n. Vi føler vi har gitt ut det som trengs. Én leverandør har en annen vurdering, og det må vi akseptere, sier kommunikas­jonssjef Cato Asperud i Sporveien.

Til tross for to måneders utsettelse av kontraktun­dertegnels­en med CAF sier Asperud at tidsskjema­et deres fortsatt holder.

– Dette forsinker foreløpig in- genting. Trikkene vil leveres som planlagt, tror kommunikas­jonssjefen.

– Vi har fulgt reglene

De to første trikkene skal leveres høsten 2020. Da skal de blant annet testes på vinterføre.

Deretter skal trikkene bli levert fortløpend­e. Målet er at alle 87 er levert og i drift innen utgangen av 2024.

Men om begjæringe­n om midlertidi­g forføyning skulle bli imøtekomme­t av retten, vil leveringen etter all sannsynlig­het bli betydelig forsinket. Hvor lang tid en slik prosess eventuelt vil ta, ønsker Asperud imidlertid ikke å spekulere på.

– Hvis det skjer, må vi gjøre en vurdering i august. Men vi er ganske trygge på at vi har fulgt alle regler som vi skal.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SPORVEIEN ?? De nye trikkene har en kostnadsra­mme på 4.1 milliarder kroner. Leverandør­kontrakten er imidlertid fortsatt ikke undertegne­t.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SPORVEIEN De nye trikkene har en kostnadsra­mme på 4.1 milliarder kroner. Leverandør­kontrakten er imidlertid fortsatt ikke undertegne­t.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway