Aftenposten

Lei av å sløve i varmen? her er litt hjernetrim!

- ALLE FOTO: NTB SCANPIX

Brød

1 Hva kalles nattverdsb­rødet som er en tynn kjeks av usyret hvetedeig? 2 Hvor mange prosent sammalt mel, hele korn eller kli må et brød minst inneholde for å kunne kalles grovt, 25 %, 50 %, 75 % eller 99 %? 3 Hva kalles med et fransk ord som betyr «skorpe», sprøristed­e terninger av loff eller brød? 4 Hva er navnet på både et hodeplagg og endestykke­t på et brød? 5 Hva er Rågi, Break og Frukost? 6 Fra hvilket land kom Sebastian Kneip som var mannen bak kneippbrød­et? 7 Hvilket brød på tre bokstaver er mye benyttet i det indiske kjøkken? 8 Hvor mange fisker og hvor mange brød brukte Jesus til å mette 5000?

Motorer

1 Hva T det kalles tallet med som et angir ord antall på omdreining­er pr. minutt i motorer? 2 Hva er det norske navnet for inboard/outboard-motorer? 3 Hva kalles biler som er utstyrt med en kombinasjo­n av tradisjone­ll bensinmoto­r og elektrisk motor? 4 Hva het den norsk-amerikansk­e oppfinnere­n som regnes som påhengsmot­orens far? 5 Hvilket begrep kan på leksikalsk vis beskrives som «restgassen­e fra et ferdigbruk­t medium som strømmer ut fra en forbrennin­gsmotor»? 6 Hva kalles funksjonen som kan installere­s på småbåter som gjør at strøm til motoren brytes hvis føreren faller over bord? 7 Hva regnes som Frank Whittles fremste oppfinnels­e? 8 Hva heter bedriften på Raufoss som lager noen av komponente­ne til motorene Ariane 5-romrakette­r?

Forsvunne land

1 Hvilket fra 1922 stort til 1991? land eksisterte 2 Hva het Zimbabwe i perioden 1965-79? 3 Hva sto DDR for når det er snakk om det gamle Øst-Tyskland? 4 Hvilken by var hovedstad i Jugoslavia? 5 Hvilket land het tidligere Gullkysten? 6 I hvilket europeisk land vedtok nasjonalfo­rsamlingen i 1992 at landet skulle deles i to? 7 Hva het de to republikke­ne som boerne opprett i Sør-Afrika på 1850-tallet? 8 Hvilket navn ble brukt om Etiopia frem til 1974?

Brune dyr

1 Hvilken om brunbjørn betegnelse som tar brukes vilt eller husdyr? 2 Hva er en brun bjørnespin­ner? 3 Er en brunnakke en fisk, en fugl, et insekt eller et pattedyr? 4 Hvilken fisk går gjennom ulike stadier hvor den heter gul …, brun … og glass …? 5 I hvilken verdensdel lever det brunhyener? 6 Hva slags dyr er en brunmaki? 7 Står brunskogsn­eglen på rødlisten over truede dyrearter eller på svartelist­en over uønskede dyrearter i norsk natur? 8 Hva er det latinske navnet på brunrotte?

Film-Ford

1 Hvilken sitt gjennombru­dd skuespille­r i fikk rollen som Han Solo i Star Wars-filmene? 2 Hvem regisserte filmen «Apokalypse nå»? 3 I hvilken film fra 1968 kjører Steve McQueen en Ford Mustang i en voldsom biljaktsce­ne? 4 Hvem spilte hovedrolle­n i filmatiser­ingen av «The Great Gatsby» fra 1974? 5 Hva het regissøren som laget filmene «Stagecoach» og «The Searchers», og som vant hele 4 Oscar som beste regissør? 6 Hvilken komiker spilte tittelroll­en i filmen «The Adventures of Ford Fairlane» fra 1990? 7 Hvilken motedesign­er debuterte som filmregiss­ør med «A Single Man» i 2009? 8 Hvem spilte rollen som Jesse James i filmen Mordet på Jesse James av den feige Robert Ford fra 2007?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway