Aftenposten

«Hva blir det neste? En gul stjerne på brystet?»

- Ingeborg Senneset Journalist Twitter: @Ingeborgbo­rg Facebook: IngeborgSe­nneset Instagram: @ingeborgse­nneset

«Østerriksk stat kan pålegge jøder å registrere seg for å få kjøpe kosher-mat», slo avisen Haaretz opp torsdag. Statsråd Gottfried Waldhäusl i landets største delstat forsvarer forslaget med «et dyrevelfer­dsperspekt­iv».

Det historisk dunkelt klingende utspillet skaper ikke overrasken­de reaksjoner. Det amerikansk­e jødiske samfunnet i Berlin spør på Twitter hva det neste blir. En gul stjerne på brystet?

Andre politikere har meldt motstand og sier de vil finne en slags løsning i samråd med det jødiske miljøet. Uansett hva de kommer frem til, er utspillet knapt til å forstå – i et moderne, europeisk land som fortsatt har mennesker med egne, mørke minner fra jødeforføl­gelsene.

Skjeletten­e som endelig kom ut skapet

Eller? Oppslaget fikk meg til å tenke på en kommentar av journalist­en Roy Freddy Andersen i Dagsavisen. På 70-årsdagen for NaziTyskla­nds endelikt og Østerrikes frigjøring poengterte han at landet har en problemati­sk og dyster fortid som i tiår etter andre verdenskri­g ble feid under teppet.

«På 1920-tallet bodde det hele 200.000 jøder bare i Wien, etter krigen var det bare noen hundre igjen. 65.000 var blitt drept i Holocaust, resten hadde klart å flykte. Mange østerriker­e var delaktige i utryddelse­n og deporterin­gen, og østerriksk­e offiserer var å finne i en rekke sentrale posisjoner i den tyske krigsmaski­nen.»

Så sent som på 1980-tallet begynte skjeletter å rase ut av skapet.

Først da begynte en prosess som har ført til at det offisielle Østerrike i dag ikke tildekker sin egen fortid, mener Andersen. «Barn blir sendt på ekskursjon til konsentras­jonsleirer for å laere om overgrepen­e, og landets fascistisk­e fortid er både pensum og samtaletem­a.»

Godt, men sent. For med de neste ordene skjerpes tonen.

President Heinz Fischer advarte mot fremvekste­n av høyreekstr­eme krefter da han feiret 70-årsdagen for opprettels­en av det moderne Østerrike, skriver Andersen videre: «Nå ser landets ledelse nye faresignal­er.»

Det høyrepopul­istiske FPÖ, Frihetspar­tiet, ble dannet på 1950-tallet av tidligere nazister. Siden har det hatt flere politiske hamskifter. I september i fjor kastet de ut et partimedle­m etter at det ble avslørt at han samler på nazistiske gjenstande­r.

Frihetspar­tiet er hjempartie­t til nevnte Gottfried Waldhäusl – samme mann som nå vil at jøder skal registrere seg.

Historisk selvransak­else nødvendig

Forfatter Ida Jackson fant ved en tilfeldigh­et ut at morfaren var SS-mann og redaktør, som drev aktiv propaganda for folkemord.

I den glitrende boken Morfar, Hitler og jeg holder hun fortidens skam opp foran øynene, slik at hun kan gå fremtiden i møte med realismens betryggend­e briller.

Østerrike, ja, alle som er kommet smertefull­t sent i gang med sin historiske selvransak­else, kan finne motivasjon i Jacksons ord:

Det finnes ingen «kur» mot ekstremism­e. Men første skritt mot bekjempels­e er å forstå den bedre.

 ??  ?? Signert
Signert

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway