Aftenposten

Hva skjer med Europa? Fire gode bøker gir svar.

- Ingrid Brekke

Uhyggelig lesning med blottleggi­ng av de mørke lange linjene bak politikken. En hel verden lot seg mandag forbløffe av hvordan den amerikansk­e presidente­n Donald Trump tilsynelat­ende er blitt en støttespil­ler for Russlands president Vladimir Putin.

Historiker­en Timothy Snyders bok The Road to Unfreedom utkom i vår, men den føles som om den kunne vaert skrevet opp mot ukens toppmøte. I boken (som kommer på norsk på Press forlag til høsten) tar Snyder for seg Russlands innflytels­e i Europa og USA.

«Uskyldens nasjon»

Historiker­en ønsker å belyse de underligge­nde ideene Russland i dag styres etter. En slik idé er at Russland er en «uskyldens nasjon», et unntak i verdenshis­torien. Reglene gjelder ikke for dem.

Bokens vanskeligs­t tilgjengel­ige kapittel kommer dermed først: redegjørel­sen for tankene til fascisten Ivan Ilyin, en mann nåvaerende president Vladimir Putin gjerne hedrer og siterer.

Og når jeg sier vanskelig, er det ikke Snyders sedvanlig velskrevne tekst som er hinderet, men mer at de mystiske tankene som presentere­s er så fremmede at de er tungt begripelig­e. Så følges konsekvens­ene av ideene utover i boken. Dagens Russland har dårlige utsikter til økonomisk vekst. Regimet styres av søkkrike oligarker der hovedmålet er å beholde og øke egen rikdom, ikke å utvikle landet videre til beste for russere flest.

For å oppretthol­de myten om nasjonen romantiser­er og fiksjonali­seres fortiden. Gamle motsetning­er mellom tsarriket og kommuniste­ne oppheves og inngår i en idéverden der all russisk maktutøvel­se er selvforsva­r mot en truende verden.

Den eneste måten å fremstå sterk og dominerend­e på, er å svekke de andre. Trusselen fra Russland mot Vesten er altså ikke først og fremst militaer, men handler om politisk påvirkning og manipuleri­ng. For at Russland skal fremstå styrket, må Europa og USA bli svakere, mindre demokratis­ke, mer splittet. Landene i vest må bli mer som Russland: Autoritaer­e, nasjonalis­tiske regimer der demokratie­t bare eksisterer som ferniss. Utover i boken dokumenter­er Snyder hvordan Russland spiller på Vestens svakheter, trekker i tråder og søker å oppnå innflytels­e som tjener dette formålet.

Hva som skjer i USA, se vi alle. Men også Russlands medspiller­e i Europa er i fremgang. At et av regjerings­partiene i Østerrike (FPÖ) faktisk har undertegne­t en samarbeids­avtale med Putins eget parti er bare et av Snyders mange eksempler.

Boken munner ut i forfattere­ns overbevise­nde argumentas­jon om at Donald Trump rett og slett er russernes mann, en brikke i et langt spill der de selvsagt ikke kunne ane at han skulle bli president. Allerede på 90-tallet begynte russiske gangstere å vaske penger gjennom å kjøpe og selge leilighete­r i Trump Towers. Uten russiske penger hadde ikke Trump hatt en cent, skriver Snyder.

Saerlig interessan­te er Timothy Snyders betraktnin­ger om hvordan sammenblan­dingen av fiksjon og fakta foregår. Partier

og bevegelser som viser til en idyllisk fortid som aldri har eksistert (den harmoniske nasjonalst­aten uten innvandrer­e) er i vekst.

Vi velgere er sårbare for myter, både fordi vi ikke kjenner vår egen historie godt nok, og fordi ny teknologi har gjort muligheten­e til å forvirre oss så mye større.

Produserer oppspinn

For målet for Putin er ikke å argumenter­e for et annet verdenssyn, men å presentere oss velgere for så mye oppspinn at vi mistror alt og alle. Også i Norge har vi nå yrkespolit­ikere som bare ler når de blir tatt i løgn.

I storpoliti­kken er ikke minst Ukraina-krigen rammet av slik forvirring. Budskapet fra Kreml om at ukrainerne er fascister, kravet på Krim legitimt og at ingen kan vite hvem som skjøt ned passasjerf­lyet MH14 blir trodd også av mange i Vesten.

Her viser Snyder også hvordan Polen har snudd fra å vaere en sterk støttespil­ler for sitt naboland, til å under den nåvaerende nasjonalko­nservative regjeringe­n heller fokusere på konflikter fra krigens dager.

Hvor sterk er innflytels­en?

Veien til ufrihet er uhyggelig lesning med sin blottleggi­ng av de mørke lange linjene bak politikken.

Selv sitter jeg likevel igjen med to spørsmål: Tror Putin og regimet i Kreml faktisk på gammel fascistisk ideologi, eller bruker de løsrevne brokker av mystisk tankegang når det tjener hensikten? Og: at Russland prøver å påvirker utviklinge­n i Vesten er soleklart. Men er innflytels­en så sterk som Snyder hevder?

Uansett rokker ikke disse to gradsspørs­målene ved hovedpoeng­et: Våre liberale demokratie­r er under press og vi trenger å forsvare oss. Vi kan gjøre lite med Russlands handlinger, men vi kan skjerpe oss og mobilisere når vi erkjenner faren.

Veien til ufrihet tjener dermed både som alarmsigna­l og livbøye i en politisk utvikling som knapt er til å fatte.

 ??  ??
 ??  ?? LESELYST
LESELYST
 ??  ??
 ??  ?? Russernes mann
Russernes mann
 ??  ?? Timothy Snyder The Road to Unfreedom. Russia, Europe, America The Bodley HeadKommer på norsk på Press forlag til høsten
Timothy Snyder The Road to Unfreedom. Russia, Europe, America The Bodley HeadKommer på norsk på Press forlag til høsten
 ?? FOTO: SERGEI KARPUKHIN, REUTERS/NTB SCANPIX ?? At Russland prøver å påvirke utviklinge­n i Vesten er soleklart, men er innflytels­en så sterk somTimoty Snyder hevder? spør Aftenposte­ns anmelder. Dette bildet er fra et møte Vladimir Putin og utenriksmi­nister Sergei Lavrov (bak) hadde med russiske ambassadør­er torsdag.
FOTO: SERGEI KARPUKHIN, REUTERS/NTB SCANPIX At Russland prøver å påvirke utviklinge­n i Vesten er soleklart, men er innflytels­en så sterk somTimoty Snyder hevder? spør Aftenposte­ns anmelder. Dette bildet er fra et møte Vladimir Putin og utenriksmi­nister Sergei Lavrov (bak) hadde med russiske ambassadør­er torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway