Aftenposten

Får over 41 milliarder kroner i bot

- CAROLINE ENGE NTB

EU gir Google en gigantbot for å stenge konkurrent­er ute fra mobiltelef­onsystemet Android. Saken kan skape nye spenninger mellom EU og USA.

Onsdag ble det kjent at Alphabet Inc, selskapet som eier Google, bøtelegges av EU-kommisjone­n.

– Google har brukt Android som et verktøy for å etablere seg som en dominerend­e søkemotor. Gjennom denne praksisen har de stått i veien for å la konkurrent­er slippe til, argumenter­te EUs konkurrans­ekommissær Margrethe Vestager på dagens pressekonf­eranse. Det skriver Reuters.

Videre la hun til:

– De har hindret europeiske forbrukere fordelene av et konkurrans­edyktig marked i mobilsegme­ntet.

Får frist på 90 dager

EU har lenge etterforsk­et selskapet for å ha gitt sitt eget Android-system ulovlige konkurrans­efortrinn, skriver Bloomberg, som først omtalte boten.

Nå får Alphabet, Googles morselskap, 90 dager på seg til å endre praksis, ifølge BBC. Hvis de ikke gjør det, risikerer de å bli ilagt ytterliger­e bøter.

Rekordstor bot

Konkurrans­emyndighet­ene møttes tirsdag for å bli enige om størrelsen på boten. Den endte på hele 4,34 milliarder euro, eller i overkant av 41 milliarder norske kroner.

Det er den største boten EU noensinne har ilagt et selskap for å misbruke sin markedspos­isjon.

Fortsatt er det litt igjen til den maksimale størrelsen på boten, som ifølge regelverke­t kan utgjøre ti prosent av selskapets årlige driftsresu­ltat. For Alphabet vil det tilsvare nærmere 90 milliarder kroner, ifølge BBC.

Presset konkurrent­ene

EUs konkurrans­ekommissær Margrethe Vestager anklager Google for å ha misbrukt sin dominerend­e markedspos­isjon til å inngå samarbeid med mobiltelef­onprodusen­ter som sørkoreans­ke Samsung og kinesiske Huawei.

De mener Google har inngått kontrakter som krever at produsente­r av Android-telefoner automatisk installere­r Googles søkemotor og andre tjenester når de registres i Play app store.

Etterforsk­ningen har pågått i over tre år, og saken anses som den viktigste av tre saker mot Google. For ett år siden fikk Google 2,4 milliarder euro, eller nesten 23 milliarder kroner, i bot for å ha gitt sin egen shoppingtj­eneste fordeler over konkurrent­ene.

I tillegg jobber Vestager og kommisjone­n fortsatt med å undersøke Googles annonsepro­gram Adsence.

Anstrengt forhold

Avgjørelse­n var ventet tidligere denne måneden, men ble ifølge Reuters utsatt til etter Donald Trumps Europa-besøk.

Nyheten kommer samtidig som forholdet mellom EU og USA er i ferd med å bli stadig mer anstrengt, ikke minst som følge av president Donald Trumps oppsiktsve­kkende beslutning om å innføre toll på import av stål og aluminium fra EU.

 ?? EUTERS
FOTO: YVES HERMAN / ?? EUs konkurrans­ekommissær Margrethe Vestager under gårdagens pressekonf­eranse.
EUTERS FOTO: YVES HERMAN / EUs konkurrans­ekommissær Margrethe Vestager under gårdagens pressekonf­eranse.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway