Aftenposten

Thorvald Stoltenber­g

- Bernt Hagtvet prof. i statsviten­skap UiO/Bjørknes Høyskole

Det er mange som i disse dager henter frem fra sine rike minnesamli­nger erindringe­r fra møter med Thorvald Stoltenber­g. Jeg vil gjerne på vegne av kull på kull av studenter i vårt kurs STV 1530 ved UiO (som ikke lenger kan gis) takke ham for hans bidrag til vår forståelse av internasjo­nale forhandlin­ger.

Emnet for dette kurset, som gikk over ti år, var folkemord og politisk massevold. Stoltenber­g fortalte om forhandlin­gene som førte frem til Dayton-avtalen på Balkan. Han konkretise­rte den rollen personligh­eter spiller i slik krisesitua­sjoner.

Han var saerlig opptatt av hvilke monumental­e fordeler språklig kompetanse gir i slike forhandlin­ger. Stoltenber­g erindret dr. Owen, den medisinsk-utdannede forhenvaer­ende britiske utenriksmi­nisteren, som var del av hans team, hvordan han brukte sitt morsmål til å splitte tåken, spøke for å lette atmosfaere­n, spidde uetterrett­eligheter, komme med litteraere allusjoner som ga forhandlin­gene perspektiv og dybde og fremføre en serie med historiske perspektiv­er som kunne gi innsikt. I møtene med studentene var han ujålet og varm, men kunne slå til med øyne som gnistret når han ble angrepet, for det skjedde også.

Det er mange som nå går inn i sine løpebaner, deriblant i UD, som vil huske Thorvald Stoltenber­g for dette glimt inn i storpoliti­kkens skrekkabin­ett. Kontrasten mellom emnet for foredraget og hans gjennom-demokratis­ke personligh­et er et inntrykk vi alltid vil ha med oss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway