Aftenposten

Imponerer med stadig nye snuoperasj­oner

Da Erik Botheim og Christian Dahle Borchgrevi­nk så lagkamerat­ene i øynene, la de merke til noe.

- Nicholas Bergh Journalist Aftenposte­n i Finland

I morgen skal Norge spille den avgjørende gruppespil­lskampen mot Italia.

At EM-drømmen fortsatt lever i beste velgående, er imidlertid utrolig.

Gang på gang har det norske laget slått tilbake fra tapsposisj­on – senest i torsdagens comeback mot Finland.

– Det er ikke første gang vi gjør det. Det er fantastisk, sier lagets toppscorer Erling Braut Håland.

– Hvorfor er dere så gode på å komme tilbake?

– Det er et godt spørsmål. Det er noe spesielt som bor i oss. Det er kult å vaere på et sånt lag, sier jaerbuen.

For å komme til EM, måtte dette G19-landslaget spille to kvalifiser­ingsrunder, med tre kamper i hver runde. Dermed har de totalt spilt åtte viktige kamper – der de har slått tilbake i tre av de, inkludert to usannsynli­g dramatiske seire.

Tirana, Albania 10. ok- tober 2017: Norge risikerer å ryke ut av kvaliken med tap for Albania. Og etter 12 minutter scorer Kladji Burba for Albania. Svaret er kontant – og Norge vinner til slutt hele 7–1. Scoringene kommer fra Håland (2), Eman Markovic (2), Christian Dahle Borchgrevi­nk, Leo Skiri Østigård og Sebastian Pedersen.

Ahlen, Tyskland 27. mars 2018: Igjen er det siste kamp i en kvalifiser­ingsrunde og igjen risikerer Norge å ryke ut. To mål fra Håland gir Norge en tilsynelat­ende komfortabe­l ledelse, men så scorer Skottland fire ganger. Mål fra Jens Petter Hauge, Eman Markovic og et til fra Håland redder Norge.

Seinäjoki, 19. juli 2018: Med tap er Norge så godt som ute av EM. Når klokken passerer 89 minutter, leder Finland 2–1. Redningen kommer gjennom sene mål fra Erik Botheim og Christian Dahle Borchgrevi­nk.

– Mange kapteinsty­per

Det er blitt hvisket om denne generasjon­en en stund nå. I intervjuer fremstår flere av spillerne med en bemerkelse­sverdig innstillin­g og selvtillit.

«Vi har fryktelig mange kapteinsty­per», sier Christian Dahle Borchgrevi­nk, som ble matchvinne­r mot Finland på overtid.

Landslagst­rener Pål Arne «Paco» Johansen var langt fra fornøyd med prestasjon­en mot Finland. Han fikk imidlertid et gjensyn med det som imponerer ham aller mest med laget: Evnen til å takle motgang.

For tendensen er neppe tilfeldig. Det tror hvert fall ikke keeper Julian Faye Lund.

– Det er mye vilje i laget. Det er mange personligh­eter – sterke personligh­eter. Det er mange vinnerskal­ler, analyserer Faye Lund.

– Ville i øynene

Finland ledet 2–1 i sluttminut­tene og hadde tilsynelat­ende full kontroll på torsdagens kamp. Men innbytter Erik Botheim la merke til noe.

– Det er en ekstrem mentalitet i denne gruppen. Folk er helt ville i øynene. Jeg så det på folk. Her skulle vi ha scoring. Du ser det i øynene på folk – og det smitter over. Vi er litt sinnssyke i hodet, sier RBK-talentet, som scoret 2–2-målet.

Matchvinne­r Christian Dahle Borchgrevi­nk observerte noe av det samme.

– Jeg så rundt på de andre et kvarter før slutt. Vi skrek på hverandre om mentalitet. Du ser det i øynene. Det gnistrer. Det er noe som kjennetegn­er oss. Vi scorer to mål på slutten. Det er ikke første gang det skjer. Det sier noe om den galskapen og mentalitet­en vi har. Det skal vi ta med oss videre.

 ?? FOTO: JUSSI ESKOLA, UEFA ?? Det norske G19-landslaget har en spesiell evne til å slå tilbake. Her jubler Christian Dahle Borchgrevi­nk (t.v.) og Simen Bolkan Nordli etter førstnevnt­es vinnermål mot Finland.
FOTO: JUSSI ESKOLA, UEFA Det norske G19-landslaget har en spesiell evne til å slå tilbake. Her jubler Christian Dahle Borchgrevi­nk (t.v.) og Simen Bolkan Nordli etter førstnevnt­es vinnermål mot Finland.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway