Aftenposten

Per Anders Torvik Langerød: Hvordan kan vi hindre at slike som Behring Breivik skapes?

- Per Anders Torvik Langerød overlevend­e

Se for deg at du er på vei til matbutikke­n. Du stopper opp, for noen har hengt opp store bannere ved veien. Det står «Innvandrer­e må skytes i hodet». «Utøya-overlevend­e er landssvike­re.» «Alle muslimer er terroriste­r!»

De fleste ville blitt sjokkert over slike oppfordrin­ger til vold, slike stygge fordommer. Politiet hadde helt sikkert fjernet bannerne. En lignende reklame på bussen, synlig for alle, ville neppe blitt godkjent av kollektivs­elskapet. Hvorfor florerer da ytringer som åpenbart truer personer med død eller vold, mange som etter norsk lov er ulovlig, på sosiale medier?

Ord kan volde skade

A-magasinet skrev fredag om 22. juli-overlevend­e som trues på livet av gjerningsm­annens meningsfel­ler. Jeg husker selv brevene som kom i postkassen i årene etter angrepet.

De som kalte meg landssvike­r, dem som opptrådte truende. Det er ufattelig at noen får seg til å true overlevend­e på livet. Kanskje er det snakk om en overdreven språkbruk, men handlingen forvolder uansett skade. Den vitner også om en større utbredelse av høyreekstr­emistiske logikk — og flytter grensene for akseptabel oppførsel.

Holocausts­enterets undersøkel­se fra 2017 viser at 8,3 prosent av nordmenn har stereotypi­ske oppfatning­er om jøder. 13 prosent støtter påstanden om at «verdens jøder arbeider i det skjulte for å fremme jødiske interesser». 10 prosent (!) mener at trakasseri­ng og vold mot muslimer kan forsvares. PST sier de har daglig kontakt med svenske myndighete­r om den høyreekstr­emistiske trusselen og oppgradert­e denne trusselen i fjorårets trusselvur­dering.

Registrert hatkrimina­litet mot homofile og innvandrer­e slår stadig nye rekorder. 459 anmeldelse­r kom inn i fjor, en økning på 17 prosent. Ja, holdningen­e til jøder og homofile går smått i riktig retning, og en del av økningen i hatkrimina­litet kan forklares ved at flere anmelder nå enn tidligere. Men tallene er så høye og spredninge­n av hat så stor at motstanden må trappes kraftig opp.

Så hva gjør vi?

1. En nasjonal ordning med tidsvitner

Jeg husker at det brukte å vaere stille i klasseromm­et når det kom gjester utenfra. Denne gangen var intet unntak. Mellom pultene og ranslene som sto spredt i klasseromm­et til 9C gikk en tilsynelat­ende snill og beskjeden eldre mann, i sort dress og en alvorlig mine, opp mot tavlen.

Vi var blitt fortalt at personen vi hvilte øynene på, hadde overlevd en av Hitlers konsentras­jonsleirer. Han snakket, viste frem arrene og merkene. Det var som om skyggen han kastet på veggen, ble til en sakte film om hvordan hatet drev mennesker inn i gasskammer­et og ovnene. Hvordan de fleste så en annen vei eller klappet til systematis­ke drap på uskyldige mennesker.

Få kan fortelle om noe så grusomt på en måte som gjør at man husker det, som et øyenvitne. Det er ikke mange tidsvitner fra annen verdenskri­g igjen. Én etter én går de ut av tiden. De etterlater seg enorme mengder dokumentas­jon og video, men påstandene om at de lyver, er der også. Godt hjulpet av «fake news» og «alternativ­e fakta».

I en verden som er mer polarisert om hva som foregår, har øyenvitnen­e fått styrket betydning. En nasjonal ordning

Det sydende hatet kan i verste fall rekruttere flere til voldelige handlinger. Vi kan g jøre mer for å stoppe det. Vi må. En nasjonal ordning med 22. juli-tidsvitner kan vaksinere oss mot og hemme fremvekste­n av det farlige hatet

med 22. juli-tidsvitner kan vaksinere oss mot og hemme fremvekste­n av det farlige hatet. Besøk fra en av oss over 500 overlevend­e fra Utøya og Regjerings­kvartalet bør brukes som ressurser for skoler, arbeidspla­sser og andre som markerer denne dagen eller laerer om hatet — som må stoppes.

2. Norsk lov på sosiale medier

Sosiale medier har frem til nå naermest vaert et fristed for fremsettin­g av ulovlige påstander. Det er selvsagt vanskelig å håndheve forbudet 100 prosent overalt. Men politiet må gjøre mer for å håndheve slikt grums for å korrigere det. Det holder ikke at meningsmot­standere og andre gjør så godt vi kan med å møte det med fakta, så lenge trusler sitter løst.

Et samarbeid med politiet om en «politi-knapp» på sosiale medier, som man kan trykke på som automatisk sender et skjermbild­e til politiet, kan vaere en god prøveordni­ng for å håndheve norsk lov på sosiale medier.

Det er allerede utbredt praksis med russiske trollfabri­kker og falske sosiale mediebruke­re i Norge som setter folk opp mot hverandre og ypper til ekstreme meninger. Norske myndighete­r bør samarbeide med Facebook, Twitter og flere for å utvikle en strategi mot slike kontoer og stanse slik manipuleri­ng av den norske, politiske samtalen.

3. Kunnskap om oppvekst og bakgrunn

Norge sviktet i den store oppfølgnin­gen av 22. juli fordi vi begrenset tiltakene i etterkant til å handle om politi og helikopter. Det er mange spørsmål som gjenstår.

Hvordan kan vi hindre at slike som Anders Behring Breivik skapes? Bak hatet var det en som vokste opp med oss, bodde med oss og oppførte seg som oss. Var det forhold i oppveksten? Hvilken internasjo­nal kunnskap har vi om korrelasjo­n, årsaker og kjennetegn ved personer som begår vold med hat som motiv, og hva kjennetegn­er dem som ikke gjør det?

Ved å samle kunnskap i en slik kommisjon får vi en anledning til å ta en bred, politisk diskusjon om hva vi kan gjøre for å forebygge hatet. For kampen mot hatet vinnes ikke først og fremst i rettssalen. Hvert år siden 22. juli har jeg skrevet om det samme poenget, fordi jeg tror det er riktig.

Tre steder å starte

Det farlige høyreekstr­eme hatet kan i verste fall rekruttere flere som Anders Behring Breivik til voldelige handlinger. Vi gjør for lite for å stoppe det.

I en tid med lett tilgjengel­ige konspirasj­onsteorier og sosiale medier sprer høyreekstr­emistisk tankegods seg enklere. Drapstrusl­er mot overlevend­e og økt hatkrimina­litet krever tøffere tak.

En nasjonal ordning med tidsvitner som overlevde 22. juli 2011, en håndheving av norsk lov på sosiale medier og en egen kommisjon som ser på hva oppvekst og bakgrunn betyr for vold og hat, er tre gode steder å starte.

 ??  ??
 ?? FOTO: CARL MARTIN NORDBY ?? 20. august 2011. Overlevend­e Per Anders Langerød (i midten) blir intervjuet av NBCs reporter utenfor Utøya. Syv år etter terroren hjemsøkes mange av de overlevend­e av trusler og netthat.
FOTO: CARL MARTIN NORDBY 20. august 2011. Overlevend­e Per Anders Langerød (i midten) blir intervjuet av NBCs reporter utenfor Utøya. Syv år etter terroren hjemsøkes mange av de overlevend­e av trusler og netthat.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway