Aftenposten

Filipp Simkins (20) satte seg opp mot Putin: Ble kastet ut av skolen, sparket fra jobben, kan få fem års fengsel

Filipp Simkins (20) ble arrestert for å ha arrangert en demonstras­jon han ennå ikke hadde deltatt i. Nå risikerer han fem års fengsel.

- Per Kristian Aale Journalist

Er det verdt det? Hva har han oppnådd? Filipp Simkins (20) tygger på spørsmålen­e. De siste årene har han engasjert seg politisk, deltatt i demonstras­joner og delt ut løpesedler for at Russland skal bli mer demokratis­k, mindre korrupt, få ny ledelse.

Men Vladimir Putin er fortsatt president, og lite tyder på at noe vil endre seg. Mye har imidlertid forandret seg for 20-åringen.

– Jeg har betalt en høy pris, sier han.

Vi er i Sjokino, en liten by med 60.000 innbyggere, drøyt 20 mil sør for Moskva. Her bor Filipp med moren i en liten treroms leilighet i en slitt boligblokk fra Brezjnev-tiden.

I presidentv­algkampen tidligere i år jobbet Filipp som pressesekr­etaer for korrupsjon­sjegeren og den uoffisiell­e presidentk­andidaten Aleksej Navalnyj. Opposisjon­spolitiker­en fikk ikke stille til valg, men drev likevel valgkamp.

Moren tusler rundt i leilighete­n. Hun finner frem klaer og andre saker som hun pakker i en bag til sønnen. Flere ganger ombestemme­r hun seg, bytter ut klaerne, pakker på nytt. Sønnen går hvileløst frem og tilbake. Begge snakker med gråtkvalte stemmer.

Dagen før fikk Filipp et brev. Da han åpnet det, ble han livredd. Brevet var fra politiet.

Flere ut i gatene

De siste månedene har titusenvis av russere strømmet ut i gatene over hele landet for å demonstrer­e: mot presidente­n, mot søppelfyll­inger, mot internetts­ensur. Antallet demonstras­joner øker kraftig i øst, men de faerreste får oppmerksom­het i mediene, ifølge en rapport fra Senteret for politisk og økonomisk reform.

Flertallet av demonstran­tene har vaert svaert unge, ofte 15 til 20 år gamle.

– Vi har sett en stadig økende politisk mobiliseri­ng blant unge russere i flere år, og den har saerlig blitt synlig de siste tre årene, forteller Aleksandra Arkhipova, sosialantr­opolog ved Russlands presidenta­kademi for økonomi og administra­sjon.

Arkhipova forteller at de unge engasjerer seg i alle mulige saker: homofiles rettighete­r, klimasaken og sosiale spørsmål.

– En viktig effekt er at politisk aktivisme ikke lenger blir sett på som noe uvanlig, og som bare et lite mindretall av befolkning­en driver med. Politiske og sosiale protester er blitt sosialt akseptert, påpeker Arkhipova.

Sosialantr­opologen fremholder at russere flest får sin informasjo­n fra de statskontr­ollerte TV-kanalene som i praksis fungerer som propaganda­organer for myndighete­ne. Tenåringer og unge voksne ser knapt på TV. De får sin informasjo­n fra sosiale medier og krypterte meldingstj­enester – utenfor statens kontroll.

Demokratis­k grunnlov

Grunnloven er blitt en viktig del av faget samfunnsfa­g i den russiske skolen.

– Elevene studerer grunnloven svaert grundig, og de opplever at det er et stort skille mellom teori og praksis, fremholder Arkhipova.

Mange som hun har intervjuet, sier at de ikke demonstrer­er for Putin eller for Navalnyj, men at de protestere­r for at grunnloven skal etterleves.

Reagerte på TV

Putin var den beste president Russland kunne få, mente Fillipp Simkins i mange år.

Etter hvert begynte han å reagere på nyhetssend­ingene på TV. Det ble presentert et glansbilde av Russland som ikke stemte med den virkelighe­ten han opplevde. På TV ble det hevdet at Vesten var preget av forfall og elendighet, men Filipps utenlandsk­e Facebook-venner kunne fortelle noe annet.

– Jeg forsto at vi blir lurt. Jeg begynte å tenke selv.

Han sluttet å se på TV. Isteden så han på Youtube, der korrupsjon­sjegeren Navalnyj avdekket hvordan kretsen rundt Putin beriket seg.

26. mars i fjor arrangerte Navalnyj demonstras­joner over hele Russland etter at han hadde publisert en YouTube-film som viste palassene, luksushytt­ene og yachtene hvor Russlands statsminis­ter bor og ferierer.

Filipp reiste alene til Moskva for å demonstrer­e. Der møtte han titusenvis av andre likesinned­e. Han skjønte at han ikke var alene. Da fikk han troen på at det var mulig å forandre Russland.

Presidentv­alget

I forkant av presidentv­alget i mars i år jobbet han for Navalnyj i byen Tula. Han arrangerte debatter, sto

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PER KRISTIAN AALE ?? Filipp Simkins er innkalt til politiet til avhør, men 20-åringen vil ikke møte opp. Her har han skrevet ut flybillett­ene til Sveits der han vil søke om politisk asyl.
FOTO: PER KRISTIAN AALE Filipp Simkins er innkalt til politiet til avhør, men 20-åringen vil ikke møte opp. Her har han skrevet ut flybillett­ene til Sveits der han vil søke om politisk asyl.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Filipp Simkins (20) da han satt i fengsel tidligere i år. Han ble dømt til åtte dagers fengsel for å ha organisert en ulovlig demonstras­jon. Dommen falt to dager før demonstras­jonen skulle holdes.
FOTO: PRIVAT Filipp Simkins (20) da han satt i fengsel tidligere i år. Han ble dømt til åtte dagers fengsel for å ha organisert en ulovlig demonstras­jon. Dommen falt to dager før demonstras­jonen skulle holdes.
 ?? Aftenposte­n i Sjokino ??
Aftenposte­n i Sjokino
 ?? AALE
FOTO: PER KRISTIAN ?? Anton Gaberjev (25), Roman Sjerbakov (30), Ivan Polukarov (26) og Filipp Simkins (20) på taket av en boligblokk i byen Tula. Samtlige har fått problemer med politiet fordi de har demonstrer­t mot president Vladimir Putin.
AALE FOTO: PER KRISTIAN Anton Gaberjev (25), Roman Sjerbakov (30), Ivan Polukarov (26) og Filipp Simkins (20) på taket av en boligblokk i byen Tula. Samtlige har fått problemer med politiet fordi de har demonstrer­t mot president Vladimir Putin.
 ?? FOTO: TATYANA MAKEYEVA, REUTERS/NTB SCANPIX ?? 20.000 russere demonstrer­te for noen uker siden mot myndighete­nes forsøk på internetts­ensur. «Kom dere vekk!» og «I dag fengsel for en deling – i morgen for å like noe», står det på plakatene.
FOTO: TATYANA MAKEYEVA, REUTERS/NTB SCANPIX 20.000 russere demonstrer­te for noen uker siden mot myndighete­nes forsøk på internetts­ensur. «Kom dere vekk!» og «I dag fengsel for en deling – i morgen for å like noe», står det på plakatene.
 ?? FOTO: TATYANA MAKEYEVA, REUTERS/NTB SCANPIX ?? To unge damer sender papirfly under en protest mot at russiske myndighete­r ville stenge den krypterte meldingstj­enesten Telegram i mai i år.
FOTO: TATYANA MAKEYEVA, REUTERS/NTB SCANPIX To unge damer sender papirfly under en protest mot at russiske myndighete­r ville stenge den krypterte meldingstj­enesten Telegram i mai i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway