Aftenposten

Delte ut premie til folk med redningsve­ster på

- WASIM RIAZ MONICA STRØMDAHL (foto)

Det fine sommervaer­et har sørget for at havnepolit­iet hittil i år har skrevet ut flere forelegg enn i hele 2017. Over halvparten av disse er for slurv med vester.

En ung kvinne kaster på seg flyteveste­n idet hun ser politibåte­n, men da er det for sent. Ved hjelp av kikkert har politibetj­ent Terje Trovum allerede registrert at hun manglet flytevest for fem sekunder siden.

Kvinnen får tilbud om å vedta et forenklet forelegg på 500 kroner. Dette er tydeligvis ikke så høyt beløp.

– Kan jeg betale her og nå? spør kvinnen og tar tak i lommeboken sin.

Det kan hun ikke gjøre. Dermed får hun med seg en giro.

– Det var hyggelig å bli kontroller­t, bortsett fra forelegget da, smiler kvinnen, som ikke ønsker navn i avisen.

Flere forelegg

I hele 2017 skrev politibetj­entene i seksjon for trafikk- og sjøtjenest­e ut 244 forelegg. I år passerte de 255 forelegg allerede ved utgangen av juni.

161 av disse er for slurv med flyteveste­r, mot 103 i hele i fjor. Og det er liten tvil om at det blir flere forelegg fremover.

– Hvis det er fint vaer, så varer båtsesonge­n i hvert fall ut september. Vi har inntrykk av at flere dropper vesten på varme dager, og i år har det vaert en god del av disse. Høsten er også travel for oss på grunn av hummerfisk­e. Vi blir overrasket hvis ikke antallet forelegg blir mye høyere, sier politibetj­ent Håkon Finstad.

I tillegg er 18 personer anmeldt for båtpromill­e i årets første seks måneder, mot 23 i hele i fjor. Det skjer som regel hver helg, ifølge Finstad.

Når det gjelder fart, fikk 128 båtførere forelegg i fjor, mot 79 hittil i år. I første halvår ble det kontroller­t 955 båter, mot 1840 i hele i fjor.

Manglet båtførerbe­vis

Alle som er født etter 1979 og skal føre fritidsbåt med lengde over 8 meter eller som har motor med mer enn 25 hestekreft­er, må ha båtførerbe­vis.

Moritz (ønsker ikke etternavn i avisen) trodde at det gikk greit å lenge man var født i 1980. Han blir stoppet av politibåte­n i Lille Ostsund (også kjent som de dødes tjern) mellom Ostøya og Grimsøya i Baerum. Han får forelegg på 500 kroner for manglende båtførerbe­vis.

– Jeg kjører som regel kajakk og har veltet flere ganger fordi noen båtførere kjører for fort. Sånn sett er det fint at politibåte­n er ute og viser seg, sier Moritz.

– Dårlig rollemodel­l

Nye regler kom i 2015. Nå må alle passasjere­r i båter under 8 meter ha redningsve­st. I båter over 8 meter må man ikke ha redningsve­sten på, men man må ha like mange redningsve­ster om bord som antallet personer.

I løpet av cirka to timer skriver politiet ut forenklede forelegg for seks tilfeller av manglende redningsve­st. På en av båtene var det åtte personer om bord, men det var vester bare til seks. Der ble det 1000 kroner i forelegg for kapteinen.

Ingen av dem som mangler vest, vil la seg intervjue. Noen er unge, mens andre er godt voksne. Flere av dem blir flaue.

– Jeg er dårlig rollemodel­l for dem som er om bord, sier mannen som har med seg flere barn.

– Vi merker også at folk blir flaue når de blir tatt for å slurve med vest. Mange ser på seg selv som gode sjømenn. Det er dårlig sjømannska­p å ikke ha med seg nok vester eller ikke bruke disse der det er påkrevd, konstatere­r politibetj­ent Trovum.

Falsk trygghet

Det er langt fra alle som slurver med vester. Claus Richard Eriksen har med seg seks passasjere­r om bord på turen fra Oslo til Drøbak. Der har alle store og små på seg flytevest.

– Vi har alltid på oss vester. Vi håper at flere og flere bruker vest, saerlig de som har med seg barn, sier Eriksen.

Politiet roser familien og gir de yngste om bord lakrisbåte­r og krabbesnør­e som premie. Gavene blir delt ut i forbindels­e med Klar for sjøen-kampanjen, som fokuserer på sikkerhete­n i sjøen.

De siste årene har politiet lagt merke til at stadig flere bruker vester som er pakket inn i en liten veske som kan plasseres rundt midjen.

– Slike vester har kommet på markedet de siste årene. Mange tror at de oppfyller kravet om å ha på seg vest når de har den i en rumpetaske rundt livet, men dette oppfyller ikke kravene. Dette gir bare falsk trygghet. Vesten må tas på, understrek­er Trovum.

 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? Politibetj­ent Terje Trovum kan konstatere at om bord i denne båten har både store og små flytevest på seg. Claus Richard Eriksen synes det er viktig med flytevest på barna. Her sammen med Jorid og barna Tobias (6), Sebastian (4), Hedda Hansael (13), Mari Hansael (15) og Line Hansael (11). De tre eldste er på besøk fra Tynset.
FOTO: MONICA STRØMDAHL Politibetj­ent Terje Trovum kan konstatere at om bord i denne båten har både store og små flytevest på seg. Claus Richard Eriksen synes det er viktig med flytevest på barna. Her sammen med Jorid og barna Tobias (6), Sebastian (4), Hedda Hansael (13), Mari Hansael (15) og Line Hansael (11). De tre eldste er på besøk fra Tynset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway