Aftenposten

Vi skal ikke bli ferdig med 22. juli

-

SYV ÅR ETTER den nattsvarte fredagen som rammet Norge så skånselslø­st, er vi slett ikke ferdig med 22. juli. Vi baerer med oss alt denne datoen represente­rer i vårt nasjonale minne. Vi vet også at det er noen som baerer de tyngste byrdene.

For knapt to uker siden fikk vi en ekstra påminnelse. Da kom en fersk undersøkel­se som viser at mange berørte fortsatt ikke får nødvendig hjelp. Rundt 10 prosent av de overlevend­e og 35 prosent av de etterlatte er helt eller delvis sykmeldt eller uføretrygd­et.

72 prosent av de overlevend­e og hele 85 prosent av de etterlatte svarer at de påvirkes negativt i hverdagen og lever med traumer og/eller fysiske skader. En av fem berørte får fortsatt ikke den helsehjelp­en de trenger.

DETTE ER TRAGISK høye tall. Vi vet at det finnes indre sår etter 22. juli-tragedien som alltid vil vaere der hos dem som ble hardest rammet. Men vi vet også at sårene gjør ekstra vondt hvis ikke hjelpen er der.

Helseminis­ter Bent Høie har nå tatt dette på alvor. Og nettopp disse dramatiske tilbakemel­dingene fra Den nasjonale støttegrup­pen har fått helseminis­teren til å sørge for bevilgning­er til tiltak for å bedre situasjone­n. «Fantastisk å vite at vi blir lyttet til», sier gruppens leder, Lisbeth Røyneland, til VG.

Samtidig er det et stort tankekors at det er nødvendig for etterlatte og overlevend­e å slå alarm før slikt kommer på plass.

DE FLESTE AV OSS har respekt for at mange ting tar tid. Men det både bør og skal vaere grenser for slik tålmodighe­t.

Vi har sett noe av det samme i saken om minnesmerk­ene. Heller ikke på dette området er det grunn til å vaere imponert over prosessene i det offentlige Norge.

Igjen dreier det seg om sår som ikke er grodd, men også om motstriden­de syn og interesser. I dag avdukes et midlertidi­g minnesmerk­e utenfor Høyblokken. Et monument med en minnevegg som vil bestå av navn og alder på samtlige av de 77 som mistet livet i angrepene på Regjerings­kvartalet og Utøya.

DET ER GODT at dette nå kommer på den plass det skal stå inntil et permanent minnesmerk­e etableres i det nye Regjerings­kvartalet.

Fredag dokumenter­te A-magasinet hatet og drapstrusl­ene mange Utøya-overlevend­e opplever. Det er ufyselig og skremmende. Hatet minner oss om forpliktel­sen til med full kraft å bekjempe det tankegodse­t som skapte massedraps­mannen som 22. juli 2011 ødela livet til så mange.

Det er her den viktigste laerdommen ligger. Og det er dette som gjør at vi aldri må tillate oss selv å bli ferdig med 22. juli.

De fleste av oss har respekt for at mange ting tar tid. Men det både bør og skal vaere grenser for slik tålmodighe­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway