Aftenposten

Grunnvanne­t på rekordlavt nivå

Elver og bekker blir tørre, tilsiget til magasiner reduseres, mindre vann til slukking av branner.

-

Grunnvanns­nivået i landet er nå kritisk lavt, og aldri er det blitt målt så lavt i juli, ifølge seksjonssj­ef Inger Karin Engen i NVE.

Det har vaert en usedvanlig tørr sommer, og varmerekor­der er blitt registrert over hele landet. Ikke siden 1947 har Norge opplevd maken.

– Den eldste målestasjo­nen vi har, er på Groset i Telemark. Den er 70 år gammel, og der har vi aldri før registrert så lavt grunnvanns­nivå i juli måned som det vi har nå. I og med at det har vaert like varmt og like lite nedbør i store deler av landet, kan vi si at den er representa­tiv for andre områder også, sier hydrolog og seksjonssj­ef Inger Karin Engen i Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) til NTB.

Hun understrek­er imidlertid at det er vanlig med variasjone­r i grunnvanns­tanden.

– Grunnvanns­tanden varierer alltid gjennom året. Den er generelt lavest på vinteren og så stiger den utover våren i forbindels­e med snøsmeltin­g. Deretter synker den i løpet av sommeren og når et nytt minimum rundt september for så å stige igjen på grunn av nedbør på høsten, sier hun og legger til at det som nå skjer er svaert uvanlig.

Vann til brann

Med tørken har det hersket ekstrem skogbrannf­are i store deler av Sør-Norge, hvor det i forrige uke herjet mellom 250 og 300 skogbranne­r.

Skogbrannf­aren er forventet å vare til langt ut på sensommere­n.

– Vi har nok vaert forskånet fra noen virkelig store skogbranne­r så langt, men det er på grunn av brannvesen­ets iherdige innsats. Lav grunnvanns­tand gjør at elver og bekker blir tørre, og tilsiget til elver og vannmagasi­ner reduseres.

Dermed blir tilgangen på vann til brannslukk­ing vanskelig og utfordrend­e, sier Engen.

Drikkevann utsatt for tørking

Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB) opplyste forrige uke at de vurderte å be om bistand fra EUs vannbombef­ly på grunn av de mange skogbranne­ne i Sør-Norge. NVE har oppfordret vannverkse­iere til å følge nøye med på vannstande­n i brønner og drikkevann­smagasiner.

Norges geologiske undersøkel­ser (NGU) ber nå folk melde inn dårlig kapasitet i drikkevann­sbrønner i en såkalt digital dugnad.

– Drikkevann­skilder er nå utsatt for tørking og det er klart, det er jo en fare, sier Inger Karin Engen i NVE.

– Det er jo landbruket som merker de mest alvorlige konsekvens­ene av alt dette. Og denne situasjon oppleves nok veldig dramatisk for mange bønder som er så avhengige av litt nedbør, påpeker hydrologen.

Til uken er det meldt om fortsatt tørt og varmt vaer både på Sør-log Østlandet, og det er foreløpig ingen utsikter for noe våtere enn en mulig ettermidda­gsbyge. (NTB)

 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX ?? Det er lite vann i Loeselva, som går mellom Hokksund og Steinberg i Buskerud, etter sommerens mangel på nedbør, i likhet med mange småelver på Østlandet.
FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX Det er lite vann i Loeselva, som går mellom Hokksund og Steinberg i Buskerud, etter sommerens mangel på nedbør, i likhet med mange småelver på Østlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway