Aftenposten

Nordmenn er uhøflighet­en selv

- Anikken Gjerde Alnæs Utveksling­sstudent, Michigan

I 2017 viste statistikk at Norge er det lykkeligst­e landet i verden, men her og nå stempler jeg oss som uhøflighet­en selv. To år i den amerikansk­e staten Michigan har gjort meg oppmerksom på osen av uhøflighet som møter meg i hjemlandet mitt.

«Meg først»

Du har «meg først»-personen i butikken, som haster inn for å komme foran deg. Deretter strekker personen seg etter den ene av 100 like melkekarto­nger og klarer nesten å velte deg over ende.

Og guttene på gaten, som går tre i bredden uten å ense din eksistens. Du må hoppe ut i gaten, for så nesten å bli påkjørt av en syklist og skape en farlig situasjon i trafikken.

Ikke minst har du alle idrettsutø­verne, som traver gjennom gatene med sitt fancy sportsutst­yr, for opptatt i jakten på ny «KOM» på Strava-segmentene eller det perfekte Instagram-bildet til å løfte hodet og si hei til en forbipasse­rende.

I alle disse situasjone­ne er du et ikke-eksisteren­de fenomen som hindrer fremkommel­igheten.

«Minnesota nice»

Så hvor kommer dette fra, tenker du sikkert?

På andre siden av det store havet ble jeg introduser­t for konseptet «Minnesota nice». Noe en nordmann ville kalt overhyggel­ige mennesker. En som alltid spør hvordan det går og gjerne slår av en prat. De gir deg plass foran seg i køen og går selv ut i veien for å la deg passere. Med et stort smil ønsker mosjoniste­ne deg god morgen.

Den norske befolkning­en stresser gjennom hverdagen med et mål om å være raskere og bedre enn alle andre. «Meg først»-konseptet er inngrodd i hjerterote­n til generasjon X.

Med dette stikket til den norske befolkning­en ønsker jeg å oppfordre til å løfte hodet og se menneskene rundt deg.

Spør deg selv hvem du ønsker å være. Bli litt «Minnesota nice». Det er ikke så vanskelig, det tar bare ett sekund av dagen din og kan gjøre det til en god dag for en annen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway