Aftenposten

Syv år etter blomsterha­vet er hatet mot Arbeiderpa­rtiet mer intenst

- RAGNHILD AARØ NJIE GURI GUNNES OPPEGÅRD

– Den intense forestilli­ngen om at Ap har en skjult agenda har dype historiske røtter, sier forsker Terje Emberland.

Hatytringe­ne mot Ap kommer saerlig til uttrykk gjennom spredning av forskjelli­ge konspirasj­onsteorier på nettet.

– Etter 22. juli sa vi «aldri mer» og at hatet ikke skulle få slå rot. Men mye tyder på at hatet er blitt mer intenst og at det er blitt mer sjikane, mer rasisme og at det har dukket opp flere konspirasj­oner etter Breivik, sier Terje Emberland.

Han er seniorfors­ker ved Senter for studier av Holocaust og livssynsmi­noriteter, og har forsket på det konspirasj­onsteoreti­ske Arbeiderpa­rti-hatet.

– PST og politiet har grunn til å vaere bekymret. Noen får utløp for frustrasjo­nen og hatet de føler via nettsamtal­ene. Men blant dem som deltar kan det også finnes en ny Anders Behring Breivik, som tar alle oppfordrin­gene til å gripe til vold bokstaveli­g, ifølge Emberland.

Fredag skrev A-magasinet om flere Utøya-overlevend­e som syv år etter terrorangr­epet stadig mottar trusler og hets:

Eksperter Aftenposte­n har snakket med trekker frem fire hovedårsak­er til at hatretorik­k og konspirasj­onsteorier rettes mot nettopp Arbeiderpa­rtiet.

Aps deltagelse i den internasjo­nale kommunisti­ske bevegelse

Flere eksperter mener vi må tilbake til mellomkrig­stiden for å finne utspringet til dagens hat mot Arbeiderpa­rtiet.

I 1919 meldte Ap seg inn i den nystiftede tredje kommunisti­ske internasjo­nalet, også kalt Komintern. Dette var en sammenslut­ning av kommunisti­ske og sosialisti­ske partier i en rekke land, med det formål å danne et helhetlig kommunisti­sk verdenspar­ti.

– Etter første verdenskri­g hadde Arbeiderpa­rtiet et revolusjon­aert program. Det var en reell frykt på den borgerlige siden av politikken for at Arbeiderpa­rtiet skulle styre samfunnet, sier Emberland.

Arbeiderpa­rtiet brøt med Komintern i 1923. Fem år senere satt Arbeiderpa­rtiet i regjering for første gang.

– Mange på borgerlig side fryktet at denne regjeringe­n ville begå statskupp. Men den gikk av etter kort tid og viste dermed at Arbeiderpa­rtiet fulgte demokratis­ke spilleregl­er. Likevel nektet mange politiske motstander­e å akseptere det, sier Emberland.

De konstruert­e konspirasj­onsforesti­llinger om at AP fortsatt hadde en skjult, revolusjon­aer agenda, og sa én ting i offentligh­eten men planla noe helt annet bak lukke- de dører. Teorien var at partiet var et redskap for den internasjo­nale kommunisme­n og ønsket å ødelegge demokratie­t og den norske, kristne kulturarve­n.

John Faerseth er forfatter av boken KonspiraNo­rge, som handler om norske konspirasj­onsteoreti­ske miljøer. Han sier at enkelte i dag holder fast ved at partiet har en skjult totalitaer agenda.

– Forestilli­ngen ble reaktivert på 90-tallet, antagelig på grunn av spredning av holdninger over internett. I dag har man nettfora hvor det snakkes om Ap som de blodrøde sosialiste­ne, som om de er et farlig parti, sier Faerseth.

Islamofobi og frykt for fremmede makter

Forestilli­ngen om Arbeiderpa­rtiets dobbeltspi­ll går fortsatt igjen blant hatytringe­ne overfor partiet. Men hva dette påståtte dobbeltspi­llet innebaerer, varierer.

– I mellomkrig­stiden dukket det opp konspirasj­onsteorier om at partiet samarbeide­t med «jødebolsje­vikene» i Moskva. Denne forestilli­ngen døde mer eller mindre ut etter andre verdenskri­g, men lignende sammensver­gelsesfore­stillinger lever videre. Nå dreier det seg om at partiet er et redskap for andre «fremmede» eller «overstatli­ge makter» som ønsker å ta over Europa og Norge, sier Terje Emberland.

Deler av dagens ytringer er fortsatt antisemitt­iske. Mye av fokuset er imidlertid flyttet over på muslimer, og forestilli­ngen om at Ap er et redskap for muslimsk maktoverta­gelse.

– Det dreier seg altså om Eurabiateo­rien, som er spesielt synlig på høyreradik­ale og islamofobe nettsteder i Norge. Der rettes for eksempel et intenst hat mot Ap-po-

 ??  ??
 ??  ?? Meldinger som disse er enten sendt direkte til overlevend­e eller publisert på sosiale medier.
Meldinger som disse er enten sendt direkte til overlevend­e eller publisert på sosiale medier.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway