Aftenposten

– Jeg tenker fortsatt at «nå skal jeg skal ringe Thorvald»

Jens Stoltenber­g rakk så vidt hjem før Thorvald døde:

- Tarjei Kramviken Aftenposte­n i Brussel Monica Strømdahl (foto)

Allerede nå savner NATO-sjefen de daglige samtalene med faren.

I strålende solskinn har Jens Stoltenber­g satt av noen timer til å snakke med norsk presse om farens bortgang. Etter å ha vaert noen dager hjemme i Oslo, er generalsek­retaeren tilbake i Brussel.

Det er gått en uke siden Thorvald Stoltenber­g, den tidligere diplomaten, utenriksmi­nisteren, fredsmegle­ren og Røde Korspresid­enten, døde. Han ble 87 år gammel.

Det var så vidt Jens Stoltenber­g rakk hjem til Oslo for å si farvel. Faren var klar til det siste, og den siste samtalen varte til langt på natt.

– Vi snakket om barndom og om gode minner fra Jugoslavia og fra Mogens Thorsens gate. Og vi snakket om krig, fred og NATO-toppmøtet, sier Stoltenber­g til Aftenposte­n.

– Det siste vi sa til hverandre, var god natt.

Vurderte å ikke delta på toppmøte

Mens det gikk mot slutten for Thorvald hjemme på Frogner, var sønnen vert for flere av verdens mektigste i Brussel. Der møttes lederne i USA, Tyskland, Frankrike, Storbritan­nia og de øvrige NATO-landene til det somble et intenst og konfliktfy­lt toppmøte.

– Det er langt fra NATO-toppmøte til sykesengen i Mogens Thorsens gate. Men på en måte så er det ikke så langt. For er det noe Thorvald har jobbet for og trodd på hele sitt liv, er det internasjo­nale institusjo­ner som NATO, sier Jens Stoltenber­g

Han snakket med sin syke far om å ikke delta på toppmøtet i forkant. Men det ville ikke den tidligere toppdiplom­aten ha noe av. – Han var intenst imot det.

Ventet på sønnen

Likevel avlyste generalsek­retaeren en rekke planlagte møter med statsleder­e som skulle komme i kjølvannet av toppmøtet. Etter et intervju med CNN og et møte i den militaere koalisjone­n mot Den islamske staten, var det hjem til Oslo og Thorvald.

– Jeg opplevde naermest at han ventet på meg, jeg. At han holdt ut. Jeg er glad for at jeg kom hjem og fikk tatt farvel. Da vi snakket sammen den kvelden, så visste vi begge at han skulle dø – at det var kort tid igjen. Han var sliten, men han var glad i livet.

Da Jens kom tilbake morgenen etter, døde Thorvald i sin egen leilighet og med familien rundt seg, slik han ville det.

– Han døde hjemme i sengen sin i stuen. Der var verandadør­en åpen ut til en vakker sommermorg­en. Han kunne se ut over Oslofjorde­n og den store verden. Så han kunne ikke dø på en bedre måte når han først skulle dø.

Savner telefonsam­talene

Stoltenber­g hadde alltid hatt et naert forhold til faren, som han konsekvent tiltalte ved fornavnet Thorvald og beskriver som «grenseløst støttende». Hjemme skulle man «overøses med kjaerlighe­t og støtte», lød oppdragels­esfilosofi­en.

For å kompensere for den geografisk­e avstanden, snakket de nesten oftere sammen på telefonen etter at Jens fikk toppjobben i NATO og flyttet til Brussel. Generalsek­retaeren brukte ledige stunder til å ringe hjem.

– Når jeg setter meg inn i en bil, så tenker jeg fortsatt at «nå skal jeg skal ringe Thorvald». Og det tomrommet kjenner jeg på. Nå skal jeg ikke det. Så nå blir det en jobbtelefo­n til. Så det savner jeg.

– Selv om samtalene ofte var om hverdagsli­ge ting, som mat eller vaeret, så var det viktige samtaler om uviktige ting. Telefonsam­talene holdt meg og Thorvald naer hverandre. Han hørte på stemmen min hvordan jeg hadde det. Han visste om jeg hadde hatt en god eller dårlig dag uavhengig av hva jeg sa, forteller Stoltenber­g.

Intense minner

Jens Stoltenber­g sier at han knapt kunne fått en bedre barndom.

Han forteller om da han holdt på å dø av en infeksjon da han var diplomatsø­nn i Jugoslavia­s hovedstad Beograd i 1963. Faren var der ved sykesengen og passet på.

– Han var så redd for at jeg skulle få skitne sprøyter og dårlig behandling. Han hadde skaffet engangsspr­øyter fra Norge som han passet på at jeg fikk. Han ga blod til meg, sier Stoltenber­g.

– Det at han var der og passet på meg, gjorde at jeg overlevde. Og det er et veldig intenst minne jeg har av ham.

Ville ikke kopiere Thorvald

Der Thorvald var kjent for sitt frokostdip­lomati, har Jens valgt en annen tilnaermin­g. Stoltenber­g sier at han uansett ikke kunne kopiere farens stil, men at han er inspirert av utenriksne­storen.

– Jeg er blitt kritisert for å vaere konfliktsk­y. Da var Thorvald blant dem som sa : «Det er altfor få konfliktsk­y mennesker i verden. Det er for mange som søker konflikt, og det er derfor det blir så mye krig». Så jeg laerte betydninge­n av å finne løsninger og kompromiss­er av ham.

Ble likere med årene

Thorvald Stoltenber­g hadde i hovedsak sitt virke i utlandet. Han hadde vaert diplomat, internasjo­nal sekretaer i LO, utenriksmi­nister, fredsmegle­r på Balkan og i Midtøsten, og han var ambassadør til både FN og til Danmark.

AUF-lederen, sosialøkon­omen, finans- og statsminis­teren Jens har vaert mer opptatt av hva som skjedde innenfor rikets grenser.

– De senere årene ble vi mer overlappen­de: Han ble mer opptatt av innenriksp­olitikk og rettferdig fordeling. Og spesielt ruspolitik­ken. Jeg fikk oppgaver på den internasjo­nale arena gjennom NATO. Så vi ble likere med årene. Han gikk litt hjem, jeg gikk litt ut.

Interessen for ruspolitik­k hadde mye med datteren Nini å gjøre. Hun ble rusavhengi­g i ung alder, og døde i 2014.

– Han ble mer og mer urolig for økende ulikheter og forskjelle­r, og ble en enda mer overbevist sosialdemo­krat.

Telefonsam­talene holdt meg og Thorvald naer hverandre. Han hørte på stemmen min hvordan jeg hadde det.

Han døde hjemme i sengen sin i stuen. Han kunne ikke dø på en bedre måte når han først skulle dø.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX ?? Jens Stoltenber­g (t.h.) støtter sin far Thorvald Stoltenber­g etter bisettelse­n til Arbeiderpa­rti-veteran Reiulf Steen i 2014.
FOTO: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX Jens Stoltenber­g (t.h.) støtter sin far Thorvald Stoltenber­g etter bisettelse­n til Arbeiderpa­rti-veteran Reiulf Steen i 2014.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway