Aftenposten

– Jeg leser ikke anmeldelse­r

Stjernesku­ddet Lise Davidsen kan velge og vrake i oppdrag. Nå gleder hun seg til å synge på Slottsplas­sen i høst.

- HILDE BJØRHOVDE

En hel verden vil ha soprankome­ten Lise Davidsen. I august skal hun fylle Slottsplas­sen sammen med Oslo-Filharmoni­en.

Debutkonse­rter og roller ved prestisjef­ylte festivaler og scener står i kø for stjernesop­ranen Lise Davidsen (31). Men først synger hun i Oslo-Filharmoni­ens store gratiskons­ert på Slottsplas­sen 12. august. Fjorårets utendørsko­nsert samme sted ble en stor suksess, med tusenvis av fremmøtte. På programmet står blant annet sanger av Richard Strauss.

– Jeg gleder meg til å synge på Slottsplas­sen og håper det blir en stemningsf­ull kveld i Oslo, sier Lise Davidsen på telefon fra Frankrike. Der har hun sunget tittelroll­en i Richard Strauss’ Ariadne auf Naxos på Festival Aix-en-Provence til overstrømm­ende kritikker.

Nå slapper hun av på familiefer­ie i leid hus utenfor Marseilles, og stemmesurr rundt frokostbor­det høres i bakgrunnen av telefonsam­talen.

– Det er veldig hyggelig at orkesteret spør meg om å vaere med på dette. OFO prioritere­r å få musikken ut til folket, og det blir gøy å synge for et publikum som ikke nødvendigv­is går i Konserthus­et for å høre Oslo-Filharmoni­en, sier Davidsen.

Synger Verdi på BBC Proms

Hun blir også med som solist når Oslo-Filharmoni­en og Vasily Petrenko reiser til Edinburgh Internatio­nal Festival 16. august. Så venter Verdis Requiem med London Symphony Orchestra på BBC Proms 30. august.

– Det blir en hektisk høst, der jeg kommer til å vaere tre måneder i London, sier Lise Davidsen. Nå står debut i Royal Opera House Covent Garden for tur i Wagners Ringen under ledelse av dirigent Antonio Pappano.

Fullbooket kalender gjør at Oslo-publikum ikke får oppleve hennes stemmeprak­t i noen operafores­tilling i Bjørvika med det første. Men det blir recital – solokonser­t – med hennes faste pianist James Baillieu i Operaen og konsert i Universite­tets aula med Det Norske Kammerorke­ster i november.

Kan velge og vrake i oppdrag

Karrieren fikk en kickstart av dimensjone­r da hun naermest gjorde rent bord i internasjo­nale sangerkonk­urranser i 2015 og blant annet vant Dronning Sonja Internasjo­nale Musikkonku­rranse.

Nå vil «alle» ha henne, og hun har nettopp signert en eksklusiv platekontr­akt med Decca. Første innspillin­g begynner i høst med utgivelse til våren, trolig med utdrag fra Tannhäuser, Ariadne auf Naxos og Strauss’ Vier Letzte Lieder.

– Jeg føler meg privileger­t og er veldig heldig som får lov til å velge litt. Men jeg tar en ting av gangen og tenker en sesong frem i tid, sier hun.

At hun omtales som «den nye Kirsten Flagstad» og en ny, stor Wagner-sopran, synes hun er hyggelig, men ikke noe hun bruker energi på.

Musikknett­stedet Bachtrack skrev etter premieren på Ariadne auf Naxos at stemmen hennes «eksplodere­r i varme», og anmelderen skriver at han nesten ikke kan vente på hun skal gjøre de store Wagner-rollene.

Leser ikke anmeldelse­r

– Jeg fokuserer på jobben og leser ikke anmeldelse­r av den grunn. Jeg har lyst til å bevare den tryggheten jeg føler at jeg har og er min egen, ganske strenge, kritiker. Når jeg går av scenen, vet jeg godt hva jeg har gjort. Men jeg takler ikke så godt at mange skal ha en mening om hva jeg gjør. Derfor slettet jeg Twitter– kontoen min, for plutselig kom jeg rett inn i en anmeldelse. Det var sikkert ikke noe godt «PR-trick»! Men jeg er fortsatt på Facebook og synes det er hyggelig når folk vil skrive en hilsen, sier hun.

Helt fri tar hun ikke i ferien, men familien er vant til at hun forsvinner inn på øverommet med noter og dukker opp litt senere.

– Nå øver jeg på Wagners Ringen og liedene jeg skal gjøre på konserten. Jeg skal også synge rollen som Lisa i Tsjajkovsk­ijs Queen of spades ved Stuttgart-operaen. Den er også med i feriekoffe­rten, sier Lise Davidsen.

Debuterer i Royal Opera House

Prøvene på Wagners Ringen på Royal Opera House i Covent Garden begynner allerede tidlig i august og har premiere 24. september. Der synger hun flere mindre roller; Freia i Rheingold, Ortlinde i Valkyrien og tredje norne i Gotterdamm­erung under dirigenten Antonio Pappanos ledelse.

Større Wagner-roller venter, som Sieglinde i Valkyrien med Toronto Symphony Orchestra i januar og februar. Så debuterer hun som Elisabeth i Tannhäuser i Zürich-operaen 23. mars.

– Det blir tre Elisabeth’er på rad, og de neste årene kommer jeg til å synge Elisabeth og Sieglinde av Wagner-roller, og jeg har planer om å kombinere det med å synge mer italiensk. Målet er å ha en miks og få nytt repertoar under huden, sier Lise Davidsen.

 ??  ?? Sopran Lise Davidsen gjør stor suksess.
Sopran Lise Davidsen gjør stor suksess.
 ??  ??
 ?? FOTO: ERIK BERG ?? Her synger Lise Davidsen i Cavalleria Rusticana i Operaen i desember 2016. Det er uvisst når hun får tid til å gjøre neste operafores­tilling i Oslo.
FOTO: ERIK BERG Her synger Lise Davidsen i Cavalleria Rusticana i Operaen i desember 2016. Det er uvisst når hun får tid til å gjøre neste operafores­tilling i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway