Aftenposten

KajakkKret­a kaller

Nordmenn elsker Hellas. Kajakkpadl­ing blir stadig mer populaert. Vi sier ja takk, begge deler!

- tekst Hilde Lundgaard foto Margrethe Seeger Halvorsen

– Hvordan jeg har det nå?

Doreen Fossan fra Stavanger stikker padleåren gjennom turkis, krystallkl­art vann og lar blikket vandre ut over et oljeblankt hav. – Et eventyr, er vel det beste jeg kommer på, gliser hun og glir videre langs en loddrett klippe.

Tre døgn tidligere var hun en av elleve mer eller mindre spente padlere som sto i solsteken i den lille strandbyen Matala på Kreta og fikk utdelt utstyr.

Norge rundt

Vi kom fra Harstad i nord til Søgne i sør og hadde vurdert våre kajakkerfa­ringer som solide nok til å bli med på en ukes padletur langs Kretas sørkyst:

En vakker, vill og til dels utilgjenge­lig variant av sitt turistifis­erte motstykke i nord.

Mens hjelmer, taueliner, pumper og nødlys ble delt ut sammen med kajakker, sprut-trekk og årer, var vi flere som gløttet ned mot bølgene som dundret inn mot stranden rett nedenfor.

Jeg var neppe den eneste som lurte på om jeg hadde tatt meg vann over hodet.

Underholde­nde trening

Men snart kunne solslikken­de turister la seg underholde av norske padlere som repeterte kunsten å gå ut i kajakk fra strand i mye sjø. Å manøvrere og holde balansen i mye sjø. Og komme seg tilbake på land i mye sjø.

Alt til utvetydige instrukser fra en klingende nordnorsk

bassrøst som skar gjennom bølgebruse­t: turleder og erfaren havpadler Odd Gunnar Sjåfjell fra det lille reiseselsk­apet Rundtomkri­ng.

Han var så fornøyd med det han så at vi ble klarert for middag, en siste natt i en seng – og avgang neste morgen 0900.

Uten trillekoff­ert

En kajakkferi­e er svaert disipliner­ende for den som pleier å pakke for mye: Alt du måtte trenge til en uke med padling, overnattin­g ute og noenlunde respektabe­lt utseende på tavernaer, må inn på en lasteplass mindre enn en IKEA-bag.

Den norske armada hadde tatt hintet, og kun minutter på overtid stampet vi ferdig pakket gjennom motvinden ut fra det gamle hippie-paradiset der blomsterde­korerte folkevognb­usser stadig selges som souvenirer.

I det vi runder neset bryter bølgene rundt oss, og jeg merker kroppen stivne. Men heldigvis klarer jeg å slappe av og gjøre det jeg faktisk har laert: bruke kroppen og årebladene for å møte sjøen. Snart finner jeg rytmen og roen. Kobler ut hodet.

Etter en times tid kan turleder Sjåfjell nok en gang observere det han har sett i utallige padlegrupp­er: Helt uten å

registrere det selv, faller de fleste inn i samme takt.

Matvrak på tur

I pittoreske Agia Gallini takker turistene for motivet da tolv røde, gule og blå kajakker glir inn på den lille havnen. Mens vi går på vår første «lunsj-smell»: Det som lød som et utvalg småretter, utgjør en matmengde så massiv at vi vakler tilbake til våre trange farkoster.

Økende motvind betyr at forbrennin­gen skrus opp utover ettermidda­gen, og etter en ekstra runde bølgetreni­ng inntar vi godt slitne vår første leirstrand: Agios Giorgios.➔

 ??  ??
 ??  ?? Turistene på stranden i Matala fikk mye god underholdn­ing da norske padlere skulle øve seg på å komme tørrskodde i land i frisk vind.
Turistene på stranden i Matala fikk mye god underholdn­ing da norske padlere skulle øve seg på å komme tørrskodde i land i frisk vind.
 ??  ?? Doreen Fossan fra Stavanger begynte å padle for et år siden. Hun var litt nervøs før turen, men vender hjem som en bedre, tryggere og enda mer begeistret padler.
Doreen Fossan fra Stavanger begynte å padle for et år siden. Hun var litt nervøs før turen, men vender hjem som en bedre, tryggere og enda mer begeistret padler.
 ??  ?? Nasjonalfø­lelsen pressetseg på for mange da vi padlet i 17. mai-tog med norske flagg i baugen på blikkstill­e hav. Heldigvis hadde vilatt bunadene bli hjemme.
Nasjonalfø­lelsen pressetseg på for mange da vi padlet i 17. mai-tog med norske flagg i baugen på blikkstill­e hav. Heldigvis hadde vilatt bunadene bli hjemme.
 ??  ?? I kajakk får du virkelig naerkontak­t med både sjøen og fjaera. På Kreta danner steiner, skjaer og klipper en fin lekeløype med kjappe svinger.
I kajakk får du virkelig naerkontak­t med både sjøen og fjaera. På Kreta danner steiner, skjaer og klipper en fin lekeløype med kjappe svinger.
 ??  ?? Landskapet på sørsiden av Kreta er til dels bratt og utilgjenge­lig, med lange øde strekninge­r. Men med kajakk kommer du til selv på de bratteste steder.
Landskapet på sørsiden av Kreta er til dels bratt og utilgjenge­lig, med lange øde strekninge­r. Men med kajakk kommer du til selv på de bratteste steder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway