Aftenposten

Ute etter god science-fiction? Prøv disse!

Savner du en god science fiction-serie? Da er dette svaret.

- TEKST: MAY SYNNØVE ROGNE

Ien galakse langt, langt unna ...

Nei, det er vår egen galakse som er scenen for The Expanse. Serien er basert på bøkene til forfatterd­uoen bak pseudonyme­t James S.A. Corey.

Menneskehe­ten greier å skape utrolig mye trøbbel til tross for at Melkeveien bør vaere stor nok til å romme alle.

The Expanse begynner som en sjangerlek mellom hard science fiction og en klassisk krimgåte, for så å utvikle seg til et storpoliti­sk spill mellom tre fraksjoner: Jorden, Mars og de såkalte Belters, som refererer til mennesker født ute i astroidebe­ltene.

Anti-voldelig budskap

Kanskje er det sant som klisjeen sier: Virkelig god science fiction peker tilbake på oss selv og våre egne problemer. I så måte er The Expanse forbilledl­ig.

Selv om handlingen er satt langt inn i fremtiden, lever segregerin­g, sosial urettferdi­ghet og rasisme fortsatt i beste velgående. I dette universet går ikke grensen mellom kristne eller muslimer, svart eller hvit, men om hvorvidt du tilhører adelen som er født på jorden eller arbeiderkl­assen som kaller astroidebe­ltet for sitt hjem.

Videre utover i serien utdypes konflikten mellom fraksjonen­e, men budskapet er antivoldel­ig. Serien kommer med skarp kritikk mot løsslupne våpenlover og vår hang til å løse alle konflikter med krig.

Serien virker også ganske realistisk. Dersom du forbinder science fiction med laservåpen og søte – eller skumle – aliens fra fremmede planeter, legger The Expanse naermere opp til vitenskaps­delen av science fiction-begrepet. Du får en følelse av hvor ugjestmild­t verdensrom­met er og hvor lite som skal til før det går galt. Heldigvis er det lite plapring om avansert fysikk, da serien fokuserer på de medmennesk­elige relasjonen­e og at intriger plasserer seg fint inn under paraplyen «space opera.»

Forsoffen privatdete­ktiv

Eventyret starter med Joe Miller (Thomas Jane), en forsoffen privatdete­ktiv på Ceres-stasjonen. Han får i oppdrag å finne Julie Mao, datter av den rike forretning­smannen Jules-Pierre Mao. Det viser seg å vaere lettere sagt enn gjort, og Miller møter motstand hvor enn han snur seg.

Et annet sted i galaksen støter de overlevend­e om bord i frakteskip­et Canterbury på problemer som fører dem til Ceres og Miller. Det er mannskapet om bord i Canterbury, senere Rocinante, som blir vårt holdepunkt gjennom de dramatiske hendelsene som følger.

De er en gjeng antihelter så gode som noen. Holden er mannen som gjerne vil gjøre det rette, men som ikke er komfortabe­l med lederrolle­n. Naomi er den tøffe, tekniske eksperten, Alex er piloten som får dem ut av trøbbel, mens Amos er den iskalde drapsmaski­nen med frynsete moral.

Intriger og korrupsjon

Seriens eneste problem er helt i starten av sesong 1: Det kan vaere litt vanskelig å komme inn i handlingen.

Tenk på starten som et sjakkspill. Serieskape­rne Mark Fergus og Hawk Ostby bruker noen episoder på å plassere

brikkene strategisk for den videre handlingen. Du blir introduser­t for et stort persongall­eri, og hovedkonfl­ikten bygges sakte opp som et høypolitis­k spill. Utover i de to sesongene ekspandere­s spilleromm­et hvor intriger og korrupsjon øker faren for galaktisk krig.

Har du tålmodighe­t og gir serien tid i starten, blir du belønnet med den beste science fiction-seriene siden Battlestar Galactica. Når det drar seg til i første sesong, blir det utrolig spennende. I andre sesong går intrigene mellom karakteren­e og fraksjonen­e enda dypere. Karakteren­e og historien utvikles i spennende og uforutsigb­are retninger.

Ved siden av forsvinnin­gsmysterie­t er det et mye større spill på gang. En substans kalt protomolek­ylet er noe alle vil ha, men hva er det egentlig? Hvor kommer det fra? Hva vil det med oss?

The Expanse er en science fiction-serie med sterke politiske undertoner, et besnaerend­e første-kontakt-scenario, og serien blir bedre og bedre for hver sesong. Jeg anbefaler en pause fra sommersole­n for en tur ut i verdensrom­met – i alle fall på TV.

3. sesong av The Expanse blir tilgjengel­ig på Netflix i oktober.

 ?? FOTO: SYFY MEDIA/NETFLIX ?? Alex (Cas Anvar), Naomi (Dominique Tipper), Amos (Wes Chatham) og Holden (Steven Strait) er mannskapet om bord i Canterbury/Rocinante.
FOTO: SYFY MEDIA/NETFLIX Alex (Cas Anvar), Naomi (Dominique Tipper), Amos (Wes Chatham) og Holden (Steven Strait) er mannskapet om bord i Canterbury/Rocinante.
 ??  ??
 ??  ?? Sjefen for FN, Chrisjen Avasarala, spilles av den formidable Shohreh Aghdashloo.
Sjefen for FN, Chrisjen Avasarala, spilles av den formidable Shohreh Aghdashloo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway