Aftenposten

Vadsø har sin egen vri

At en asylsøker er siktet for drapet på Håvard Pedersen (18) sist lørdag, har gitt liten grobunn for fremmedhat i Vadsø. I stedet slår byen ring om sin store innvandrer­befolkning.

- TEKST: INGVILD FJELLTVEIT ingvild.fjelltveit@aftenposte­n.no FOTO: JAVIER AURIS javier.auris@aftenposte­n.no

Se for deg en person som sier ja til alt og er grei mot alle. Der har du Håvard.

Stemmen til Ole Marius Jørgensen (18) brister litt da han beskriver barndomska­meraten Håvard Pedersen.

De to har kjent hverandre nesten hele livet, gått i samme klasse og spilt fotball sammen.

Forrige uke ble Pedersen brutalt knivstukke­t og drept på jobb på Coop Extra.

– Det er uvirkelig at han er borte, sier Jørgensen.

Han spiller fotball på kunstgress­et ved idrettshal­len i Vadsø. Mange av medspiller­ne er fra Norild 3, et lag for enslige mindreårig­e asylsøkere. Flere av dem visste godt hvem Håvard var, han pleide også å spille fotball på gressmatte­n om kveldene. De vil ikke si så mye, men synes det som har skjedd er veldig trist.

Vil holdningen­e til dem endres etter drapet?

Satt støkk i innvandrer­ne i Vadsø

Uken etter drapet har vaert preget av sorg og sinne i fylkeshove­dstaden. Utenfor butikken ligger røde roser og kort. Da de første blomstene visnet, tok det ikke lang tid før de var byttet ut med ferske buketter. Kirken har utvidede åpningstid­er. Helsesente­ret har åpnet dørene for dem som trenger legehjelp eller noen å snakke med.

Foreldrene til avdøde Håvard Pedersen gjorde det raskt klart at de ikke ønsket fokus på at 17-åringen som er siktet er utlending.

– Familien vil overlate til politiet å finne motivet, sa bistandsad­vokat Edel Olsen til Aftenposte­n tidligere denne uken.

«Hvor mange skal bli drept, voldtatt og skadet?»

På tross av familiens oppfordrin­g, har det i kommentarf­elt i sosiale medier i og utenfor Vadsø kommet hatefulle ytringer og kritikk mot at Vadsø har åpnet dørene for flyktninge­r.

«Hvor mange skal bli drept, voldtatt og skadet før politikern­e tar til vettet?»

«Enda et grotesk nederlag for det multikultu­relle eksperimen­tet til sosialiste­ne og deres tankeløse medløpere.»

«Trenger vi importere folk med et voldelig religiøst syn, og en kultur som selvsagt ikke hører hjemme i et tidligere fredelig land!»

Slike kommentare­r har satt en støkk i mange av innvandrer­ne i byen.

Samir Qatto er daglig leder i matbutikke­n «En smak av verden». Butikksjef­en forteller at han har venner med innvandrer­bakgrunn som har vegret seg for å gå ut i dagene etter drapet.

– De er redde for at folk vil se annerledes på dem, at de har fått et stempel, sier han.

Selv synes Qatto at vadsøvaeri­ngene har vist samhold etter knivdrapet.

– Vadsø er ikke som andre steder. Vi er veldig naere hverandre her. Alle blir triste når det skjer noe som dette, sier han.

Ba folk handle på butikken

For i sosiale medier har det også kommet samholdser­klaeringer.

På Facebook-siden «Oppslagsta­vla i Vadsø» legger vadsøvaeri­ngene ut beskjeder om ting som skjer i byen og som opptar lokalsamfu­nnet.

Ukens mest populaere innlegg er et innlegg som oppfordrer folk til å handle på Coop-butikken og nettopp matbutikke­n «En smak av verden», for å vise at man tar avstand fra rasistiske kommentare­r.

Samir Qatto holder en hånd over hjertet og nikker takknemlig når han leser innlegget på mobilskjer­men foran seg. En jevn strøm av kunder kommer innom butikken og hilser mens han snakker med Aftenposte­n.

– Det som har skjedd er en tragedie for hele Vadsø. Håvard var en snill person som alltid hadde et smil om munnen. Det gjør det enda mer vondt, sier han.

Et annet eksempel er Ketil Steigens Facebook-innlegg om Vadsø, som har vekket stort engasjemen­t og er delt flere hundre ganger.

«Vadsø er en liten by, men det er en internasjo­nal by. (...)Dette beriker oss, men det utfordrer oss også. Det må vi ta på alvor. Og det gjør vi. Men vi skal aldri komme dit at en persons handlinger skal kaste hat over hele folkegrupp­er. Ikke her i Vadsø. Vadsø er en liten by, men hjertet er stort.»

Smeltedige­len Vadsø

Naermere en femtedel av de rundt 6.000 innbyggern­e som bor i Vadsø har innvandrer­bakgrunn. Kommunen har tatt imot flyktninge­r siden 1987, og har i flere år vaert den kommunen i landet som tar imot flest flyktninge­r i forhold til innbyggert­allet.

I 2008 ble kommunen tildelt bosettings­prisen for arbeidet med å bosette og integrere flyktninge­r.

– Vi er vant til at det kommer folk fra mange land hit. Slik har det vaert til alle tider, også før flyktninge­ne kom, sier fungerende ordfører Otto Strand (KrF).

Han peker mot høyden bak kommunehus­et, der byens innvandrin­gsmonument står. Statuene av tre finske arbeidere er godt synlig fra hovedgaten i sentrum. Monumentet er satt opp til minne om de finske innvandrer­ne og skal vaere inspirasjo­nskilde for fremtidig vennskap mellom landene. På Vadsøs kommuneski­lt står navnet oppgitt på norsk, kvensk og samisk.

Men det har også vaert diskusjon hvor mange flyktninge­r kommunen skal ta imot. Fra 2013 til 2015 bosatte Vadsø kommune 90 flyktninge­r i året. Så vedtok kommunesty­ret å trappe ned, til 70 personer i 2016 og 50 i år. Nedgangen i asylsøkere til Norge har imidlertid ført til at de bare er blitt tildelt 30 personer i år.

– Vi så at 90 var mange å takle i et forholdsvi­s lite samfunn. Det ble vanskelig å finne nok arbeidspla­sser, sier Strand. Flyktnings­trømmen har gitt et viktig tilskudd til kommuneøko­nomien. I 2017 mottok den 146,2 millioner kroner fra Integrerin­gs- og mangfoldsd­irektorate­t. Den største delen av potten var tilskudd til bosetting av enslige mindreårig­e asylsøkere.

I dag bor det 53 personer i kommunen som kom til Vadsø som enslige mindreårig­e asylsøkere under oppfølging. Bare ti av dem er

 ?? FOTO: JAVIER AURIS ?? Steffen Olsen beskriver en preget by der diskusjone­n om flyktnings­ituasjonen har blusset opp.
FOTO: JAVIER AURIS Steffen Olsen beskriver en preget by der diskusjone­n om flyktnings­ituasjonen har blusset opp.
 ??  ??
 ??  ?? Ungdommer spiller fotball i kveldssole­n ved idrettshal­len i Vadsø. Det er blitt en måte å koble bort tankene og sorgen.
Ungdommer spiller fotball i kveldssole­n ved idrettshal­len i Vadsø. Det er blitt en måte å koble bort tankene og sorgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway