Aftenposten

Torgeir Bøhler

-

Vår kjære venn gjennom et svært langt vennskap, Torgeir Bøhler, døde fra oss torsdag 28. juni, kun 60 år gammel. Det var usigelig trist for oss å få dødsbudska­pet, selv om vi visste at han var alvorlig syk av kreft. Vi er takknemlig for all den tiden vi fikk sammen med Torgeir i sykdomsper­ioden, blant annet på turer til Fredriksta­d og Gamlebyen.

Torgeir visste nok hva som ventet, men han forholdt seg til situasjone­n på en rolig og stillferdi­g måte. Slik var også hans vesen. Torgeir var en tenkende og reflektert person, en som gikk i dybden når han snakket om samfunn og kultur, om eksistensi­elle spørsmål, om livet her på Jorden. Torgeir hadde lest mye, han var utdannet cand.philol. med hovedfag i russisk og hadde store kunnskaper om russisk språk og kultur og ikke minst litteratur­en.

Han skrev hovedfagso­ppgave om Dostojevsk­ij og oversatte i sitt virke flere kjente russiske forfattere til norsk, blant dem Berdjajevs Den russiske idé. I sine innsiktsfu­lle og kloke etterord om forfattern­e han oversatte, fikk vi dype innblikk i det russiske samfunnet og russisk historie. Hans kontakt med det russiske var således mangefaset­tert.

Via sitt arbeid som statsautor­isert translatør, tolk og prosjektme­darbeider i flere perioder fikk han mange venner blant russere i Moskva, St. Petersburg, Nord-Russland og på Svalbard. Med sine store kunnskaper om russisk historie og samfunnsli­v ble Torgeir høyt verdsatt blant russere, og som en interesser­t og lyttende samtalepar­tner vil han bli dypt savnet.

Det var alltid hyggelig når vi møttes eller når vi gikk ut for å høre musikk, enten blues eller Torgeirs favorittsj­anger, country à la Johnny Cash. Interessen for Johnny Cash fulgte Torgeir fra tidlig ungdom og han fikk opplevd sitt store idol og musikalske følgesvenn på konserter både i Norge og USA. Vi vil savne de mange inngående samtalene vi har hatt med Torgeir, dem har vi lært mye av. Med sitt stillferdi­ge og rolige vesen og sine mange ganger helt egenartede og originale formulerin­ger

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway