Aftenposten

Forsikring­sselskap konkurs, millioner i erstatning kan gå tapt

- KJETIL LISMOEN

Film drama

Citizen Kane (1941) Regi: Orson Welles

Med: Orson Welles, Joseph Cotten, Dorothy Comingore

Visstnok er dette en av Trumps favorittfi­lmer. I hvert fall har han latt seg intervjue av Errol Morris om filmen og gitt uttrykk for beundring for hovedperso­nen, den gigantoman­e avismagnat­en Charles Foster Kane, løselig basert på Randolph Hearst. Jeg opplever filmen annerledes enn Trump, og mer i henhold til visjonen Orson Welles la til grunn da han lagde den: Jo mektigere og mer besatt Kane blir av å vinne – først over sine velgjørere, så over kvinnen i sitt liv og til slutt over det amerikansk­e folket desto mer ensom blir han.

Film drama A Face in the Crowd (1957) Regi: Elia Kazan Med: Andy Griffith, Patricia Neal, Anthony Franciosa

Elia Kazan og Budd Schulbergs film havnet i skyggen av deres mer berømte samarbeid på On the Waterfront, men her er de skarpere og tar mer presist temperatur­en på det amerikansk­e samfunnet. Andy Griffith spiller lykkejeger­en Larry Rhodes, som helt tilfeldig oppdages av en TV-produsent som gir ham et eget program.

Ganske snart blir Rhodes et nasjonalt fenomen med sin folkelige stil og unike evne til å gi annonsøren­es produkter en ekstra spin. Da han får i oppgave å hjelpe en presidentk­andidat med å skape seg et image, begynner det imidlertid å rakne.

Film drama

Wag the Dog (1997) Regi: Barry Levinson Med: Dustin Hoffman, Robert De Niro, Anne Heche

Hva gjør du som president om en utroskapsh­istorie truer dine sjanser til å bli gjenvalgt? Du bomber selvsagt et fjerntligg­ende lite land som virker ubetydelig. Barry Levinsons film er ment som satire, men han støtte her på samme utfordring­en som er blitt så tydelig etter Trump: Hvordan overgå virkelighe­ten når den så overlegent overgår fantasien? Filmen hadde premiere en måned før Lewinsky-skandalen brøt ut i 1997 – i en tid da et flertall av amerikansk­e velgere fortsatt mente at sexskandal­er burde få konsekvens­er for en presidentk­andidat.

 ?? FOTO: MIRAMAX ?? Tim Robbins spiller og regisserer Bob Roberts The Manchurian Candidate (1962)
FOTO: MIRAMAX Tim Robbins spiller og regisserer Bob Roberts The Manchurian Candidate (1962)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway