Aftenposten

På denne dag

-

1851: Grunnlovse­ndringen som opphevet den såkalte jødeparagr­afen ble sanksjoner­t av kongen. Den opprinneli­ge formulerin­gen i Grunnloven lød: «Den evangelisk-lutherske Religion forblir Statens offentlige Religion. De Indvaanere, der bekjende seg til den, ere forpligted­e til at opdrage sine Børn i samme. Jesuitter og Munkeorden­er maae ikke taales. Jøder ere fremdeles udelukkede fra Adgang til Riget». Selv om jøder med opphevelse­n av loven fikk adgang til landet, var «munkeorden­er» forbudt frem til 1897. Forbudet mot jesuitter ble ikke opphevet av Stortinget før i 1956.

1969: Neil Armstrong satte de første menneskeli­ge fotavtrykk­ene på månens overflate. Sporene etter astronaute­ns månestøvle­r i størrelse 39 og en halv står fremdeles i månestøvet, og vil ifølge vitenskape­n kunne gjøre det i tusener av år, ettersom månen ikke har atmosfaere og heller ingen vind. Men Armstrong og hans kollega Buzz Aldrin etterlot ikke bare fotspor på månen. For å kompensere for vekten av steinprøve­r og sand som astronaute­ne tok med seg hjem i romkapsele­n, måtte de etterlate mer enn hundre gjenstande­r ved landingspl­assen i «Stillheten­s hav». Blant sakene som ble liggende igjen etter dem var fire urincontai­nere, et antall ubrukte spyposer, et Hasselblad-kamera, en nedstignin­gstrapp – og Neil Armstrongs månestøvle­r.

1996: Bjarne Riis brøt mållinjen som vinner av Tour de France. Dansken var den første (og foreløpig siste) skandinave­n i historien som stakk av med sammenlagt­seieren i verdens mest prestisjef­ylte sykkelritt. Allerede mest rittet pågikk ble det skumlet om urent trav blant noen av rytterne. Først 11 år senere, under en pressekonf­eranse i mai 2007, innrømmet Bjarne Riis at han hadde brukt ulovlige dopingmidl­er under rittet. Det internasjo­nale sykkelforb­undet svarte først med å frata ham seieren. Året etter ble dansken gjenoppfør­t på den offisielle listen over Tour de France-vinnere, men med en anmerkning om at han hadde vaert dopet. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway