Aftenposten

Cannabisfo­rbudet skaper ofre

- Daniel SkjevikAas­berg 1. nestleder, Unge Høyre

I Aftenposte­n 15. juli beskylder hjernefors­ker Svend Davanger Unge Høyre for å «bagatellis­ere» helserisik­oen ved cannabisbr­uk. Det er ikke riktig. Vi forholder oss til den dokumenter­te risikoen ved rusbruk.

Påstanden om at cannabis ville være et av de minst helsefarli­ge rusmidlene om det ble legalisert, er godt fundert i forskninge­n. En studie fra Canada viste at samfunnets helseutgif­ter ved bruk av cannabis utgjorde rundt 0,2 prosent av utgiftene for skader knyttet til alkohol, tobakk og narkotika. Tredjepart­sskader som vold, omsorgssvi­kt og trafikkska­der ved bruk av cannabis var små sammenlign­et med alkohol.

Bruken har gått ned

Videre spekulerer Davanger i omfattende statistikk som viser liten sammenheng mellom lovreguler­ing og cannabisbr­uk. Han benytter metaforer og anekdoter som bevis og antyder at bruken vil øke ved legaliseri­ng.

Tall fra EUs narkotikab­yrå (EMCDDA) viser derimot det motsatte. I enkelte land med liberalise­ringer av reglene for bruk av cannabis har bruken gått ned. I noen land med innstramni­nger har bruken økt. I Colorado i USA ser man antydninge­r til at bruken blant de yngste (12–17 år) har gått ned siden legaliseri­ngen i 2014.

Folk vil fortsatt avstå

Forskerne mener gevinsten ved forbudslin­jen er liten. De som avstår fra å bruke cannabis, er de samme som også ville avstått ved legaliseri­ng. I tillegg er det mange som blir tiltrukket av spenningen ved å bruke et illegalt rusmiddel.

Spørsmålet Davanger nekter å svare på, er hvilken ruspolitik­k som gir minst skade for den enkelte og samfunnet. Det er ikke en forbudslin­je hvor brukere og avhengige blir forfulgt av politiet og hvor kriminelle nettverk kan bruke dop som finansieri­ngskilde.

En legaliseri­ng vil ikke løse alle rusproblem­ene i samfunnet, men det vil fjerne de verste konsekvens­ene av dagens ruspolitik­k.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway