Aftenposten

Her er fem tips til hva du bør gjøre på Vis:

-

1 Europas vakreste badestrand

Ja, det er faktisk helt sant. Stranden Stiniva er ikke bare kåret til Kroatias beste badestrand. I forfjor ble den utnevnt til best i Europa. Sandstrand­en, som ligger langt inne i en bukt mellom klipper, er nesten for skjønn til å være sann.

2 En romantisk aften

Hvis du vil nyte solnedgang­en og noe kaldt i glasset, er det lett å velge baren Fritarija, som ligger ved sjøen i Vis by.

Mange på Vis lever av å lage vin. Lokal rød eller hvit vin, en iskald halvliter Karlovacko eller en paraplydri­nk kan nytes på dette stedet samtidig som solen senker seg i havet. Du kan også gå fem trappetrin­n fra baren og stikke føttene i det varme, klare vannet.

3 Fritert blekksprut i Komiza

Vis har to landsbyer. På vest- kysten finner du idylliske og sjarmerend­e Komiza. Mange som bor i Vis sentrum, tar en 20 minutter lang taxitur til denne landsbyen på motsatt side av øya.

Mange båtutflukt­er starter herfra, men det aller beste i Komiza er kanskje å spise fritert blekksprut på restaurant­en Konoba Jastzera.

På ett av bordene her, rett ut mot det krystallkl­are vannet, er en scene med Pierce Brosnan i den nye filmen spilt inn.

4 Det blå skinnet inne i fjellet

De lokker med at du kan miste pusten av å oppleve Blue Cave på øya Bisevo rett sørøst for Vis. Det er nesten så det stemmer.

Ivrige guider loser dere med båt inn i grotten. Husk å senke hodene for å komme inn. Hvis ikke, kan det gå riktig ille i møtet med spisse steinkante­r.

Der inne, midt i fjellet, blir alt blått og vakkert. Dette må nesten bare oppleves når du først har tatt turen til Vis.

5 Tur langs sjøen

Vis landsby er langstrakt. Du kan starte vandringen fra byens stein-badestrand rett ved den store. flotte kirken. Så er det bare å traske forbi kaikanten, som fylles opp av seilbåter gjennom hele sommeren.

På asfaltveie­n forbi det første sentrum, går dere mellom gamle steinbygni­nger til et nytt, lite sentrum. Der er ett av stedene hvor de reklamerer for at mange Mamma Mia- scener ble spilt inn.

Ønsker du flere kilometer innabords, er det bare å gå videre ut mot sjøen og opp mot fjellet. Her kan solnedgang nytes og bilder tas av byen som garantert vil fange filmelsker­es oppmerksom­het i tiden fremover.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway