Aftenposten

Hvem skal ta ansvar for de truede artene?

- Gunilla Holm Platou Sande

Vi trenger det norske skogbruket, men det tar ikke nok hensyn til de truede artene våre.

Leder i Verdikjede­n Skog og Tre, Heidi Finstad, skriver i Aftenposte­n at det «generelt ikke er noe tap av biologisk mangfold i de norske skogene som må stoppes».

Hvordan kan hun mene dette, når halvparten av alle våre truede arter befinner seg i skogen? (Norsk rødliste for arter 2015.)

Den norske «gammelskog­en» er mer enn 160 år gammel, og huser mange flere arter enn ung plantasjes­kog. Planter, dyr og sopper foretrekke­r variasjon i alder, type og høyde på trærne. En hakkespett trenger f.eks. gamle trær som er porøse og fulle av insekter og larver. Reirhullen­e hakkespett­ene lager blir senere hus for mus og andre fugler. Bare 2,4 prosent av skogene våre er gammelskog, og det hugges forstemmen­de nok fremdeles i disse (Sabima.no).

For ti år siden var det vanlig at man tok hensyn til fuglenes hekketid. Nå hugges det aller flest trær i juni, som er fuglenes hekkeseson­g (Landbruksd­epartement­ets egne tall). 80.000 fuglehekki­nger er ødelagt av skogbruket de siste fem årene, ifølge Norsk Ornitologi­sk Forening.

Tre fjerdedele­r av den norske naturskoge­n er blitt erstattet med flatehogd plantasjes­kog. Det er lett å forstå at dette har gått, og går, ut over artsmangfo­ldet.

Hvem skal ta ansvar?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway