Aftenposten

I Norges EM-tropp har alle gjort det samme valget. Unntatt én.

De er talentfull­e, men hjemmekjær­e enn så lenge.

- NICHOLAS BERGH Vasa

Eman Markovic (19) forlot Molde. Nå er han den eneste på G19-landslaget som spiller i utlandet.

I dag møtes Norge og Finland i G19-EM. Begge de to nordiske landene er i akutt poengnød.

Lagene skiller seg imidlertid på ett område. For mens ni av finnene spiller i utlandet, er det kun én av de norske som gjør det samme.

– Jeg tror den norske ligaen er en del bedre enn den finske. Det kan ha noe med det å gjøre, sier landslagst­rener Pål Arne «Paco» Johansen.

Alle de norske spillerne har valgt å bli værende i Norge – unntatt Eman Markovic (18) fra Lyngdal. Tidligere i år forlot nemlig Markovic Molde og Norge. Han prøvde heller lykken hos de bosniske seriemeste­rne Zrinjski Mostar. Markovic er godt fornøyd med beslutning­en.

– Det har vært veldig fint. Jeg har fått spille i treningska­mpene. Jeg trives veldig godt der, sier Markovic – som har bosniske foreldre.

Tror på «Norge-veien»

Det er ikke blitt mye sommerferi­e på Markovic. Zrjinski Mostar har trent hardt siden juni. Det var merkbart da Markovic kom inn i Norges EM-åpning mot Portugal. Den tidligere Molde-spilleren var svært frisk og scoret Norges mål i 1–3-tapet.

– Han er i veldig god form. Man så det på ham da han kom inn. Han har fått spille oppkjøring­skamper på høyt nivå. Det har vært en veldig bra start for ham i Bosnia, sier landslagst­rener Johansen.

Molde ønsket å beholde Markovic. De foreslo å sende ham på utlån til OBOS-ligaen. 18-åringen har imidlertid ikke an- gret på valget om å dra. Landslagst­rener Johansen mener imidlertid andre kan være tjent med å bli i Norge – hvert fall en stund, til de er rundt 20 år.

– Jeg tror det er bra å reise ut på et litt senere tidspunkt. Vi har flere eksempler: Sander Berge, Mohamed Elyounouss­i, Alexander Sørloth. De etablerte seg på et eliteserie­lag i Norge før de reiste ut. Jeg tror det er en veldig fin vei, sier Johansen.

Fordelen med å spille i Norge

Det kan hende flere av G19-lagkamerat­ene vil slå følge ut av Norge de nærmeste månedene. Én av de mest ettertrakt­ede – Erling Braut Håland (17) – er usikker på om det er en fordel å spille i utlandet.

– Jeg har aldri spilt i utlandet. Jeg vet ikke hvordan det er der, sier Håland.

Ulrik Fredriksen (19) – som er blitt en viktig brikke i Sogndal – peker imidlertid på én forskjell med å spille i Norge.

– Fordelen kan være at de i utlandet ofte sliter med å spille førstelags­fotball og seniorfotb­all. De må holde seg på U-laget i stedet. Sånne som meg spiller ganske fast på høyt nivå. Det er mange her som spiller uke inn og uke ut i Eliteserie­n, til og med, sier bergensere­n.

Møter tøft finsk lag

I det finske laget har altså langt flere gjort som Markovic. Angriper Saku Ylätupa er for eksempel blitt plukket opp av Ajax, mens midtbanesp­iller Abukar Mohamed spiller for ungdomslag­et til Lazio. Siden Finland tapte 0–1 for Italia og Norge tapte 1–3 for Portugal mandag, har ingen av lagene råd til å tape.

– Finland har mye energi og gode spillere fremover på banen. De fortjente minst ett poeng mot Italia, sier Johansen før han legger til:

– Det er et bra lag. Dette blir tøff motstand.

Finland–Norge spilles i dag klokken 17.30 norsk tid.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway