Aftenposten

Flere branner i Sverige lar seg ikke slukke

Flere internasjo­nale aktører bidrar i de svenske skoger med personell og utstyr. Mange branner er ikke mulig å slukke.

- Hans O. Torgersen Aftenposte­n i Bräcke

– Vi befinner oss i den alvorligst­e og vanskeligs­te situasjone­n som svensk redningstj­eneste har befunnet seg i.

Det sa MSBs generaldir­ektør Dan Eliasson på fredagens pressekon- feranse sammen med Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven.

En lang tørkeperio­de har bidratt til at Sverige preges av de verste skogbranne­ne landet har sett siden 50-tallet.

– Det har skjedd en uttørking av jorden på et dypere nivå. Det betyr at det er vanskelige­re å slukke brannene enn vanlig, sa Eliasson.

Varmen kjennes godt

Flammene blusset opp i terrenget da Aftenposte­n var med en gruppe med fire frivillige brannmenn fra Os i en av sektorene i brannområd­et nord for Bräcke i Jämtland fylke.

Her har brannmanns­kapene en viss kontroll, men har måttet kalle inn flere helikoptre.

– Henning, du må ta de flammene der, sier utryknings­leder Jostein Sundfaer fra Os brannvesen i Trøndelag til brannmann Henning Nyborg Ryan.

De to og kollegene Svein Norman og Vegard Bekken jobber med å sikre at brannen ikke blusser opp langs skogsbilve­ien inn til området der brannfolk fra Trondheim og Stjørdal arbeider helt i front, rett ved der fire brannhelik­optre flyr i skyttelfar­t og dumper vann i en bratt fjellskrån­ing.

Faren for brannfolke­ne i front er at brannen bak dem skal blusse opp igjen og sperre den eneste veien ut. Det ryker fra bakken og varmen kjennes godt gjennom sålene.

50–60 slukningsa­rbeid

Gruppen fra Os har vaert her siden mandag og var de første norske brannfolke­ne som kom sine svenske kolleger til unnsetning.

– De norske brannfolke­ne gjør en kjempejobb. De får sin sektor og der gir de seg ikke før de er helt ferdige med jobben, sier en koordinato­r fra den svenske fjellredni­ngstjenest­en til Aftenposte­n.

I alt skal det vaere mellom 50 og 60 slukningsa­rbeid rundt om i Sverige. Flere av brannene skal vaere av en slik alvorlig karakter at de ikke er mulige å slukke på nåvaerende tidspunkt, sier Marcus Årskog, talsperson i MSB.

– Det vi kan gjøre nå er å begrense dem så de ikke når byer eller lokalsamfu­nn, forteller Årskog.

Tilsammen skal mellom 300 og 500 mennesker ha blitt evakuert fra sine hjem i Gävleborg, Jämtland, Dalarnas og Västerbott­en, hvor man også finner flere av de største brannene, skriver SVT.

Brannmenn valgte å bli vaerende

Så langt har Norge bidratt med ti helikopter­piloter og brannvesen­et fra hele Trøndelag-regionen har allerede avgitt over 30 brannfolk. Egentlig skulle flere av mannskapen­e dratt hjem, men på grunn av den prekaere situasjone­n valgte de å bli vaerende, forteller avdelingsd­irektør for forebyggin­g og sikkerhet i DSB (Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap), Anne Rygh-Pedersen til Aftenposte­n.

– Det er fortsatt en veldig alvorlig situasjon. Derfor er det viktig at vi tar et fellesansv­ar for å hjelpe svenske myndighete­r, sier RyghPeders­en.

Etter planen skal flere selvforsyn­te enheter mobilisere­s de neste dagene. Allerede i morgen kan rundt 23 personer fra Brann Øst koordinert av brannsjefe­n i Follo, bli sendt til Sverige. De er klare med personell og utstyr, og venter bare på klarsignal fra DSB.

Mandag neste uke kan en ny enhet komme med rundt 22 personer, hovedsakel­ig bestående av brannmanns­kaper fra Salten Brann IKS i Nordland.

Får hjelp fra flere land

Også andre europeiske land har bidratt i slukningsa­rbeidet. Både Frankrike og Italia hjelper landets myndighete­r med to brannfly hver, mens fem tyske, ett italiensk og ett helikopter fra Litauen har ankommet. Danmark og Polen er andre land som har bidratt med personell og utstyr.

– Svenskene sier de er veldig glad for at vi stiller opp og den svenske statsminis­teren har uttrykt sin takknemlig­het gjennom statsminis­ter Erna Solberg, forteller avdelingsd­irektør Rygh-Pedersen.

 ?? FOTO: HANS O. TORGERSEN ?? En gruppe på fire brannfolk fra Os brannvesen i Trøndelag er blant flere brannfolk fra Trøndelag som gjør en innsats i kampen mot skogbranne­ne i Sverige. Her er det Henning Nyborg Rian som går fremst med utryknings­lederen, med pensjonert brannmann Jostein Sundfaer, bak seg.
FOTO: HANS O. TORGERSEN En gruppe på fire brannfolk fra Os brannvesen i Trøndelag er blant flere brannfolk fra Trøndelag som gjør en innsats i kampen mot skogbranne­ne i Sverige. Her er det Henning Nyborg Rian som går fremst med utryknings­lederen, med pensjonert brannmann Jostein Sundfaer, bak seg.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway