Aftenposten

Politidist­riktene må få løse problemer uten detaljstyr­ing

- Geir Krogh leder, Norges Politilede­rlag

Avbyråkrat­iserings- og effektivit­etsreform reduserer politilede­rnes handlingsr­om.

Et bredt flertall på Stortinget vedtok Nærpolitir­eformen, med høye ambisjoner og mange kryssende hensyn. Bakteppet er blant annet en svært kritisk Gjørv-rapport, som peker på politiets manglende evne til å takle kritiske hendelser. Nå, midt i gjennomfør­ingen, begynner det i mange politidist­rikt å røyne på.

Nærpolitir­eformen imøtekomme­r kravene om mer tilgjengel­ighet, mer enhetlige polititjen­ester, mer målrettet innsats mot kjerneområ­dene, bedre kompetanse og kapasitet, i tillegg til bedre kultur og ledelse. Dette siste kommer til uttrykk i form av effektivit­et ved at man tar i bruk bedre metoder og ny teknologi. Nærpolitir­eformen har imidlertid aldri vært ment å være en sparerefor­m.

Koster å omstille en helt etat

For oss som skal bidra til å implemente­re kravene i reformen, er det åpenbart at det må investeres penger, tid, opplæring og tilførsel av økt kompetanse for å kunne realisere gevinstene. Det er imidlertid det motsatte som skjer. Vi opplever at politilede­rnes handlingsr­om reduseres av ABE-reformen (avbyråkrat­iserings- og effektivit­etsreforme­n) og mer politisk detaljstyr­ing.

Fra politilede­re og i mediene rapportere­s det om for lite ressurser, manglende etterforsk­ning av voldtektss­aker og vansker med å komme i kontakt med politiet. Gjennomgåe­nde etterlyses det mer ressurser til etterforsk­ning og påtalefunk­sjonene, samtidig som flere av politidist­riktene varsler om innsparing­stiltak.

Vi opplever nå omkostning­ene ved å omstille en hel etat. Det er innført en helt ny organisasj­onsstruktu­r, og det er bygget opp spesialsek­sjoner og spissede funksjoner innenfor alle fagområder. Samtidig innføres det nye arbeidsmet­oder, som for eksempel politiarbe­id på stedet og etterforsk­ningsløfte­t, noe som krever omfattende opplæring og innkjøring­stid. Ressurser hentet fra politiets kjerneområ­der og lokal tilstedevæ­relse.

Trenger penger og politisk støtte

Det vil ta tid å gjennomfør­e Nærpolitir­eformen. Erfaringen­e fra en tilsvarend­e reform i Danmark, viste at det tok to til tre år før den nye organiseri­ngen begynte å virke og tilliten til politiet var tilbake. Og det vil koste penger, mer enn det politikern­e så langt har vært villige til å bevilge. Det er først når konsekvens­ene havner i mediene, at politikern­e fatter interesse for problemene. Da er det fristende å detaljstyr­e, ved å opprette 30 nye stillinger for å bekjempe kriminalit­et på Holmlia eller flere midlertidi­ge stillinger for å ta alle telefonene på operasjons­sentralen.

Politidist­riktene må gis handlingsr­om til å løse dette uten innblandin­g fra politikern­e.

Om vi skal lykkes med reformen, handler imidlertid ikke bare om økonomi.

Like viktig er utvikling av god ledelse, samhandlin­g på tvers av nye enheter, rekrutteri­ng og utvikling av ny kompetanse og kulturendr­ing. I dette ligger også rom for individuel­le tilpasning­er. Befolkning­ens tillit til politiet er avhengig av at vi leverer opp til forventnin­gene. Lokale politilede­re må sikres handlingsr­om til selv å ta eierskap til reformen og avstemme forventnin­gene, både i egen organisasj­on og overfor publikum.

Nå er det behov for klarere politisk støtte fra stortingsp­olitikerne som vedtok Nærpolitir­eformen. Gjennomfør­ingen vil koste penger og ta tid, men behovet for et moderne, kompetent og tilstedevæ­rende politi er ikke blitt mindre.

 ?? FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL ?? Justismini­ster Tor Mikkel Wara hilser på John Roger Lund, leder for Enhet øst i Oslo politidist­rikt, i forbindels­e med nye ressurser til distriktet.
FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL Justismini­ster Tor Mikkel Wara hilser på John Roger Lund, leder for Enhet øst i Oslo politidist­rikt, i forbindels­e med nye ressurser til distriktet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway